Risingshadow

Kuka pelkää noitia

Kuka pelkää noitia - Roald Dahl
  ★ 7.72 / 129
1★2★3★44★25★276★107★588★69★2210★

Alkuteos ilmestynyt 1983. Kuvittanut Quentin Blake. Suomentanut Sami Parkkinen. 7. painos 2005. Sidottu.

Whitbread-palkinto 1983.

Tämä ei ole satu, tämä on tarina oikeista noidista. Oikeat noidat ovat vaarallisimpia olentoja maanpäällä. Mistä voit tietää kuka on oikea noita ja kuka vain tavallinen herttainen rouva?

Jos et vielä tiedä, sinun on parasta ottaa se nopeasti selville – sillä oikeat noidat eivät inhoa mitään niin paljon kuin lapsia ja heillä on kaikenmoisia keinoja päästä näistä eroon. Tämä tarina kertoo kaiken mitä sinun tarvitsee tietää.

Kuka pelkää noitia sai lastenkirjallisuuden arvostetuimman palkinnon – Whitbread-palkinnon – ilmestyessään vuonna 1983.

Adlibris: tarkista saatavuus

Arvosanani kirjalle
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Omassa pääkirjahyllyssäni

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Aloita uusi keskustelu (Ei rekisteröitymistä - Vieraat tervetulleita)
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!
Muokannut 23.04.2021
Luokitus: Fantasia, Lastenkirjallisuus, Noidat
Julkaistu: 1990 (Art House)
Alkuperäinen nimi The Witches

Roald Dahl

Roald Dahl (Britannia, 1916–1990) on maailman tunnetuimpia ja rakastetuimpia lastenkirjailijoita. Hänen kirjoissaan lapsisankarit uskaltavat nousta vastustamaan aikuisten sääntöjä ja valvontaa. Teoksissaan Dahl luottaa lapsen fantasiatajuun ja kykyyn käsitellä karmaiseviakin asioita. Vuonna 2008 Times-lehti valitsi Dahlin 50 parhaan toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 16.

Roald Dahl syntyi norjalaisten vanhempien lapsena Walesissa ja opiskeli Reptonissa. Toisen maailmansodan puhjettua hän liittyi Englannin kuninkaallisiin ilmavoimiin ja toimi hävittäjälentäjänä Afrikassa. Toivuttuaan koneen maahansyöksyssä saamistaan vakavista vammoista Dahl alkoi kirjoittaa. Hän muutti Amerikkaan ja alkoi kirjoittaa novelleja aikuisille. Myöhemmin Dahl kuvaili tätä aikaa ”hyvin vaativiksi oppivuosiksi, jotka koulivat minua kirjoittamaan oikeita tarinoita lapsille”.

Dahlin ensimmäinen lastenromaani, Jaakko ja jättipersikka, julkaistiin 1961. Hänen jokaisesta lastenkirjastaan tuli menestys. Roald Dahlin teoksia on käännetty 40 kielelle ja niitä on myyty yli 250 miljoonaa kappaletta. Hänelle on myönnetty monia kirjallisuuspalkintoja. Vuonna 1983 hän sai World Fantasy -palkinnon elämäntyöstään.

Dahl oli 1953–1983 eli yhteensä 30 vuotta naimisissa yhdysvaltalaisen näyttelijän Patricia Nealin kanssa, ja he saivat viisi lasta.

Dahlin lastenkirjat sisältävät mustaa huumoria, päättömiä käänteitä ja hurjia hahmoja. Dahlin tavoitteena oli kirjoittaa lapsen näkökulmasta, ja aikuiset sääntöineen ja keksintöineen näyttäytyvätkin hänen teoksissaan usein varsin kummallisessa valossa. Niinpä aikuiset kriitikot paheksuivatkin alkuun hänen lastenkirjojaan. Se ei Dahlia haitannut, sillä hänen mielestään lasten suosio oli tärkeämpää. Hän kirjoitti nimenomaan edistääkseen lasten lukuharrastusta.

Suomennetut teokset

Rakkaani, kyyhkyläiseni (1953)
Joku kaltaisesi (1960)
Alahuuli (1974)
Henry Sugarin ihmeellinen tarina – ja kuusi muuta (1977)
Oswald-eno (1979)
Helppo nakki ja muita kertomuksia (1946 ja 1980)
Poika (1984, muistelmia)
Yksinlentoon (1986, muistelmia)

Lastenkirjat:

Jaakko ja jättipersikka (1961)
Jali ja suklaatehdas (1964)
Taikasormi (1966)
Kekseliäs kettu (1970)
Jali ja lasihissi (1971)
Iskä ja Danny maailmanmestari (1975)
Suunnattoman suuri krokotiili (1976, kuvakirja)
Nilviöt (1980)
Ilmarin ihmelääke (1981)
Tautisia tarinoita (1982, runoja)
Iso kiltti jätti (1982)
Kuka pelkää noitia (1983)
Kirahvi, Kaani ja minä (1985, kuvakirja)
Matilda (1988)
Annok iplik (1990)
Tynkätyiset (1991)

Muita teoksia kirjailijalta Roald Dahl

Nahka ja muita novelleja (Keskiyön kirjasto)
  ★ 7.36 / 20
Roald Dahlin maailma
  ★ 7.66 / 6
Henry Sugarin ihmeellinen tarina ja kuusi muuta
  ★ 6.94 / 15
Jaakko ja jättipersikka
  ★ 6.70 / 58
Annok Iplik
  ★ 6.10 / 40
Helppo nakki ja muita kertomuksia
  ★ 6.86 / 7

Mallaspappi avatar
Mallaspappi
Kirjoja 120, Kirja-arviot 118, Viestit 232
★★★★★★★☆☆☆ 7 / 10

Hauska ja yllättävä kirja. Dahlilla todella omaleimainen ote, eikä missään muualla ole tullut vastaavanlaisia hahmoja ja tapahtumia vastaan samojen kansien välissä. Etenkin loppuratkaisu on niin epälooginen, ettei sitä osaa lainkaan odottaa, eikä oikein tiedä, pitäisikö olla iloinen vai surullinen vai mitä.

08.12.2016
Mayia avatar
Mayia
Kirjoja 5, Kirja-arviot 2, Viestit 0
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Muistan lukeneeni tämän ala-asteella useampaankin otteeseen ja oli silloin yksi suosikkikirjoistani jännittävän tarinan ansiosta. Pitäisi napata jollain kirjastoreissulla mukaan ja lukea uudestaan, josko tarina yhä jaksaa innostaa.

16.01.2015
Hermione Granger avatar
Hermione Granger
Kirjoja 18, Kirja-arviot 15, Viestit 1
★★★★★★★★★☆ 9 / 10

Pidin kirjasta. Luin sen parissa illassa. Dahlin kirjoitus on eloisaa ja mukaansa tempaavaa- suosittelen kaikille.

07.04.2013
fanpire avatar
fanpire
Kirjoja 80, Kirja-arviot 5, Viestit 0
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Minäkin muistan kirjasta ensimmäisen kerran kuulleeni, kun ala-asteen opettaja luki sen luokalle ääneen. Olen sen jälkeen tämän muutaman kerran lukenut itsekin. Pienempänä kirja oli hirveän jännä, mutta sekava. Nykyään se on vain sekava, siitä ei oiken tahdo saada selvää ja se on kirjoitettutodella (minun mielestäni) ärsyttävällä ylimalkaisella tavalla..... Kolme tähteä annoin sen hyvän lapsuuden muiston kunniaksi :)

22.03.2013
ShadowMaker avatar
ShadowMaker
Kirjoja 43, Kirja-arviot 41, Viestit 0
★★★★★☆☆☆☆☆ 5 / 10

Ollessani ala-asteella opettajani luki tätä luokalleni ääneen. Itse en oikein koskaan saanut ideasta täysin kiinni, vaikka muistelen kyllä kuunteleeni tarkkaankin. Jokin tässä mättää, en tiedä oikein mikä... Tai mättääkö tässä nyt loppujen lopuksi sitten mikään. No, ainoa asia minkä voin varmasti todeta on se, ettei tämä oikein ollut minun kirjani. Kaksi ja puoli tähteä.

19.07.2016
Nafisan avatar
Nafisan
Kirjoja 700, Kirja-arviot 93, Viestit 180
★★★★★★★☆☆☆ 7 / 10
Sisältää juonipaljastuksia

Kuka pelkää noitia on sen verran hurjas seikkailu, ettei se sovi aivan perheen pienimmille, muutoin kuin äänen luettuna, sillä silloin aikuinen voi arvioida kuinka paljon kertoo lapselle. Huumoriakaan ei onneksi ole unohdettu, vaikka se ei olekaan yhtä ilmeistä kuin muissa Dahlin teoksisa.

Noidat ovat aina olleet mielestäni mielenkiintoisia hahmoja niin fiktiivisessä kuin historiallisessakin kirjallisuudessa. Noidat ovat yleensä naisia, Dahlin noidat eroavat kuitenkin perinteisistä satujen noidista merkittävästi varsinkin ulkonäöltään. Päällisin puolen he näyttävät aivan tavallisilta naisilta, jotka käyvät aivan tavallisissa töissä, mutta heidän ovelan valeasunsa alta paljastuu kauhea totuus: he ovat kokonaan toinen laji, joka on vain soluttautunut joukkoomme.

Noitia löytyy kaikkialta maailmasta, paikoin hyvinkin sankoin joukoin (etenkin Norjassa), ja vaikka heidän lukumääränsä onkin vähenemässä, ei ole olemassa maata, jossa noitia ei olisi. Kaikki saman maan noidat tuntevat toisensa, ja he eivät saa pitää yhteyttä toisten maiden noitiin. Maasta riippuen noidilla on hieman toisistaan poikkeavia tapoja. Kerran vuodessa kunkin maan noidat kokoontuvat ylinoidan johdolla ja hän antaa palautetta menneestä vuodesta sekä kertoo viimeisimmän sotasuunnitelman.

Teoksessa kuvatut noidat ovat hyvin epämiellyttäviä, suorastaan puistattavan kammottavia. Etenkin ylinoita on äärimmäisen kauhistuttava. Mikä sitten tekee noidista niin vastaansanomattoman inhottavia? Epäihmismäisen ulkomuodon lisäksi noidilla on yksi ominaispiirre: he vihaavat lapsia, jotka heidän mielestään haisevat aivan koirankikkaroilta. He ovat omistautuneet lasten liiskaamiseen, muussaamiseen ja kaiken kaikkiseen tuhoamiseen. Etenkin ylinoita on erittäin omistautunut tähän tehtävään ja kehittelee mitä monimutkaisempia juonia lasten päänmenoksi.

Päähenkilönä seurataan seitsemän vuotiasta poikaa, jota ei nimetä. Hänen alkujaan norjalaiset, mutta Suomessa (alkuperäisteoksessa Englannissa) asuvat ja työskentelevät vanhempansa kuolevat auto-onnettomuudessa ja poika päätyy isoäidin hoitoon. Muori ei olekaan tavallinen vanhus vaan eläkkeelle jäänut noitofiili, jonka tehtävänä on ollut taistella noita kammottavia olentoja vastaan. Sankarimme sattuu kuitenkin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja kuulee ylinoidan hirviömäisen juonen ja tekee isoäitinsä kanssa kaikkensa tehdäkseen sen tyhjäksi.

Takaisin ylös
  • Risingshadow
  • Selaa
  • Roald Dahl
  • Kuka pelkää noitia
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2025 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.

Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.

Tietosuoja