Kadotettu manner

@ Philip Reeve
Kadotettu manner (Kävelevät koneet #2) - Philip Reeve 8.02   73

Alkuteos ilmestynyt 2003. Suomentanut Tero Kuittinen. Kannen kuva: David Frankland. Sidottu.

Palkintoja ja ylistyssanoja kahmineen Kävelevät koneet -scifiromaanin jatko-osa täyttää hurjimmatkin odotukset!

Matkattuaan kaksi vuotta vailla huolia taistelussa kuolleen Anna Fangin vanhalla, kolhiintuneella ilmalaivalla Tom ja Hester joutuvat laskeutumaan Anchorage-nimiselle, pohjoisen lumilakeuksilla taivaltavalle kulkukaupungille täydentämään polttoainevarastojaan. Ruton hävittämässä kaupungissa on jäljellä vain kourallinen ihmisiä, ja sitä hallitsee teini-ikäinen Freya.

Mustasukkaisuuden kalvama Hester päättää ilmiantaa Tuntematonta Mannerta – Amerikkaa – kohti suunnistavan kaupungin sijainnin nälkäiselle ja pahamaineiselle Arkangelin kulkukaupungille. Mutta Anna Fangin muistoa palvova Vihreä Myrsky -järjestö sieppaa Hesterin omiin tarkoituksiinsa: järjestön tukikohdassa on kehitteillä uskomaton hanke, jonka hiuksianostattavat seuraukset koituvat myös Tomin kohtaloksi. Sillä Anchorageen jääneen pojan kintereillä hiipii salaperäinen Kadotettujen poikien joukkio, jolla on niin ikään yhteyksiä Anna Fangiin.

Kadotettu manner on uskomaton mielikuvituksen tuote – hämmentävä ja hurja nuorten tulevaisuusseikkailu, joka jatkaa Kävelevien koneiden kiehtovaa tarinaa. Philip Reeve on luonut armottoman ja hyvin todentuntuisen maailman.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu lokakuu 14, 2005 (Karisto)
Alkuperäinen nimi Predator's Gold
Tietoja muokattu tammikuu 27, 2019

Kävelevät koneet

Sarja sisältää 4 pääteosta ja yhteensä teoksia 4 kpl.

Kävelevät koneet (Kävelevät koneet #1) 7.92   113
Kadotettu manner (Kävelevät koneet #2) 8.02   73
Tuhon aikakirja (Kävelevät koneet #3) 7.90   63
Pimenevä maa (Kävelevät koneet #4) 8.64   47

Kirja-arviot & arvosanat

Emelie
Arvosanat 729
Kirja-arviot 100
Viestit 2743
tammikuu 5, 2016
8 / 10

Reeven sarjan toinen osa jatkaa samalla linjalla kuin ensimmäinenkin kirja. Tom ja Hester matkaavat seikkailusta seikkailuun, mutta nyt jotenkin määrätietoisemmin ja järkevämmän oloisesti. Tapahtumat eivät ole ihan niin randomeja ja onnenkantamoisia kuin Kävelevissä koneissa, mikä antaa kirjalle erilaisemmän sävyn, ihan vain hyvässä mielessä. Kirjan juonen keskiössä on Tomin ja Hesterin suhde, jonka ongelmat heijastuvat laajasti heidän ympärillään oleviin ihmisiin. Tom on edelleen naiivi idealisti ja Hester tuittupäinen kyynikkö - kombinaatio jonka ei uskoisi toimivan, mutta iskee silti. Suurimman osan ajasta nämä sankarit seikkailevat erillään ja saavat näin tilaa kasvaa hahmoina enemmän. Tosin Tom ei muutu oikein mihinkään, mutta Hester kehittyy vauhdilla. Pidin hahmosta jo aikaisemmin, nyt pidän vielä enemmän. Hahmojen ohella Reeven luoma maailma on edelleen mielenkiintoinen ja rikas, sinne haluaisi itsekin päästä tutkimaan asioita. Odotan jo malttamattoman seuraavaan osaan tarttumista.

Matti Karjalainen
Arvosanat 469
Kirja-arviot 145
Viestit 4
lokakuu 31, 2013
9 / 10

Aiemmin tänä vuonna lukemani Philip Reeven "Kävelevät koneet" -scifiromaani teki hillittömän vaikutuksen, ja sen seurauksena oli lukulistalle lisättävä myös kaikki jatko-osat. Kaikesta huolimatta unsin oloni hieman hermostuneeksi tarttuessani "Kadotettuun mantereeseen" (Karisto, 2005). Sarjan avausosa olisi nimittäin toiminut myös erinomaisesti yksittäisenä teoksena kutkuttavan avoimeksi jäävine loppuineen. Tilannetta ei yhtään helpottanut se tosiseikka, että moni kirjasarja on lässähtänyt erinomaisen avausosan jälkeen - terveisiä esimerkiksi Suzanne Collinsin suuntaan. Nyt voin todeta olleeni turhaan huolissani. Tom Natsworthyn ja Hester Shaw'n vaiheet jatkuivat edelleen yhtä jännittävinä ja mielikuvitusta kutkuttelevina kuin aikaisemminkin. Nuortenromaaniksi kirjasarja on edelleen kohtalaisen väkivaltainen, mikä ei ole silti päälleliimattu elementti, vaan tekee dystopiasta todellisen dystopian: kirjan maailma on pelottava, vaarallinen, ahdistava ja monin paikoin toivoton, eivätkä hyvät teot ja aikomukset johda välttämättä minnekään muualle kuin helvettiin. Sarjan viehätyksestä vastaavat pitkälti sen henkilöhahmot, joissa on rosoa enemmän kuin monissa muissa kaunokirjallisissa kollegoissaan. Tom saattaa tosin jäädä hieman statistiksi "omassa" kirjassaan, siinä missä Hesteristä kasvaa ikimuistettava sankaritar, jonka toimintaa ohjaavat myös epäitsekkäät ja raadolliset mutta siitä huolimatta ymmärrettävissä olevat motiivit.

Nafisan
Arvosanat 665
Kirja-arviot 93
Viestit 193
elokuu 21, 2011
8 / 10

Hester ja Tom jatkavat seikkailujaan Philip Reeven laadukkaassa steampunk-sarjassa. Erinäisten mutkikkaiden juonikuvioiden jälkeen parivaljakko joutuu laskeutumaan lumi- ja jäätasankoja halkovan Anchorage-nimiseen kaupunkiin. Mitä esteitä jääjumalat mahtavatkaan sankareiden tielle asettaa matkalla myyttiseen Amerikkaan? Anchoragen ylimystön viimeinen hengissä olevan jäsen, Freya järjestää siniveriseen tapaansa kapuloita Hesterin ja Tomin rattaisiin, aiheuttaen lähes kaupunkinsa tuhon, vaikka jo yksinkertaisimmat askareet kuten paidan napittaminen hemmotteluun tottuneella neidillä tuottaakin harmaita hiuksia. Perinteiden mukaisesti erinäiset hoitajat ovat kasvattaneet häntä, tavaten vanhempansa vain virallisilla illallisilla ja päiväretkillä. Nyt he kaikki ovat kuolleet kaammottavaan kulkutautiin. Matkalla myös nuori rajakreivitär kasvaa ihmisenä ja hylkää vanhat tavat, joista ei ole apua uusissa haasteissa. Kulkemisen vastaisen liiton ääriaktivisti ryhmä Vihreän myrskyn johtaja Satya väittää itseään edesmenneen Anna Fangin ystäväksi ja on saanut päähänsä palauttaa hänet tähän maailmaan, vaikka Hesterinkin suosima sanonta kuuluu: "kukaan ei palaa auringottomasta maasta". Vai palaako? Mitä Muistojen sali kätkee sisäänsä? Hauskin hahmo on ehdottomasti professori Pennyroyal, joka tuo mieleen Harry Potterin Gilderoy Lockhartin. Hän luo draamaa aina sinne missä kulkeekaan. Myös Kadonneiden poikien joukkio tuottaa päänvaivaa päähenkilöille. Erikoinen Eno, joka tietää kaiken, on napannut poikia kouluttaakseen heistä musrtovarkaita. Kuinka maailmaa voikin katsoa eri tavalla, jos on katkeroitunut. Täysin ehjin nahoin tässä seikkalussa ei selvitä, millaisen hinnan valehtelusta ja juonnitelusta joutuukaan maksamaan.

samuel
samuel
Arvosanat 838
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 17, 2023
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
aituriar
aituriar
Arvosanat 171
Kirja-arviot 36
Viestit 30
kesäkuu 27, 2022
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
carmyli
carmyli
Arvosanat 238
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tammikuu 7, 2021
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Jawanen
Jawanen
Arvosanat 231
Kirja-arviot 2
Viestit 4
heinäkuu 18, 2020
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Jawa_Kaapissa
Jawa_Kaapissa
Arvosanat 164
Kirja-arviot 6
Viestit 6
heinäkuu 8, 2019
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
MARGO
MARGO
Arvosanat 356
Kirja-arviot 0
Viestit 0
helmikuu 6, 2019
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Murtunut Varjo
Murtunut Varjo
Arvosanat 264
Kirja-arviot 6
Viestit 2
tammikuu 10, 2019
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle