Melian avatar
Vastannut: Makis, 07.07.2026
Radoxeald avatar
Kategoria: Konserttisali | 254 viestiä | 133,6 t lukukertaa
Vastannut: LordStenhammar, 05.07.2026

Kymmenen kirjaa, jotka kaikkien kannattaisi lukea

16.06.2016
Emelie avatar
Lisäsin StaCan listalta vielä mainitsettomat kirjat kokoomalistaan. :)

Taivaan pilarit on kyllä minustakin hyvä teos, mutta Folletin tiiliskivikirjojen vuoksi en ole lukenut juuri muuta kirjailijalta. Täytyisi jostain kehittää intoa lukea, ainakin Taivaan pilareiden jatko-osan Maailma vailla loppua.
16.06.2016
Minulla ei tule mieleen kymmentä kirjaa (puhumattakaan kymmenestä, joita ei olisi jo mainittu). Mutta haluan mainita yhden, joka tuli ensimmäisenä mieleen miettiessäni, mikä kirja oikeasti kannattaisi lukea. Ja kannattaisi siis sillä perusteella, että todella merkittävä kulttuurinen vaikutus, niin kirjallisuuden sisältöihin kuin muutoinkin. Esimerkiksi kaunokirjallisuudesta voi bongailla paljon viittauksia teokseen ja viittausten tajuaminen aina hauskaa. Lisäksi laaja lukijakunta tai ainakin jokseenkin sisällöstä perillä olevien ihmisten joukko ympäri maailmaa (ja eri aikakausina), joten jollei nyt varsinaisesti yhteisenä puheenaiheena niin toimii ainakin yhtenä yhdistävänä tekijänä.

Kyseessä tietenkin:
[Spoileri - klikkaa]
17.06.2016
Pate64 avatar
Pitäydyn omassa listassani Scifin ja fantasian teoksissa. Lista ei ole myöskään paremmuusjärjestyksessä.
- Arthur C Clarke: Kadonnut menneisyys
Tämä teos ei ole vanhentunut, vaikka onkin melko vanha. Ehkä pisimmälle tulevaisuuteen (tuhat miljoonaa vuotta) sijoittuva, varsin humaani ja ajatuksia herättävä tarina. Pidän Clarken varhaiskauden muistakin kirjoista erittäin paljon, kuten Selene I, Marsin aamunkoitto, Avaruusseikkailu 2001 ja 2010 ja Lapsuuden loppu.
- Stephen King: Musta Torni 1-7.
Kingin loistava opus Grande, sujuva sekoitus fantasiaa, scifiä, kauhua ja lännentarinoita. Monella ajan ja todellisuuden eri tasolla liikkuva ja erittäin vangitseva.
- Asimov: Säätiö-sarja.
Humaani ja mukaansatempaava. Erittäin laaja visio kaukaisesta tulevaisuudesta, joka Säätiö ja Maa - kirjassa nivoo yhteen myös kotiplaneettamme kohtalon.
- Asimov: Teräsluolat, Alaston Aurinko, Aamunkoiton Robotit, Robotit ja Imperiumi.
Elijah Baleyn seikkailut. Taattua Asimovia, joka vaan pitää otteessaan.
- Stanislav Lem: Voittamaton.
Vakavampaa Lemiä. Jännittävä tarina oudolta planeetalta, jossa päähenkilö joutuu melkoiseen pinteeseen.
- Lem: Kyberias.
Parhaimmillaan kuoliaaksinaurattava visio kahdesta keksijästä ja heidän seikkailuistaan. Pidin erityisesti koneesta joka teki kaikkea mikä alkaa e:llä :)
- Linnunrata-sarja. Samaa tasoa kuin edellinen. Arthur Dentin seikkailut ovat erittäin viihdyttävää luettavaa.
yarskiss avatar
King, Stephen: 11/22/63
Chandler, Raymond: Pitkät jäähyväiset
Kirassiina avatar
Sally Grindley; Silkkipääsky
Silkkipääsky on koskettava kertomus pienen tytön elämästä Kiinassa. Kirja saa tuntemaan itsensä onnekkaaksi saadessaan elää Suomessa.

Jane Austen; Ylpeys ja Ennakkoluulo
Mr. Darcyn ja Elizabeth Bennetin rakkaustarina on ehdottomasti parhaita klassikkokirjoja. Sen jaksaa lukea uudetaan ja uudestaan ja joka kerta siihen pystyy eläytymään kuin ensimmäisellä. Kirja vain ei menetä hohtoaan.

Nojoud Ali; Nojoud, 10 vuotta ja eronnut
Nojoudin tarina avartaa tietoisuuttaa maailmasta ja on Silkkipääskyn tapaan koskettava kertomus pienen tytön elämästä, tällä kertaa Lähi-idässä. Paras ystäväni sai kuulla ensimmäisenä kaiken sen tuohtumuksen ja suoranaisen raivon minkä kirja minussa herätti. Hyvin tyypilliseen tapaan valvoin lukemassa ja aamuyön puolella lähti parikymmentä viestiä eteenpäin.

Siri Kolu; PI, pelko ihmisessä
Siri kolu; IP, ihmisen puolella
PI ja IP sai minut ajattelemaan millainen tämä maailma on; kohteleeko se kaikkia oikein, kuinka erillainen on liian erilainen ja miksi erilaisuus pelottaa niin paljon. Jos lukee ensimmäisen kirjan, niin kannattaa lukea toinenkin sillä itse ainakin sain siitä jonkin sorttista toivoa.

Stephenie Meyer; Vieras
Scifi-kirjoista, kuten tästä, oppii arvostamaan ihmisen sisäistä olemusta ulkoisen ohi (ellei sitä sitten jo tee ennestään).

Jojo Moyes; Kerro minulle jotain hyvää

Kiera Cass; the One
Ensimmäinen kirjasarja, jonka täysin vapaa ehtoisesti luin englanniksi. the One on kolmas osa Kiera Cassin Valinta-sarjaa. Kirjassa on loistavia puheenvuoroja ("Parhailla ihmisillä on kaikilla jonkinlaisia arpia", "Särje sydämeni. Särje se tuhannesti. Se on aina ollut sinun" ja "Virheet tarkoittavat sen olevan aitoa" (anteeksi omat asiatarkat käännökseni)) , tapahtumia, jotka tekivät kaikestä jotenkin ..., käänteitä, joiden vuoksi halusin inhota Cassia ja toisia joiden vuoksi ylistin häntä. Kirja vaan oli niin hyvä.
(Tosin, jos todella inhoaa romanttisia kirjoja, ei kannata edes yrittää)

Jennifer E. Smith; Tilastollinen todennäköisyys löytää se ainoa oikea
Ei sen kummempaa kuin että kyseessä on kaikkien aikojen lempikirjani ja suosittelen muitakin lukemaan sen. Aika ajoin pohdin itsekkin miksi rakastan tätä kirjaa vaikka "parempiakin" on tullut luettua. Tässä vain on jotakin mikä saa sen jäämään mieleen.

En tähän osaa nimetä sellaista kirjaa, joka saisi jokaisen varmasti nauramaan ja itkemään, mutta olkaa niin hyviä ja lukekaa kirjoja, jotta kohtaatte vielä sellaisen, joka saa nauramaan ääneen täydessä bussissa, valvottaa yöllä ja tulee lasketuksi kädestä vasta siinä vaiheessa, kun viimeinenkin sivu on luettu tai lukeminen ei enää onnistu, koska silmät ovat sumentuneet kyynelistä. Sellainen kirja jokaisen kannattaisi lukea
Muokannut Kirassiina (19.06.2016)
Dyn avatar
Muistakaas perusteluja mukaan listoihinne.
Emelie avatar
Lisäsin listaan lisää kirjoja, nyt rivejä on 124. En nyt kuitenkaan lisännyt Hiistun mainostamaa kirjaa, koska silloin olisi syytä lisätä myös muutkin vastaavan teemaiset kirjat. Jätän ne nyt jokaisen oman harrastuneisuuden ja kiinnostustuksen varaan.

Myös minä kaipailisin niitä perusteluja listoille ja kirjoille. On paljon kiinnostavampaa lukea kirjaa ja sitten reflektoida omaa mielipidettä jonkun toisen mielipiteeseen. :)