Artemis Fowl

@ Eoin Colfer
Artemis Fowl (Artemis Fowl #1) - Eoin Colfer 7.94   525

Alkuteos ilmestynyt 2001. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Päällyksen kuva: Tony Fleetwood. Sidottu, kansipaperi.

”Pysy loitolla, ihminen. Et tiedä minkä kanssa olet tekemisissä.”

Vain 12-vuotias Artemis Fowl on tunnetun rikollissuvun nuorin vesa. Kun Artemis kaappaa rohkean menninkäiskomisario Holly Shortin panttivangikseen, maan alla asustavien keijujen, maahisten ja peikkojen yhteisrintama uhittelee päihittävänsä kevyesti nokkelan pojankoltiaisen.

Hautautuneiden Alueiden Lainvalvonta HAL huomaa kuitenkin pian kohdanneensa hämmästyttävän älykkään vastustajan. Artemis uskoo päässeensä käsiksi maanalaisiin rikkauksiin, mutta juuri silloin HAL muuttaakin pelin sääntöjä...

Artemis Fowl on kirja, joka käynnisti hurjan hullunmyllyn hyvissä ajoin ennen ilmestymistään. Kaikkien aikojen vauhdikkaimman ja hauskimman fantasiaseikkailun menestys yllätti täydellisesti niin kirjailija Eoin Colferin kuin kustantajat ja elokuvatuottajat. Lukijat eri puolilla maailmaa ovat ihastuneet Artemis Fowlin seikkailuihin, joista kuulemme lähivuosina vielä paljon enemmän.

”Raikas, hulvaton ja pakko lukea yhdeltä istumalta.”

”Suorastaan täydellinen tarina.”

”Mielikuvitusta tulvillaan ja kutkuttavan hauskaa luettavaa.”

”Näin terävää fantasiaa en ole lukenut pitkiin aikoihin.”

”Niin uskomaton juttu, että tosikkoja varmasti heikottaa.”

”Täynnä toimintaa. Huippu!”

”Tämän jälkeen aloin nähdä merkkejä keijuista kaikkialla.”

”Olipa vaan erinomainen kirja.”

”Ilmoittakaa heti, kun Artemisin seikkailut jatkuvat!”Keskustelu: Eoin Colfer (11 viestiä)

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 2001 (WSOY)
Alkuperäinen nimi Artemis Fowl
Tietoja muokattu heinäkuu 9, 2017

Artemis Fowl

Sarja sisältää 8 pääteosta ja yhteensä teoksia 9 kpl.

Alasarja Artemis Fowl - Sarjakuva
Alasarja Fowlin kaksoset

Artemis Fowl (Artemis Fowl #1) 7.94   525
Artemis Fowl: Tehtävä pohjoisessa (Artemis Fowl #2) 7.54   410
Artemis Fowl: Ikuisuuskoodi (Artemis Fowl #3) 7.80   394
Artemis Fowl: Opalin kosto (Artemis Fowl #4) 7.46   370
Artemis Fowl: Kadonnut siirtokunta (Artemis Fowl #5) 8.02   324
Artemis Fowl: Aikaparadoksi (Artemis Fowl #6) 7.80   243
Artemis Fowl: Atlantiskompleksi (Artemis Fowl #7) 7.50   175
Artemis Fowl: Viimeinen vartija (Artemis Fowl #8) 8.02   121
Artemis Fowl: Salaiset kansiot 5.82   209

Kirja-arviot & arvosanat

Kat
Arvosanat 66
Kirja-arviot 7
Viestit 0
elokuu 17, 2014
10 / 10

Aloin lukea Artemis Fowlia vasta vähän aika sitten, koska ennen luulin niiden olevan täysin perseestä. Olisi pitänyt silloin jo lukea enemmän kuin puoli sivua. Onneksi sain käsiini tämän kirjan eurolla kirpputorilta ja rakastuin :D

Ruusy
Arvosanat 125
Kirja-arviot 66
Viestit 5
heinäkuu 29, 2014
9 / 10

Välillä pääsi innostus lopahtamaan mutta silti jatkoin enkä katunut oli todella hyvä kirja kerronta oli sujuvaa. Sitä vaan ihmettelee mitäköhän seuraavaksi tapahtuu ja jännityksellä lukee seuraavan sivun.

Katjuska
Arvosanat 97
Kirja-arviot 50
Viestit 10
joulukuu 14, 2013
8 / 10

Kävelin tämän kirjan ohi vaikka kuinka monta vuotta kirjastossa, enkä koskaan lainannut tätä... Sitten tämän vuoden ystävänpäivänä sain tämä kaverilta lahjaksi ja pakkohan se oli lukea. Ensinnäkin en sanoisi Artemis Fowlia fantasia kirjaksi, vaan scfiksi, joka on kuorrutettu ohuella fantasialla. Kahden ensimmäisen sivun jälkeen jäin tähän kirjaan koukkuun ja taisin kertoa melkein kaikille ystävilleni kuinka hyvä kirja tämä on. Artemis Fowl on hyvin kirjoitettu kirja. Juoni ei jynnää missään kohdissa paikallaan ja kirjan ahmii melkein heti. Colfer on saanut kirjoitettua tämän kirjan todella hyvin, sillä se sopii hyvin varhaisnuorille ja myös teini-ikäisille. Artemis Fowlista ei puutu vauhtia ja toimintaa, sen voin luvata. Rakastuin tähän kirjaan ja sen ihaniin hahmoihin ja huumoriin, joka on pystytty nerokkaasti lisäämään toiminnan keskelle.

w-a-r-i
Arvosanat 83
Kirja-arviot 83
Viestit 47
joulukuu 1, 2013
10 / 10

Mahtava! Ihana! Joskus nuorempana kun näitä luki niin silloinkin vei mennessään, mutta ovat edelleen mahtavia :D Eikä ollenkaan haittaa parikymppisenä että päähenkilö on lapsi. Butler on henkilöhahmona mahtava, ja lempparini niistä kaikista :)

Pimeyden peto
Arvosanat 15
Kirja-arviot 3
Viestit 43
marraskuu 14, 2013
7 / 10

tämä oli porttini scifiin ja fantasiaan jo monta vuotta sitten, enkä kadu mitään

Kirjaneito
Arvosanat 402
Kirja-arviot 87
Viestit 568
tammikuu 3, 2013
8 / 10

Artemis Fowlin lukeminen toiseen kertaan virkisti muistoja myös ensimmäisestä lukukerrasta ja sitä edeltäneistä ajoista. Erityisen selvästi muistin ennakkoluulot, joita minulla tätä kirjaa kohtaan joskus oli. Tiedä sitten mistä olivat alunperin kummuneet, mutta turhia ne joka tapauksessa ovat olleet. Artemis Fowl on loistava kirja joka toimii toisellakin lukukerralla. Erityisesti minua viehättivät kirjassa seuraavat seikat: Colferin luoma maailma, Artemis Fowl itse, sekä huumori. Aloittakaamme maailmasta. Colferin näkemys keijuista on sellainen, mihin en ole oikeastaan missään muualla törmännyt. Keijut eivät muistuta perinteisiä kukissa asuvia perhossiivillä varustettuja barbeja, tai pelottavan kauniita juonittelijoitakaan. Sen sijaan keijut ovat melko lailla ihmisten kaltaisia, tosin pienikokoisempia ja he asuvat syvällä maan alla, jonne ihminen on ne ajanut. Keijuja on kuitenkin monia lajeja, mennikäisistä hiisiin ja kentaureista kääpiöihin. (Minulla, jolla on pinttyneitä mielikuvia juurikin kentaureusta ja kääpiöistä kesti kyllä jonkin aikaa tottua Colferin näkemyksiin, jotka eroavat varsin paljon Narnia/Taru sormusten herrasta tyylisistä taruolennoista.) Ja vaikka keijuilla on käytössään taikuutta, tekiniikka on syrjäyttänyt sitä paljolti. Tekniikastakin oli mahtavaa lukea ja esimerkiki biopommien sekä iiriskameroiden voisin kuvitella vetoavan myös poikalukijoihin. Mutta asiasta toiseen, vuorossa itse Artemis Fowl. Artemis Fowl toi taas mieleeni mieltymykseni älykkäisiin päähenkilöihin, joiden huippua Artemis on. Itse rakastin lukea Artemiksen superälykkäistä suunnitelmista, joita muistan ensimmäisellä lukukerralla olleen mahdoton arvata. (Ja oikeastaan jouduin miettimään kunnolla, että edes ymmärsin kaikki käänteet :D.) Artemis Fowl on nero kaikessa mihin ryhtyy, on kyseessä sitten Mona Lisan jäljennös, sifonian sävellys tai nerokas varkaus. Oikeastaan nuoren rikollisneron ainoa heikkous on fyysisessä voimassa, mutta sitä varten Artemiksella on uskollinen ystävänsä ja henkivartijansa Butler. Sitten vielä huumorista. Colfer lukeutuu mahtavassa huumorissaan samaan kastiin Rick Riordanin kanssa. Hahmojen älyttömät tokaisut, sekä älyvapaat juonenkäänteet ja fantasiaelementit takaavat sen, ettei naurua puutu tätä kirjaa lukiessa. Juoni ei kuten jo mainittua päästänyt otteestaan tällä toisellakaan lukukerralla ja olen varma, että tulen lukemaan myös muut Artemis Fowlit uudenpaan otteeseen.

Virve
Arvosanat 7
Kirja-arviot 1
Viestit 0
marraskuu 20, 2012
10 / 10

Luin vasta Artemis Fowlin koska olen vierastanut kirjassa olevia keijuja. Mielikuvani keijuista oli että he ovat rauhaarakastavia hempeilijöitä. Lainasin kaverin ehdotuksesta ja koukkuunhan sitä jäi! Yksi lempikirjoistani tähän mennessä ja en usko että asia tulee muutumaan. Pidin eniten Artemiksen nokkelasta älykkyydestä ja nerokkaista hahmoista.

Sielunsyöjä
Arvosanat 358
Kirja-arviot 11
Viestit 0
heinäkuu 13, 2012
8 / 10

Vasta viime kirjastoreissulla tuli Artemis Fowlin seikkailuun tartuttua, kun olen aikaisemmin vierastanut vähän liikaakin tätä ideaa jostain kummasta syystä. Mietinpä vaan tän suosiota. Jos tällä on niin paljon faneja, niin kaippa tää jotenkin erityishyvä on. Tyytyväinen olen siihen, että kirjaan tartuin ja tokan osan etsin heti , kun kirjastoon ennätän. Nousi heti suosikkikirjasarjojeni listalle ja siellä pysyy varmastikkin pitkään. Ehkä yksi syy näin myöhään sarjaan tutustumiseen oli ala-aste, jossa opettaja lykkäsi kouraani Artemis fowl - sarjakuvapokkarin, joka ei oikeen ollut mieleeni. Silloin olinkin tosin erillainen, kuin nykyään :D

Pirita
Arvosanat 20
Kirja-arviot 8
Viestit 0
kesäkuu 23, 2012
8 / 10

Tää on jotain niin ihanaa. Artemis on pätevänä "pikkupoikana" jotenkin ihana, ja se eroaa tavallisita poikapäähenkilöistä. Butler, Holly ja muut hahmot ovat niin täydellisesti mietittyjä, että ihmettää. En vaan voi käsittää miten Eoinilla on riittänyt mielikuvitus tähän kaikkeen!

Nina98
Arvosanat 20
Kirja-arviot 11
Viestit 0
toukokuu 14, 2012
10 / 10

Artemis Fowlit vain kuuluvat ikuisiin suosikkeihini. Rakastan sarjan hahmoja, he ovat kaikki vahvaluonteisia, huumorintajuisia ja jotakin muuta yhtä hienoa. Artemis on ehkä parhaita kuvitteellisia henkilöitä johon olen törmännyt!

Totoro
Arvosanat 144
Kirja-arviot 10
Viestit 0
tammikuu 27, 2012
10 / 10

Aluksi oli vaikea ymmärtää mistä puhuttiin ja mitä tapahtui, mutta kun oli lukenut hetken aikaa, ei voinut keskeyttää, vaan oli pakko jatkaa! Henkilöt olivat kiinnostavia, juoni mainio ja... Siinä oli vain jotain niin siistiä!

Thrain
Arvosanat 101
Kirja-arviot 1
Viestit 1
tammikuu 8, 2011
6 / 10

Kirja on ihan hauska nuortenkirja, jossa on keskimääräistä paremmat henkilöt. Artemis, (erityisesti) Butler, Root ja muut ovat erittäin toimivia hahmoja, ja teksti on erittäin sujuvaa. Juoni on kohtuullisen tuore, eikä vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu. "Normaaleille" mytologiahahmoille annetaan hieman uutta puhtia. Kirja oli kaikenkaikkiaan hyvä, joskin jää erinomaisesta. Nuortenkirjaksi todella hyvä, hahmot olisivat kuitenkin kaivanneet lisää särmää. Ehkä sarjan seuraavissa osissa? Jos arvosana pitäisi antaa suhteutettuna ennakko-odotuksiini, niin arvosana olisi 5+/5. Pitkästä aikaa erittäin positiivinen yllätys.

ellue
Arvosanat 20
Kirja-arviot 8
Viestit 0
marraskuu 7, 2009
10 / 10

Tämä on yksi lempikirjojani. Tätä vain jaksaa lukea aina uudelleen. Artemis Fowl on kiinnostava ja salaperäinen henkilö, ja erittäin fiksu. Kirjan juoni on kiva ja jännittävä. Fantasian ystävä kun olen, keijutkin kiinnostavat. Ja he vielä asustavat maan alla. Kirjasta ei voi sanoa muuta kuin vau.

Xariel
Arvosanat 611
Kirja-arviot 34
Viestit 187
maaliskuu 6, 2009
10 / 10

"Artyt on vaan niin ihania." Aivan, ja vielä kiinnostaviakin kaupan päälle! Tässä Artemis Fowlien ensimmäisessä osassa juoni on vain minusta niin nerokas. Varsinkin lopetusta voi kutsua yllättäväksi ainakin sillä tapaa, että (tietenkin päähenkilö pelastuu lopussa, mutta) se tapa, jolla kaikki ratkesi Artemiksen osalta, oli vähintäänkin yllättävä. Koko ajan ajattelin, että ei se mene niin pitkälle, ei ne mene niin radikaaleihin toimiin, mutta sitten kun kaikki tapahtui... ^^ Historiaa. :p Kirjassa on toimintaa, ja sitä hienoa huumoria, mikä on minusta tunnusomaista Colferin teoksille. Hienovaraista tai silmilletunkevaa, mutta silti ylensä toimivaa eikä koskaan ilkeää. Ironiaa ja sanoilla leikittelyä löytyy myös, ja kuulin että Artemis olisi vieläkin itsetietoisempi ja ärsyttävämpi tyyppi englanniksi. Täytyy mahdollisuuksien mukaan kokeilla. Ei sillä etteivätkö suomennokset olisi erinomaisia, huonolla suomennoksella tämä olisi pahimmassa tapauksessa saanut neljä tähteä viiden sijasta. Henkilökemia toimii ja hyvin. Hahmot ovat mielenkiintoisia, hauskoja ja omaperäisiä. Foaly ja Butler yksinä esimerkkeinä, unohtamatta tietenkään itsetietoista lapsinero Fowlia ja muita keijuja kuten Julius Rootia ja Hollya ja ihmisiä kuten Artemiksen vanhempia... jokaisessa hahmossa on jotain mielenkiintoista, eikä ohuita hahmoja oikeastaan ole, siinä merkityksessä missä sitä olen tottunut käyttämään joidenkin muiden kirjojen kohdalla. Tiivistettynä; hauskaa, nopeaa, viihdyttävää ja kevyttä lukemista. Suosittelen ehdottoman taatusti. ^^

Midori
Arvosanat 322
Kirja-arviot 37
Viestit 0
marraskuu 14, 2008
8 / 10

Rikollisuuden huipulla paistatteleva lapsinero kohtaa tuhansia vuosia piileskelleen keijukansan. Tässä kirjassa pannaan päähenkilöiden nokkeluus ja lukijoiden nauruhermot koetukselle. Artemisin piinkova kuori, älykkyys ja kylmä iva ovat hykerryttäviä yksityiskohtia ja täyden vastuksen niille tarjoaa tuittupää keijukomisario äkkipikaisineen pomoineen ja vainoharhaisineen teknikkoineen. Ovatko keijut todella sitä mitä tarinamme kertovat? Nuoren rikollisneron matkassa viihtyy loppuun asti.

tintti89
Arvosanat 119
Kirja-arviot 119
Viestit 0
elokuu 29, 2007
8 / 10

Artemis Fowl on hyvin kirjoitettu nuortenkirja. Kekseliäs juoni ja ovelat henkilöt pitävät lukijan lujasti otteessaan. Juoni on arvaamaton ja etenee sujuvasti kohti kirjan loppua. Henkilöt ovat humoristisia ja heidän seikkailuaan jaksaa seurata läpi kirjan. Suosittelen lämpimästi kaikille fantasian ystäville!

Jackalbury
Arvosanat 845
Kirja-arviot 179
Viestit 0
maaliskuu 8, 2007
8 / 10

Artemis Fowl on hauska ja jotenkin naurettavan irvailevasti maailmaa katseleva kirja. Keijujen ja ihmislapsen taistelu tekee kirjasta mielenkiintoisen, myös siinä kuvattu kätketty Keijujen maailma joka sijaitsee "meidän" eli ihmisten arkimaailmassa. Toiminta ja jännitys vauhdittavat kirjaa ja hauskimpia hahmoja olivat majuri Root ja Foaley. Artemis vaikuttaa ilmetyltyä lapsinerolta joka älyllään käyttää opportunistisesti hyväkseen ihmisiä. Artemiksen pahiksen kuvaa lieventää hänen äitinsä ja kaipuunsa isäänsä kohtaan. Kirja on hyvä ja välttää kaikki kliseet ja kääntää osan niistä päälaelleen. Suosittelen kirjaa kaikille jotka pitävät hyvästä lukunautinnosta. Arvosana: 8+.

Gwer
Arvosanat 156
Kirja-arviot 8
Viestit 0
maaliskuu 5, 2007
10 / 10

Ensimmäisessä Artemis Fowl kirjassa Artemis on pahis ja itserakas pikkupoika tai sellaista julkisivua hän yrittää pitää pystyssä. Kirjan toisia henkilöitä kuvaillaan ja liitetään tarinaan sulavasti, kuitenkin pitäen Artemiksen etusijalla, Holly Shortin kanssa. Huumoria tästä kirjasta saa revittyä ja ehkä parhaimmasta päästä jos vertailee sarjan toisiin osiin. Jos haluaa piristystä tämä, kirja kannattaa lukea. Varsinkaan ironisen sävytteisestä huumorista ei ole puutetta. Mukaansatempaava ja vauhdikas fantasiakirja. 12 vuotiaana kun tämän luki se oli huippu, mutta kyllä vielä 17 vuotiaanakin sen pystyy lukemaan tylsistymättä. Että kannattaa vanhempienkin ihmisten tätä kokeilla ja jättää ennakkoluulot sikseen. Eihän sitä tiedä jos vaikka pitäisikin..

Soturiorava
Arvosanat 207
Kirja-arviot 63
Viestit 96
maaliskuu 22, 2015
9 / 10
Sisältää juonipaljastuksia