Kaaoksen käsi
Alkuteos ilmestynyt 1992. Suomentajan nimeä ei ole mainittu kirjassa = Jukka Nyman. Kannen piirros: Jamie S. Warren Youll. Sidottu.
Aikojen alkuhämärissä mahtavat sartanit aiheuttivat maailman eriytimisen tulen, kiven, ilman ja veden valtakunniksi. Nexuksen valtias haluaa valtaansa koko universumin. Nyt hänen palvelijansa Haplo on käynyt jokaisessa neljässä maailmassa ja päässyt selville kansaansa uhkaavasta vaarasta. Petolliset lohikäärmeliskot aikovat tuhota koko universumin.
Haplon on palattava Nexukseen varoittamaan herraansa. Mutta mitä tapahtuu, kun hän saa selville, että hirviömäiset lohikäärmeliskot ovat onnistuneet pakenemaan Kuolemanportin kautta?
Margaret Weis
Margaret Weis (s. 1948) on yhdysvaltalainen fantasiakirjailija. Hänet tunnetaan yhdessä Tracy Hickmanin kanssa alkuperäisten Dragonlance-kirjojen kirjoittajana. Hänen romaanejaan on myyty yli 22 miljoonaa kappaletta.
Weis syntyi Independencessä Missourin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Weis löysi J. R. R. Tolkienin kirjat ollessaan collegessa. Niiden jälkeen hän ei kertomansa mukaan ole löytänyt fantasiakirjallisuutta josta pitäisi. Weis opiskeli Missourin yliopistossa ja valmistui vuonna 1970 maisteriksi pääaineinaan luova kirjoittaminen ja kirjallisuus. Hän työskenteli pienessä kustantamossa Independencessä kolmentoista vuoden ajan.
Kuolemanportti
”Aikojen alkuhämärissä mahtavat sartanit aiheuttivat maailman eriytymisen neljäksi maailmaksi: tuleksi, kiveksi, ilmaksi ja vedeksi. Paha velho Xar yrittää saada valtaansa koko universumin. Uskotukseen hän on valinnut nopeaälyisen ja taikuudessa pätevän palvelijansa patryni Haplon, jonka hän lähettää Kuolemanportin kautta aiheuttamaan sekasortoa kaikkiin maailmoihin – kohtalokkain seurauksin.”
Kuolemanportti sisältää 7 kirjaa — sarja on kokonaan valmis.
Pääsarja Otavan fantasiaromaani
Kirja-arvioita
Luettuani Kaaoksen käden totesin sen melko viihdyttäväksi. Edellisten osien taso vaihteli, mutta yllätyin huomatessani kuinka tämä piti otteessaan. Kirjahan jatkaa siitä mihin edellisessä osassa, Käärmemaagissa, jäätiin. Patryni Haplo palaa Chelestralta Nexukseen vain todetakseen, että lohikäärmeliskot ovat ehtineet hänen edelleen. Haplo on alkanut yhä enemmän ajattelemaan omilla aivoillaan huomattuaan, ettei hänen herransa ole kiinnostunut lohikäärmeliskoista, joiden tavoitteena on aiheuttaa kaaos koko universumiin. Xarilla, Nexuksen herralla, on toinen pikku apulainen eli Mana-poika, jonka Haplo oli tuonut Nexukseen. Nyt hän joutuukin viemään pojan takaisin ilmamaailmaan vaikkakin pitkin hampain. Xarin suunnitelmissahan on saada haltuun koko maailmankaikkeus, ja Manan avulla hän olettaa saavansa ilmamaailman. Haplo kohtaa lohikäärmeliskoja minne sitten meneekin ja joutuu ottamaan yhteen näiden kanssa estääkseen niiden yhtä valtaisan suunnitelman kuten Xarinkin on. Minusta mielenkiintoinen yksityiskohta lukemissani Kuoleman portti –kirjoissa on ollut se, että ne toimivat ikään kuin Haplon päiväkirjoina ja hänen raportteinaan. Myös kirjojen lopusta löytyvät pitkät selitykset perehdyttävät tämän maailmankaikkeuden saloihin, mutta minä en ole jaksanut lukea niitä kovin tarkkaan. Haplo on kiintoisa hahmo ja eri maailmojen yksityiskohtia on rakennettu pikkutarkasti. Häiritseviä asioitakin löytyy, kuten ensimmäisessä osassa kuolleen henkilön, Käsi-Hughin, henkiin herättäminen. En sanoisi tätä mitenkään huonoksi sarjaksi, mutta parantamisen varaakin olisi ollut. Mielenkiintoinen asia sarjassa on myös se, että se sijoittuu maapallon tulevaisuuteen ja voimakkaat sartanit jakoivat sen neljään muuhun maailmaan. Itselläni kuitenkin Dragonlance pysyy aina ykkösenä Weis & Hickman –kaksikon tuotannossa.