Muumilaakson marraskuu
Alkuteos ilmestynyt 1970. Tekijän kuvittama. Satufantasia.
1. laitos: Suomentanut Kaarina Helakisa. WSOY, 1970.
2. laitos: Suomennoksen tarkistanut Päivi Kivelä (22. painos). WSOY, 2010. Sidottu.
On marraskuu. Sataa. Kesä on äkkiä niin etäällä kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan. Silloin alkaa kaivata muutosta elämään, kaivata Muumilaaksoon. Sinne kerääntyvät puuhakas Hemuli, pelokas Vilijonkka, yksinäinen homssulapsi, ikivanha Ruttuvaari ja kaunis Mymmeli. Mutta muumiperhe on lähtenyt eikä kukaan tiedä minne. Miten käy kun Hemuli yrittää olla muumipappana, Vilijonkka mammana? Saako Mymmeli tanssia, kun hän ei voi olla tanssimatta? Voiko Vilijonkaa jättää siivoamisen?
Käännetty englanniksi Moominvalley in November
Tove Jansson
Tove Jansson (1914–2001) oli kirjailija, taidemaalari, piirtäjä ja Muumi-hahmojen luoja. Jansson piti suurimpina kirjallisina esikuvinaan Lewis Carrollia ja Franz Kafkaa.
Tove Jansson syntyi Helsingissä taiteilijaperheeseen. Hänen isänsä oli kuvanveistäjä Viktor Jansson ja äitinsä piirtäjä Signe Hammarsten. Tove Jansson on muistellut lapsuuttaan vuonna 1968 ilmestyneessä teoksessa Kuvanveistäjän tytär. Tove Jansson opiskeli Tukholman taideteollisessa oppilaitoksessa, Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa Ateneumissa ja Ecole d'Adrien Holy’ssa Pariisissa. Hänen julkinen uransa alkoi piirroksilla pilalehti Garmnissa 1929.
Muumikirjat
Sarja sisältää 13 pääteosta ja yhteensä teoksia 18 kpl.
Alasarja Ilta saapuu Muumilaaksoon
Kirja-arvioita
Muumit ovat mielestäni parhaimmillaan Toveen kirjoissa. Hahmot ovat mielenkiintoisempia, samoin tarinat.
Tove Janssonin parhaimpia teoksia. Jansson aivan kuin maalaa lukijan mieleen marraskuisen maan kaikkine väreineen. Muumilaakson marraskuu on syvällinen, kaunis ja filosofinen kirja itsensä löytämisestä ja siitä mitä todella haluaa. Muumilaakson marraskuu on minusta ehdottomasti se kirja joka tavoittaa pohjoismaisen syksyn parhaimmillaan. Muumilaakson marraskuuta voisi kuvata myös suomalaisen luonteen tekstiksi muutetuksi kuvaksi hiljaisuuksineen ja harmauksineen. Kuten Varjolehti sanoi, katharsikseen vievä kirja. Mahtava ja riipaisevan kaunis kirja. Ja vaikka kirjassa ei tapahdukaan suuria tai kovin jännittäviä asioita, se vie mukanaan kauneudellaan ja ajattomuudellaan. Suosittelen kaikille ikään ja lukutottumuksiin katsomatta. Arvosana: 10.
Tuttu laakso viisaampana, tunnelmallisempana ja melankolisempana kuin koskaan televisiossa. Marraskuisen mustan mielen ja mutkattoman muumi-zenin ihastuttava kaksinkamppailu. Jos joku teos on koskaan saanut minut edes lähelle katharsista, se on tämä. Oivaa luettavaa kelle tahansa, mutta vain tietyllä säällä ja mielellä!