Kuninkaiden viimeinen keino
Alkuteos ilmestynyt 2008. Suomentanut Satu Hlinovsky. Kannen kuva: Laura Brett. Sidottu, kansipaperi.
David Gemmell Legend -palkintoehdokas 2009.
Sotaa käydään monella rintamalla, ja Unionin kuningas makaa kuoleman kielissä vailla perillistä. Ylivalvoja Gloktan kyvyt uhkailun ja kiristyksen saralla pääsevät arvoiseensa käyttöön, kun aateliset pohtivat kruunun kohtaloa.
Ensimmäinen tietäjä Bayaz seurueineen taas on palaamassa maailman ääriin vieneeltä retkeltään. Jokainen seurueen jäsen on iloinen päästessään takaisin, tai ainakin päästessään muista matkakumppaneista eroon. Jos Logen Yhdeksänsormesta pitää jotakin sanoa, sanottakoon että hänen kotinsa on pohjoisessa, ja nyt on korkea aika palata sinne. Mutta lämmintä tervetulotoivotusta kotiin Veriysin ei kannata odottaa.
Harva matkalaisista on yhtä iloinen päästessään kotiin kuin kapteeni Jezal dan Luthar. Matkailu voi muuttaa ihmistä, ja Jezal on löytänyt itsestään sellaisia uusia puolia, joihin sotasankaruus ei kuulu mukaan. Rauhallinen perhe-elämä sopisi enemmän uusiin haaveisiin. Vaan harvoinpa toiveet toteutuvat, ainakaan sillä tavalla kuin haluaisi.
Kuninkaiden viimeinen keino on Ensimmäinen laki -trilogian kolmas osa, joka kerää sarjan langat yhteen ja päättelee ne armottomasti Abercrombien tuttuun tyyliin.
"Ne paskiaiset eivät noudata pelisääntöjä." – Nicomo Cosca
"Väki haluaa paljon mieluummin hyväksyä helpon valheen kuin etsiä vaivalloista totuutta, etenkin jos se sopii heidän tarkoitusperiinsä paremmin." – Sand dan Glokta
"Veitsiä ei voi koskaan olla liikaa... elleivät net sitten osoita sinua ja niitä pitele ihmiset, jotka eivät liiemmin pidä sinusta." – Logenin isä pojalleen
"Vastausten ongelma on se, että ne eivät koskaan ole yhtä kiehtovia kuin kysymykset." – Sand dan Glokta
Joe Abercrombie
Joe Abercrombie (s. 1974) on brittiläinen fantasiakirjailija. Lancasterissa Abercrombie kävi Royal Grammar Schoolin poikakoulua, jossa vietti aikansa pelaamalla tietokonepelejä, heittämällä noppaa ja piirtämällä karttoja paikoista, joita ei ole olemassa. Opiskellessaan psykologiaa Manchesterin yliopistossa hän alkoi kirjoittaa fantasiatrilogiaa, jonka päähenkilönä on Logan Yhdeksänsormi. Abercrombie muutti Lontooseen ja sai töitä tv-tuotantoyhtiössä. Kaksi vuotta myöhemmin hän ryhtyi vapaaksi filmieditoriksi. Sen jälkeen hän on toiminut televisio- ja elokuvatuotannossa.
Ensimmäinen laki
Ensimmäinen laki -trilogia muodostuu kirjoista:
- Ase itse (The Blade Itself, 2006)
- Ennen hirttämistä (Before They Are Hanged, 2007)
- Kuninkaiden viimeinen keino (Last Argument of Kings, 2008)
Seuraavaksi Joe Abercrombie kirjoitti kolme samaan maailmaan sijoittuvaa teosta, joista hän käyttää nimitystä "semi-standalone":
- Best Served Cold (2009)
- The Heroes (2011)
- Red Country (2012)
Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.
Kirja-arvioita
Kuninkaiden viimeinen keino oli selkeästi Ensimmäinen laki -trilogian paras osa. En vielä ensimmäinen kirjan jälkeen arvannut, että tarinan päätöksestä tulee näin hyvä. Sotimista ja suuria taisteluja löytyi nyt paljon, mieleeni jäivät erityisesti pari todella rajua Veriysi-kohtausta. Vaikutteita näihin oli taidettu ottaa Michael Moorcockin Elricin riehumisesta Myrskyntuoja-miekkansa kanssa.
Sarjan lopetus oli kuin märkä rätti vasten kasvoja perinteisen eeppisen fantasian ystäville. Sodastakin kirjailija poisti kaiken sankarillisuuden. Yllättävien paljastusten ja viimeisten lukujen jälkeen oli mahdoton sanoa, ketkä olivat "hyviä" tai "pahoja". Bayaz oli aivan jotain muuta kuin Belgarath-kopio, ja hänen puheensa antoivat uuden merkityksen trilogian nimelle.
Tähän yhteinen arvosana koko ensimmäiselle trilogialle, standalone kirjoille ja uusimmalle trilogialle 9.75/10. Ainoastaan heroes kävi hieman tylsäksi toistuvan tapahtumapaikan takia. Täyttä timanttia koko sarja.
Harmi, että muita, kuin ensimmäinen trilogia tuskin tullaan koskaan suomentamaan, koska suomalaiset lukevat suurimmaksi osaksi lapsellista teinihöttö vampyyripaskaa tai fifty shades of grey roskaa.
Onneksi englannilla pärjää hyvin ja katsetta voi suunnata oikeasti hyviin kirjoihin ja kirjasarjoihin.