Vain puoliksi kuningas
Alkuteos ilmestynyt 2014. Suomentanut Mika Kivimäki. Kartta: Nicolette Caven. Kannen kuva: Mike Bryan. Sidottu.
Locus-palkinto (paras nuortenkirja) 2015. David Gemmell Legend Award -ehdokas 2015.
»Vannoin, että kostan isäni murhaajille. Saatan olla vain puoliksi mies, mutta vannoin täyden valan.»
Prinssi Yarvi on vannonut voittavansa takaisin valtaistuimen, jolle hän ei koskaan halunnut nousta. Sitä ennen hänen on kuitenkin kestettävä julmuuksia, kahleita ja Särkyneen meren purevia vesiä. Ja hänen on tehtävä se kaikki yhdellä kädellä. Raajarikkona syntynyt, pelätyn kuningasisänsä ja voimakkaan äitinsä väheksymä Yarvi ei pysty pitelemään kilpeä eikä heilauttamaan kirvestä, joten hänen ainoa vaihtoehtonsa on taistella älyllään.
Yarvi lyöttäytyy yhteen muiden hylkiöiden kanssa ja huomaa, että heistä on hänelle enemmän hyötyä kuin yhdestäkään ylhäisestä soturista. Mutta ystävienkin tuella näyttää siltä, että Yarvin taival voi päättyä ennen kuin se edes pääsee alkuunsa…
Vain puoliksi kuningas on kolmiosaisen Särkynyt meri -sarjan ensimmäinen kirja.
Kirjasta sanottua:
"Vain puoliksi kuningas on jälleen uusi, vetävä kirja Britannian kovimmalta nuorelta fantasiakirjailijalta. Nopeatempoinen kertomus vei mukanaan heti ensimmäiseltä sivulta eikä päästänyt otteestaan." – George R. R. Martin
"Veret pysäyttävillä juonenkäänteillään ja huippuvauhdikkaalla toiminnallaan kirja on todellista seikkailua." – Rick Riordan
"Abercrombien taituruus on rakentaa kuvaukseltaan säästeliästä, toiminnan kautta avautuvaa tarumaailmaa." – Aamulehti
"Tarina kulkee jouhevasti ja henkilöhahmoissa on särmää – –. Tyylilajin klassisista esimerkeistä on saatu järjestettyä muutama erityisen toimiva yllätys, jotka niksauttavat juonen uuteen asetelmaan." – Elli Leppä, Tähtivaeltaja 2/2016
"[Kirjan] hienous on sen yksinkertaisuudessa. Tarina on raikkaalla tavalla kerrottu, mutta se sisältää tarvittavat elementit: petoksen, vaarallisia miehiä, naisia jotka eivät ole sitä miltä näyttävät, kaksintaisteluita ja moraalisia dilemmoja." – The Daily Beast
"Yksi koukuttavimmista kirjoista pitkään aikaan. Kun juoni on saanut hampaisiinsa, se ei päästä otteestaan. Abercrombien mestarillinen tarinankerronta tarkoittaa, että kaikki on lumoavaa – rakastettavista ja halveksittavista hahmoista rönsyilevään maailmaan, jota tarkastellaan." – Fantasy Book Review
"Valtavan viihdyttävä – – salamannopea ja sisältää mahtavan kokoelman roistoja, konnia ja kaksinaamaisia tyyppejä. Heti ensimmäisestä luvusta alkaen [Abercrombie] ei haaskaa aikaa, vaan lukija tempaistaan mukaan vangitsevaan kertomukseen petoksesta ja kostosta." – Sci-Fi Now
"Nappaa otteeseen kuin karhun syleily ja lämmittää kuin karhun talja." – Daily Mail
"Abercrombien loistava proosan kyky ja taitavat juonenkäänteet miellyttävät varmasti sekä aikuisia että teini-ikäisiä lukijoita." – Publishers Weekly
"Nopeatempoinen, sisukas ja raju. Vain puoliksi kuningas ei petä Abercrombien sankkaa lukijakuntaa." – Guardian
Joe Abercrombie
Joe Abercrombie (s. 1974) on brittiläinen fantasiakirjailija. Lancasterissa Abercrombie kävi Royal Grammar Schoolin poikakoulua, jossa vietti aikansa pelaamalla tietokonepelejä, heittämällä noppaa ja piirtämällä karttoja paikoista, joita ei ole olemassa. Opiskellessaan psykologiaa Manchesterin yliopistossa hän alkoi kirjoittaa fantasiatrilogiaa, jonka päähenkilönä on Logan Yhdeksänsormi. Abercrombie muutti Lontooseen ja sai töitä tv-tuotantoyhtiössä. Kaksi vuotta myöhemmin hän ryhtyi vapaaksi filmieditoriksi. Sen jälkeen hän on toiminut televisio- ja elokuvatuotannossa.
Särkynyt meri
"Särkynyt meri -trilogia on saavuttanut taitavasti rakennetulla maailmallaan ja samaistuttavilla mutta yllättävillä henkilöhahmoillaan suosiota ja kiittäviä arvioita ympäri maailman."
Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.
Kirja-arvioita
Ei omaan makuuni. Henkilöhahmot todella ohuita ja epäuskottavia. Kaiken kaikkiaan ponneton tarina, suoraan kuin yläkoululaisen aineesta. Kenties tämä onkin hieman minua nuoremmille tarkoitettu, haen siis vain takkini.
Näitä GRRM:n mainoslauseita vain uhkaa inflaatio, siksi erehdyin ostamaan opuksen. Rothfussin kohdalla haaskattiin jo ylisanoja, mutta Abercrombien liki muinaisten D&D -kehystarinoiden tasoisen perusfantasian kohdalla hehkutus menee täysin metsään. Tässä ei ole mitään erityistä.
Reipas seikkailukertomus, jossa seurataan nuorukaista nimeltä Yarvi. Tälle sattuu ja tapahtuu kaikenlaista jopa jossain määrin liian nopeassa tahdissa. Hyvin selvälinjainen juoni, jossa oli onneksi muutama twist, joka paransi lukukokemusta merkittävästi. Hieno henkilökehistystarina, vaikkakin aika yksioikoinen.
Perinteinen fantasiakirja petoksesta ja kostoretkestä, joka paranee loppua kohden.
Lue koko arvostelu täältä: https://haaveenakirjailijanura.blogspot.fi/2016/11/kirja-arvostelu-joe-abercrombie-vain.html
Vain puoliksi kuningas käsittelee melko vaiketakin asioita, kuten vammaisuutta ja syrjintää, mutta tarina on hyvin rentoa ja mukavaa luettavaa. Niin hyvässä kuin huonossakin, näihin vaikeisiin teemoihin ei pureuduta kovinkaan syvällisesti ja lukukokemusta keventää hoksaavainen huumori, joka poikkeaa huomattavasti fantasian perinteisestä mustasta huumorista. Juoni on pinnallisesti katsottuna hyvin perinteinen, mieleeni tulee hyvin voimakkaasti Disneyn Leijonakuningas. Eritoten päähenkilö tuo fyysisillä ja henkisillä ominaisuuksillaan jotain uutta ja kiintoisaa tarinaan. Kokonaisuutena todella miellyttävä lukukokemus, ja suosittelisin teosta ennen kaikkea fantasiaa aloitteleville nuorille. Henkilökohtaisesti jäin kuitenkin kaipaamaan lisää syvyyttä.
Vain puoliksi kuningas sijoittuu melko perinteikkääseen fantasia maailmaan kuninkaineen ja prinsseineen. Niin ikään asetelma on perinteikäs. Kuninkaan kruunun tavoittelussa ei keinoja kaihdeta – juonitellaan, petetään ja taistellaan. Tarina tapahtumat pääpiirteittäin koostuu orjuudesta, pakomatkasta ja taistelusta kuninkaan valtaistuimesta. Teemallisesti kirja käsittelee ystävyyttä, petturuutta ja kostoa.
Juoni on suoraviivainen ilman suurempia koukeroita. Kerronta on mukaansatempaavaa, niin kuin Abercrombielta voi odottaakin. Myös tarinan hahmot ovat riittävän kiinnostavia. Tarinan lomassa viljellään viisauksia ja huumoriakin löytyy. Oikein mukavaa luettavaa siis.
Minulle tarjottiin tätä kirjaa ennakkoluettavaksi. Hiukan epäröiden otin tarjouksen vastaan koska en ollut varma oliko kirja lähelle sitä mitä yleensä tykkään lukea. Pelottomasti kuitenkin tartuin kirjaan ja huomasin lukeneeni sen kahden päivän aikana vaikka lukemiseni on jäänyt nykyisin vähän vähemmälle. Tarina alkaa reippaalla tempolla ja on sitä kirjan viimeisille sivuille saakka. Ennen kuin huomasinkaan olin keskellä jännittävää seikkailua ja juonittelevia tapahtumia. Kepeästi ja nokkelasti kerrottu tarina vei mukanaan kyllä minutkin vaikkei tämän kaltainen kirjallisuus ehkä ole sitä mitä yleensä luen. Pidin kirjan juonesta ja tykästyin sen kaikkiin hahmoihin omalla tavallaan. Muutamaan kertaan tuli hörähdettyäkin kirjan letkautuksille. Tämä oli ennen kaikkea helppolukuinen ja vauhtia sisältävä kirja, jonka kanssa ei ollut tylsää missään vaiheessa joten en lainkaan ihmettele miksi se on niittänyt suosiotaan ympäri maailman. Tarina ja sen hahmot lumosivat minut täydellisesti aina hiukan yllättävään loppuun saakka. Aion ehdottomasti lukea trilogian muutkin osat!
Vain puoliksi kuningas on heikoin Abercrombielta lukemani kirja, ja ansaitsee arvosanaksi "vain" kolme ja puoli tähteä. Teos tuntuu jonkinlaiselta kevytversiolta kirjailijan aiemmista romaaneista. Ei minusta Puoliksi kuninkaan perusteella olisi tullut Abercrombien fania. Toisaalta Abercrombie kertoi halunneensa kirjoittaa jotain erilaista, joka sopii myös nuoremmille lukijoille. En siis voi syyttää häntä siitä, että teos on tyyliltään erilainen kuin aiemmat, kun tämä juuri oli kirjailijan tarkoituksena. Ja jos joku ei tykännyt Ensimmäisestä laista, voi Vain puoliksi kuningas iskeä. Voittihan romaani Locus-palkinnon. Vaikka kirja luokitellaan fantasiaksi, ei siinä ole mitään taikuutta tai yliluonnollista. Lukija jää pohtimaan, varsinkin kartan perusteella, kuinka Särkyneen meren maailma liittyy meidän maailmaamme.