George R. R. Martin
LordStenhammar | Leirinuotio | 238 viestiä | 04.12.2014
Viimeisin LordStenhammar | 29.09.2024

Silmälasit ja piilolinssit

Dyn avatar
Palveluketjussa tuli puhetta silmälasien ostamisesta, joten ajattelin aloittaa laseista ja näkemisestä itsessään ihan oman ketjun.

Näkemisen pulmat tuntuvat olevan nykyään aika yleisiä. Minäkin sain silmälasit, kun tulin yliopistoon: en enää nähnyt taululle isoimmissa luentosaleissa, joten eihän siitä mitään tullut. :cheesy:

Nykyään miinusta on aika vähän, ja pärjään periaatteessa ilman lasejakin. Pitkäaikaisempi lasittomuus vain johtaa silmien siristelyyn ja päänsärkyyn, mikä ei ole kivaa, joten normaalisti arjessa lasit on kyllä päässä. Auton ajaminen yms. tuntuisi vaan liian oudolta ilman laseja, vaikka periaatteessa saan ajaa ilmankin.

Reta Anna Maria avatar
Kun näin tämän aloituksen, keksin etsiä netistä jonkun verkossa tehtävän näkötestin ja löysin tällaisen Nissenin näkötestin: http://www.nissen.fi/tee-nakotesti

Oma tulokseni oli, että minulle saattaa olla kehittymässä kaukonäkö, vaikka tulokseni oli vielä hyvien arvojen sisäpuolella. Mielenkiintoista. Minulla on melko hyvä näkö, vaikka löytyykin hajataittoa, johon ei tarvita silmälaseja niin kauan kun en varsinaisesti koe sen haittaavan näköäni.
Emelie avatar
Minulla oli silmälasit jatkuvassa käytössä jostain 4-5 -vuotiaasta aina 12-vuotiaaksi, jonka jälkeen hankin piilolinssit, joita sitten käytin siitä eteenpäin sinne noin 19-vuotiaaksi. Silloin kyllästyin heikkoon näkööni (n. -6.5 molemmissa silmissä) ja kävin leikkauttamassa silmäni.

Silmälasit olivat ihan ok käyttää, mutta esiteini-ikään tullessa halusin eroon niistä, ehkä lähinnä sen takia, että kaikki lasini olivat niin rumia (en saanut koskaan itse valita vaan ne valittiin minulle). Piilolinssit nostivat itsetuntoa roimasti ja pidin niiden käytöstä todella paljon. Hiukan "väärinkäytin" niitä, sillä ohjeet oli, että maksimissaan sai käyttää 8-10 tuntia päivässä, mutta aika nopeasti minä ryhdyin käyttämään niitä kaiken valveillaoloajan. En pitänyt siitä tunteesta, joka tuli kun vaihtoi piilolinsseistä laseihin (avuttomuus, näkökentän rajoittuneisuus). Toisinpäin vaihto oli vielä kauheampaa (huimaus, päänsärky).

DynPiilolinssejä tyrkytetään aina, kun käyn optikolla, mutta en ole ottanut kokeilleeksi. Olen tottunut jo normaaleihin laseihin, eikä minulla juuri ole tilanteita, joissa tarvitsisin nimenomaan piilareita. Linssien tunkeminen silmiin ehkä vähän inhottaa myös ajatuksena...
Siihen tottuu aika nopeasti. Muistan ekat kerrat, kun yritin laittaa linssejä silmiini itse, siihen meni ainakin puolituntia per silmä. Siitä se sitten nopeutui ja lopulta ne menivät silmiin muutamassa sekuntissa. Puhtaus pitää kyllä muistaa, olen kuullut niin monta kauhutarinaa likaisista piilareista silmissä... *hyrr* Joka oli osittain syy mennä laserleikkaukseen.

Silmäleikkaus oli yksi parhaimmista päätöksistä ikinä koskaan. Selvisin ilman laseja melkein 7 vuotta, jonka jälkeen ne oli pakko hankkia vähän kuin varalle. En tahdo nähdä enää kauas kunnolla, varsinkaan palavereissa. Eli käytän laseja nykyään jos minun tarvitsee nähdä kauas tarkasti. Muutenkin voisin käyttää, mutten halua. Yritän ottaa niin paljon hyötyä irti silmäleikkauksesta kuin mahdollista. Ja varsinkaan kun nykytekniikalla minun silmiäni ei voi enää uudelleen leikata, pitää odottaa tekniikan kehittymistä. Toimenpide oli melko suoraviivainen, ainoa ikävä kohta oli se haju, joka tuli siitä kun laser "polttaa" silmää. Siinä kun tiedostaa, että haju tulee "oman lihan palamisesta". Uh.

Hajataitetta minulla on ollut aina (lasit korjasivat sitä vaivaa), mutta siihenkin tottuu, vaikkei laseja käyttäisikään.

Reta-ReesKun näin tämän aloituksen, keksin etsiä netistä jonkun verkossa tehtävän näkötestin ja löysin tällaisen Nissenin näkötestin: www.nissen.fi/tee-nakotesti
Minä sain tulokseksi normaalin näön, jota epäilen. Pitää tehdä testi uudelleen myöhemmin. Tai sitten silmäni ovat vaan niin kuivat (silmäleikkauksen huono puoli) yhdistettynä allergikauteen, että se sekoittaa.
Dyn avatar
En lähtenyt tekemään testiä, kun se kysyi ääniä päälle, ja nyt on aamiaisseurassa muitakin -- ehkä myöhemmin. Silti kyllä suosittelisin ihan optikolla käyntiä, jos oma näkö arveluttaa. Ei se maksa kuin kympin tai jotain se perustarkastus, ja siitä saa tarvittaessa lähetteen edelleen silmälääkärille.

EmelieTai sitten silmäni ovat vaan niin kuivat (silmäleikkauksen huono puoli) yhdistettynä allergikauteen, että se sekoittaa.
Kirazak avatar
Minulla on vähän likinäköä ja minulla on lasit. Käytän laseja kolussa aina, mutta lomalla olen yleensä ilman laseja, sillä en tarvitse niitä normaaliin elämään.
Hankin piilarit puoli vuotta sitten, koska en tykkää pitää laseja kun ne osuu johonkin ja piilarit vaan on kivemman näköisiä. Aluksi piilarien laittoon meni juuri lähes puoli tuntia, mutta nykyään se on ihan helppoa.

Tein tuon näkötestin ensin, kun minulla oli lasit päässä ja sain tulokseksi normaalin näön, vaikka minulla on liian heikot lasit. Yritin tehdä sen myös ilman laseja mutta kun kiirehdin toimimaan ennen kun ohjeet oli annettu loppuun ohjelma lopetti toimintansa, eikä huvittanut tehdä koko testiä uudelleen.

Emelie avatar
KirazakOlen pohtinut laserleikkausta, koska en vain pidä laseista, mutta tuntuu sen verran pelottavalta etten ole sen enempää sitten asiaa tutkimut. Pitäisiköhän?
On aika hankala sanoa kannattaako silloin leikkauttaa, jos laseja ei oikeasti tarvitse muuta kuin koulussa/työskennellessä. Minulle leikkaus oli ihan selvä hyvä (parempi?) vaihtoehto, en nähnyt juuri mitään ilman apuvälineitä. Toki minulle jäi leikkauksen seurauksena kuivat silmät (ne olivat sitä jo ennestään; leikkauksen jälkeen vielä enemmän) ja selvästi heikentynyt hämäränäkö. Muttei kaduta siltikään. Kannattaa kyllä odottaa sen aikaa (eli sinne jonnekin approx. 20 ikävuoden paikkeille?), että näkö pysyy "yhtä heikkona" tarpeeksi kauan, ettei käy sitten niin, että leikkauksen jälkeen näkö huononee lisää, sitäkin olen kuullut tapahtuvan.

DynMä epäilin viimeksi tarkastuksessa, että näkö olisi huonontunut entisestään, mutta optikon mukaan kyseessä on vain kroonisesti kuivat silmät. Olisikohan liikaa näytön tuijottelua päivän aikana, arveli. :tongue: Otettiin silmänpohjakuvat kuitenkin, niissä ei ollut mitään epänormaalia, joten sen jälkeen hoito oli vain silmätippoja.
Mä luulen että mulla on sama vaiva, samasta syystä... :tongue: Tietokoneella kun kuitenkin viettää aktiivisesti 6-10 h per päivä, ellei jopa enemmänkin. Silmätippoja käytän aamuin illoin, mutta pitäisi alkaa käyttää kesken päivänkin. Ja opetella olemaan nojaamatta kohti näyttöpäätettä. Joku aika sitten himmensin näyttöjen kirkkautta roimasti ja se on tuntunut hiukan helpottavan silmien väsymystä.
Celestine avatar
Itse sain lasit yhdeksänvuotiaana (kiitos enkunopen, joka huomasi siristelyni takarivissä) ja käytän niitä edelleen. Piilareita en halua, koska mua jotenkin ällöttää ajatus tunkea jotain silmiin ja varsinkin niiden poisottaminen... Mä pärjään erittäin hätätilassa ilman laseja, mutta ei se mitään herkkua ole :roll: Esimerkiksi viimeisimmissä tanssikisoissa tanssin ohjelman ilman laseja, eikä mitään ongelmaa ollut kun muisti vaan omat paikkansa. (Vaikkei erottanutkaan että kuka joukkuelaisista oli kukakin :D) Syy silmälasittomuuteen oli lähinnä se, että lasit pilasivat meikin.

Uimahallissa on pelottava olla, kun ei oikein nää mitään. Jos ollaan koko perhe uimassa, niin pikkusisko on yleensä mun "silminä": "Tossa on porras."

Mutta lasit päässä sitä ollaan ja tullaan luultavasti olemaam vastakin. Kaveritkin ovat jo niin tottuneet laseihin, että järkyttyvät jos otan ne pois. "Sä näytät siltä, että sä oisit krapulassa." :lol:
Huoleton avatar
Mä vihaan sitä, että mun näkö on huono. Toisaalta tykkään laseista ihan kauheasti. Omistan kolmet lasit, joissa on melkein oikeat vahvuudet ja tällä viikolla saan kolmet uudet :) Vanhoissa on siis vääriä vahvuuksia, yksien päät ovat rikki (hankaa korvan takaa) ja yksissä on lasit niin naarmuiset, ettei enää näe mitään.

Pidän hurjasti erilaisista laseista ja nytkin ostin kolmet, jotta sain yhdet vakavat (mustasankaiset), yhdet rennommat (punasankaiset hassulla kolouksella) ja hassut aurinkolasit. Sain lisäksi kaikki lasit niin halvalla, että toisessa liikkeessä olisin saanut vain yhdet samalla hinnalla. Eli suosittelen kiertämään ja kilpailuttamaan.

Piilarit- muistan ensimmäisten poistossa kestäneen kaksi tuntia. Youtube lopulta pelasti.
12.06.2015
Dyn avatar
EmelieOn aika hankala sanoa kannattaako silloin leikkauttaa, jos laseja ei oikeasti tarvitse muuta kuin koulussa/työskennellessä. Minulle leikkaus oli ihan selvä hyvä (parempi?) vaihtoehto, en nähnyt juuri mitään ilman apuvälineitä.
Pieniä korjauksia ja yhä muuttuvaa näköä ei käsittääkseni edes mielellään leikata, koska hyödyt voivat olla olemattomat. Oikeasti huonosti näkevä sen sijaan hyötyy jo siitä, että leikkauksella näkö saadaan vähän vähemmän huonoksi.

Toki, jos vaihtoehtoa harkitsee, arvion operaatiosta (ja sen hinnasta) saa hoitavalta silmälääkäriasemalta joskus jopa ilmaiseksi. Kela korvaa hoidosta osan vain riittävän huononäköisiltä ihmisiltä, joten silmälaseistaan huvin ja hyödyn vuoksi eroon haaveilevan kannattaa varautua maksamaan se pari tonnia leikkauksesta omasta kukkarostaan.
15.09.2015
Laine avatar
Mulla on ollu lasit jotain viis vuotta enkä oo koskaan tykänny pitää niitä. Kotona koneella ollessa ja tv:tä kattoessa käytän ilman ongelmia mutta koulussa ja kodin ulkopuolisissa paikoissa lasien pitäminen on yhtä pakkopullaa. Sikspä olen mieluummin puolisokea ja harhailen suuremmissa kaupoissa. Mulla on siis huono kaukonäkö, kiitokset äidille tästä perimästä.
Piilareita käytin jonkun aikaa pari vuotta sitten ja haluaisinkin ne käyttöön uudestaan mahdollisimman nopeasti mutta tällä hetkellä ei ole varaa sellaiseen ylellisyyteen.
Ja niin tämänhetkiset lasini ovat ihan jees ulkonäöltään vaikka haluaisinkin jo vaihtelua. Ovat mustat paksusankaiset ja mahdollisimman hipsterit. Näytämpähän ainakin viisaalta jos pitää jotain positiivista sanoa.
21.09.2015
Ansa avatar
Oma näkö ei ole muuttunut sitten vuoden 2000, kun ensimmäiset lasit sain (saattoi olla -99, mutta siinä vaihteessa kuitenkin). Istuin takarivissä ja piti kysellä naapurilta koko ajan, mitä siellä taululla oikein lukee. Kun hän totesi, että hanki lasit, niin jäin pohtimaan, että kai se näkö on sitten huonontunut. Nopeasti lasit sainkin ja ekat oli semmoiset vaaleasankaiset. Joskus viitisen vuotta sitten ostin tarjouksesta kahdet lasit yksien hinnalla. Nykyiset ovat jaksaneet olla päässä siitä asti ja aurinkolaseja tulee käytettyä silloin tällöin. Hommasin niihin kuitenkin polarisoinnin, niin näkee vähän paremmin ja värit ovat todella selkeitä.

Piilareita kokeilin joskus ja yritin niitä uudestaankin jossain vaiheessa, mutta ei onnistu. Minulla on niin pienet silmät, etten saa niitä silmiini vaikka kuinka yrittäisin. Eikä nämä lasit nyt niin haittaa, mutta kuntonyrkkeilessä pitää välillä ottaa pois, kun hiki valuu ja lasit eivät pysy kunnolla päässä siinä kohtaa.

Pitäisi kyllä käydä hiomassa nämä linssit, kun alkavat olla aika naarmuilla ja putsaaminen ei auta. Sankoja en taida vaihtaa vielä pitkään aikaan, mutta välillä on käynyt mielessä, jos kävisi silmäleikkauksessa joskus. Näytän ihan kivalta ilman niitä, mutta kun on pakko pitää, niin sitten pidetään. Ehkä pitäisi käydä joskus taas katsomassa, onko näkö huonontunut vai onko vieläkin samat -2.0 molemmissa silmissä.
21.09.2015
Celestine avatar
CelestinePiilareita en halua, koska mua jotenkin ällöttää ajatus tunkea jotain silmiin ja varsinkin niiden poisottaminen...
Joo, ehkä koskaan ei pitäis sanoa ei koskaan. Heinäkuussa sain uusien lasien myötä ilmaisen piilolinssisovituksen, ja totesin että kokeillaanpa sitä sitten. Ensimäiset kerrat olivat kamalia. Optikko laittoi linssit ensin itse mun silmiin ja siitä ei tullut mitään. Sitten mun piti ottaa ne itse pois, ja siinä meni varmaan yli puoli tuntia ennen kuin sain ensimmäistäkään pois. En tiedä, olenko jotenkin outo, mutta mun mielestä linssien laittaminen on helpompaa kuin poisotto :roll: Ensisijainen valinta on kuitenkin ihan fyysiset lasit, mutta piilareita olen käyttänyt joskus juhlissa ja parissa muussakin tilaisuudessa. Että ei se niin paha juttu ookaan, vaikka alunperin en ollutkaan kovin innostunut :lol:
23.09.2015
Strato avatar
CelestineEn tiedä, olenko jotenkin outo, mutta mun mielestä linssien laittaminen on helpompaa kuin poisotto :roll:
Vaikka omien piilareiden käytöstä onkin aikaa jo vuosia, muistelisin että samoin oli itselläni kanssa alussa. Vähän ajan päästä piilareiden käyttöön tottui ja kyllä ne lähtivät poiskin aika vikkelään.

29.09.2015
Emelie avatar
StratoMinulla piilarit olivat osa jokapäiväistä elämää, mutta jäivät pois kun silmälääkäri ei tykännyt siitä, että käytin niitä päivittäin. Käytännössä hän oli siis syypää siihen, että käytän nykyään laseja :smile:
Sanoiko hän mitään erityistä syytä sille, että ei pitänyt siitä, että käytit piilareita joka päivä? Minä käytin ihan koko ajan piilolinssejä usean vuoden ajan, eikä kukaan sanonut minulle mitään siitä. :tongue:
29.09.2015
poistettu avatar
Mä olen nyt käyttänyt tälläisiä piilareita, jotka voi "unohtaa" päähänsä kuukauden ajaksi. Täytyy kyllä sanoa, että nämä tosissaan helposti unohtaa, ovat niin mukavat. Kerran meni samat piilarit varmaa reilu puoltoista kuukautta, ovat niin mukavat. Nää on näitä hengittäviä versioita. Laseja en ole käyttänyt (vaikka tosi upeat kehykset onkin) toodella pitkään aikaan.

Yllättävän hyvin nää toimii kyllä. Suosittelen kyllä kaikille! Kerran oli tulehdus (tai vastaava) silmässä, mutta sekin oli siitepölyn ja roskan syytä. Nämäkin siis suositellaan pestäväksi kerran päivässä, ja yksi yö viikossa ilman.

Noi lasit ovat muuten hyvät, mutta kun olet pilannut jo kolmet lasit peräkanaa nuotion loimussa, niin käy kyrsimään. On se ihme, että ei osata tehä linssejä, mitkä kestää edes vähän kuumaa. Kerran kumarrut laittamaa lisää puuta nuotioo, niin johan linssien pinnoite oikein "sulaa". Voi jestas.
09.01.2016
Breza avatar
Minä sain lasit 3 luokalla :D Huomasin koulun jossain juhlassa etten nähny tekstiä lainkaan.. Sain sitten lasit ja ne lasit oli kuulemma äidin mukaan ne kaikkein kalleimmat eikä mitkään muut lasit mulle kelvanneet.

Parin vuoden välein kävin tarkistuttamassa näköä :) aina vähän huonontu näkö ja sain vahvemmat lasit ja sitä mukaan hieman nätimmät xD Harkitsin piilareita ja otettiin muutama koe käyttöön jos vaikka välil käyttäisin niitä. Kokeilin ja en yhtään pitäny.. silmissä tuntu aina oudolle ja epämukavalle ja pystyin pitämään niitä vain sen pari tuntii..

Sen jälkee oon pitäny laseja ja mulla on kaukonäkö todella huono että en pärjää ilman laseja lainkaan :) Oon puoli sokea ilman laseja. Onneks lähinäkö on kuitenkin normaali :)

Äiti joskus ehdotti jos kävisin laserissa et pääsisin laseista eroon mutta en halua koska näistä laseista on tullut mulle sellainen "tavaramerkki" :)

Siivosin muutaman hymiön pois viestisi lukukelpoisuuden parantamiseksi. Muitakin välimerkkejä voi käyttää vaihtelua tuomaan - Astorethein
Takaisin ylös