Maanalainen rautatie
Alkuteos ilmestynyt 2016. Suomentanut Markku Päkkilä. Kannen suunnittelu: Oliver Munday. Sidottu, kansipaperi.
Arthur C. Clarke -palkinto 2017, National Book Award 2016, Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction 2017, Pulitzer-palkinto 2017. Booker-palkintoehdokas 2017, toinen sija Locus-palkintoäänestyksessä (sf-kirjat) 2017, Kansainvälisen Dublin-kirjallisuuspalkinnon ehdokas 2018.
Barack Obaman ylistämän kirjailijan merkkiteos pureutuu Yhdysvaltain häpeälliseen historiaan ja peilaa samalla nykyhetkeä.
Cora on orjana puuvillaplantaasilla Georgiassa. Kun uusi orja kertoo hänelle maanalaisesta rautatiestä, he päättävät ottaa kammottavan riskin ja paeta. Matka kohti pohjoista alkaa, mutta kannoillaan heillä on vaarallinen vainoaja.
Pulitzer-palkitun kirjailijan nerokas vaihtoehtohistoriallinen romaani vapauden tavoittelusta ja sorrosta.
”Maanalainen rautatie on eittämättä yksi tämän päivän merkittävimmistä romaaneista” – Jussi Wahlgren, Mesta.net
"Maanalainen rautatie on kirja, jonka kuvaamia asioita ei todellakaan haluaisi lukea, mutta se on myös kirja, jota on vaikea käsistään päästää. Valtava suositus!" – Kirjavinkit
"Orjuudesta kertova Maanalainen rautatie on fantastinen, kirjallinen kollaasi historiasta ja sen vääristelystä." – Helsingin Sanomat
Colson Whitehead
Colson Whitehead (s. 1969) on newyorkilainen kirjailija, kriitikko ja esseisti. Hän kasvoi Manhattanilla ja opiskeli Harvard Collegessa. Hän on opettanut kirjoittamista useissa yliopistoissa. Whiteheadin romaani Maanalainen rautatie (2016) sai muun muassa Pulitzer- ja Arthur C. Clarke -palkinnot ja sitä myytiin yli miljoona kappaletta. Whiteheadin muita romaaneja ovat muun muassa Balladi John Henrystä (2001) ja Nickelin pojat (2019).
Kirja-arvioita
Tarina seuraa orjatyttö Coran pakomatkaa puuvilla plantaaseilta ja vastoinkäymisiä matkan varrelta. Maanalainen rautatie on pakoreitti orjille - tässä kirjassa oikea rautatie, eikä vain kuvainnollinen termi pakoverkostosta.
Kirja oli vain OK tasoa, kun vertaan pariin muuhun orjuus aiheiseen kirjaan, jotka olen lukenut. Välillä kerronta oli rasittavaa eikä tarina päässyt ihon alle kuten Octavia E. Butlerin Kindred ja Toni Morrisonin Beloved. (22.3.2021)