Mustelmann avatar
Kirjailija: Andrzej Sapkowski
Kategoria: Lukusali | 123 viestiä | 81,4 t lukukertaa
Vastannut: Mustelmann, 30.06.2026
Sivut: 1, 2, 3, 4, 5
Vaarojen taival (Ajan Pyörä #1)
Sarja: Ajan Pyörä
Kategoria: Lukusali | 3 viestiä | 31 lukukertaa
Vastannut: Freyja, 30.06.2026

Atorox 2015 - Risingin raati

12.04.2015
Vanamo avatar
Atorox-äänestämisen aika lähestyy ja voitaisiin kerätä taas Risingin raati kasaan.

Tiivistetysti siis luemme reilut kaksikymmentä viime vuonna ilmestynyttä ja esiraadin parhaiksi äänestämää kotimaista spefi-novellia ja äänestämme niistä voittajaa. Vaikka keräämme Risingille oman raadin, käytännössä kukin äänestää kuitenkin yksilönä.

"Turun Science Fiction Seura ry:n jakama Atorox on maamme vanhin tieteiskirjallisuuspalkinto. Se myönnetään vuosittain edellisen vuoden parhaalle ensimmäistä kertaa julkaistulle kotimaiselle science fiction- tai fantasianovellille. Atorox-voittaja valitaan yleisöäänestyksellä, johon kuka tahansa on tervetullut osallistumaan." Lisää voi lukea täältä.

Mielestäni homma toimi viime vuonna mukavasti. Novelleista keskusteltiin täällä foorumilla Lukupiiriin tekemissäni keskusteluketjuissa ja lisäksi Helsingissä kokoontui livelukupiiri. Novellit oli jaettu kuudelle viikolle siten, että viikon ajan keskusteltiin foorumilla aina noin viidestä nimetystä novellista (toki myöhemminkin keskustelua sai jatkaa) ja livelukupiiri kokoontui kyseisellä viikolla keskustelemaan samaisista novelleista.

Tänä vuonna äänestämisen deadline on 29.6. eli aikaa novellien lukemiseen tulee olemaan noin kaksi kuukautta.

Mikäli haluat raatiin mukaan, ilmoittaudu minulle yksityisviestillä viimeistään 29.4. ja kerro nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Kysymyksiä tai kommentteja?
Dyn avatar
Jos raati haluaa, novelleista keskustelulle voi varata foorumilta oman alueenkin -- siis suljetun version. Toki Lukupiirin juttuja on aina muidenkin mukava lukea. :)
Vanamo avatar
Minä pidän jotenkin enemmän julkisesta keskustelusta. Tällöin Atorox saa enemmän näkyvyyttä ja ehkä joku uusikin intoutuu seuraavana vuonna mukaan. Tai joku raatiin kuulumaton voi halutessaan osallistua keskusteluun. Ja onhan sitä itsekin on helpompi seurata, kun ei tarvitse kirjautua lukeakseen muiden kommentteja. Mutta toki jos raatilaiset haluavat mieluummin suljetun alueen, tämäkin sopii.
Emelie avatar
Olen samoilla linjoilla Vanamon kanssa. :) Minäkin pidän enemmän julkisesta keskustelusta. Se mahdollistaa ihmisten "liikkuvuuden" osallistumisessa paremmin (pystyy jättämään kesken tai osallistumaan keskusteluun). Mutta minäkin pystyn elämään sen kanssa, jos raatilaiset haluavat enemmin suljetun alueen.
Jaragil avatar
Julkista keskustelua minäkin kannatan, ihan vain helppouden ja avoimuuden kannalta. Ymmärtääkseni ainakin viime vuonna meillä oli muutamia ihmisiä, jotka seurasivat keskustelua siihen osallistumatta, mitä olisi ikävä heiltä kieltää.
Rinja avatar
Viime vuonna novellien kirjoittajat lueskelivat niitä Risingin raadin julkisia kommentteja todella sydämistyneinä ja loukkaantuneina, ainakin facebook-päivityksistä päätellen, ja Risingin raadista tuli - lähinnä negatiivisessa mielessä - melkoinen puheenaihe. Tämän mahdollisuuden toivottavasti osaatte ottaa huomioon :tongue:
Jaragil avatar
Mielestäni sen, että jotkut eivät olleet tyytyväisiä saamaansa kritiikkiin, ei pitäisi tarkoittaa sitä, että meidän pitäisi mennä piiloon mielipiteinemme. Viime vuonna ei kirjoitettu yhtäkään kommenttia, jota olisin ainakaan omasta puolestani pitänyt loukkaavana, jos se olisi kohdistettu minuun kirjoittajana. Negatiivisia kommentteja totta kai oli, jos novellista ei pidetty, mutta entä sitten.

Vanamo avatar
Minullakin on se mielikuva, että kommentointi oli viime vuonna täysin asiallista vaikkakin kriittistä. Yhtä lailla kuin Risingilla keskustellaan kirjoista, pitäisi julkisen keskustelun vuoden parhaista novelleista olla ihan hyväksyttävää ja normaalia niin pitkään kuin pysytään asialinjalla. Toki jos ylläpito kokee, että julkinen keskustelu tuo liikaa negatiivista näkyvyyttä Risingille, voimme pitää keskustelun yksityisenä.

Minustakin on erittäin harmillista, että ylläpito joutui viime vuonna kärsimään. Itse olen saanut kuulla koko jupakasta pelkkiä huhupuheita.

Toivon myös, että kukaan ei nyt jätä osallistumatta tämän takia. Mikäli porukkaa ahdistaa negatiivinen huomio, yksityinen keskustelu on tosiaan täysin kelvollinen vaihtoehto.
Rinja avatar
JaragilIkävää tietysti viime vuodessa oli se, että ylläpitäjät saivat vihat niskaansa meidän kirjoituksistamme, mitä en soisi tänä vuonna tapahtuvan, mutta en myöskään haluaisi tulla rangaistuksi siitä, että jotkut eivät osaa kohdentaa puheitaan oikeaan suuntaan.
No, tästä voisi johtaa kysymykseksi sen, kokisitteko rangaistuksena sen että keskustelu tapahtuisi tänä vuonna foorumin piilo-osastolla. Minulle se ei näyttäydy rangaistuksena, mutta toki tässä ketjussa on jo esitetty hyviä argumentteja julkisuuden puolesta. Tärkeintä on joka tapauksessa se, että koska viime vuonna saimme toimintatavastamme kritiikkiä, niin tänä vuonna ainakin punnittaisiin näitä hyviä ja huonoja puolia, jotta meillä olisi esittää edes perusteluita, jos toimintatapamme (oli se mikä vain) herättää muissa kysymyksiä.

EDIT:

VanamoYhtä lailla kuin Risingilla keskustellaan kirjoista, pitäisi julkisen keskustelun vuoden parhaista novelleista olla ihan hyväksyttävää ja normaalia niin pitkään kuin pysytään asialinjalla.
Erittäin hyvä pointti kieltämättä.
Jaragil avatar
Henkilökohtaisesti minulle jäisi se maku suuhun, että jos meidät työnnetään piiloon, niin siinä otetaan sellainen kanta, että me teemme jotain väärin. Eri asia luonnollisesti, jos olisimme olleet asiattomia tai muuten aidosti loukkaavia.

Totta kai, jos ylläpito pitää sitä parhaana, minullekin käy yksityinen keskustelu, mutta olen kyllä sitä mieltä, että meillä pitäisi olla oikeus ilmaista mielipiteemme julkisesti ilman, että joku tulee siitä valittamaan. En kuitenkaan usko kyseisten novellien kirjoittajien ottavan yhteyttä esimerkiksi sellaisiin kriitikoihin, jotka ovat jättäneet heidän teoksistaan tai novelleistaan arvostelun esimerkiksi lehteen, joten miksi meidän pitäisi olla jollain tapaa eri asemassa. Tai ainakaan, jos he ottavat, niin siinä kyllä tehdään jotain mielipiteen vapautta vastaan.

Mieluummin toivottaisin kaikki negatiivisen mielipiteen ilmaisijat tervetulleiksi foorumille argumentoimaan kantaansa kuin yrittäisin hyssytellä kaikkia piiloutumalla, jotta kenellekään ei vahingossakaan tulisi paha mieli.
StaCa avatar
En huomannut viime vuonna suorastaan loukkaantunutta Facebook-kommentointia kirjoittajien osalta. Toisinaan semmoista silmienpyörittelyä. Kukapa omasta novellistaan haluaa haukut ottaa vastaan.

Ennemminkin sanoisin, että Risingin keskustelua seurattiin uteliaisuudella, sillä novelleista saa hyvin vähän julkista (oman lähipiirin ulkopuolista) palautetta. Tietysti myös kommentoijan kannattaa miettiä, sanooko jotain sellaista, jota ei viitsisi sanoa päin naamaa. Kun kerran julkisella foorumilla ollaan. Kommentoinnin johtoajatus on hyvä pitää mielessä myös Atorox-raadissa, vaikka lyhytlistalla olevat ovatkin kokeneita kirjoittajia. Ja melko monenlaista teksteistään kuulleita.
Rinja avatar
JaragilHenkilökohtaisesti minulle jäisi se maku suuhun, että jos meidät työnnetään piiloon, niin siinä otetaan sellainen kanta, että me teemme jotain väärin.
Toivottavasti tämän ketjun modekommenteista välittyy se, että me emme ole "työntämässä teitä piiloon". Itse ainakin olen toivonut vain asiallista keskustelua raadin toimintatavasta sen viimevuotisen kritiikin vuoksi - jonka halusin siis tuoda esiin tässä ketjussa, jotta se ei jää ollenkaan ohittamatta - ja sitä keskustelua on nyt käyty :smile: Lopullinen ratkaisu on täysin teidän tehtävissänne (ellei joku ylläpidon edustaja tule täysin uusien ja Risingin kannalta keskeisten argumenttien kanssa areenalle, mutta ei vaikuta siltä).
Dyn avatar
Ylläpidolla tuskin on mitään mielipidettä suuntaan tai toiseen, kunhan heitin tähän muistutuksen, että tällainen mahdollisuus on olemassa -- lähinnä, jos raati haluaa keskustella sensuroimatta ja vielä kriittisemmin kuin avoimella puolella. Eli tarjoan vaihtoehtoja, en ole viemässä ketään piiloon. Päinvastoin, aina on hyvä vähän ravistella patoutuneita uomia.

Viimekertaisen keskustelun suurin lopputulema ja järkytys taisi olla, että yksi henkilö lopetti olemasta mun FB-kaveri, joten ehkä tässä ei kukaan (Risingin, ylläpito, Atorox, raati, tai välttämättä se tyyppikään) menettänyt ihan hirveästi. :wink:

Joten näillä puheilla, Vanamo voi hyvin perustaa viimevuotiseen tapaan julkiset topikit.
Vanamo avatar
Mainiota, että saatiin myös kirjoittajien puolelta kommentti aiheeseen!

Nyt jään sitten odottamaan ilmoittautumisia ja antoisaa keskustelua novelleista. Kirjoittajat ja muut raadin ulkopuoliset henkilöt ovat myös tervetulleita osallistumaan lukupiirin keskusteluun.
StaCa avatar
Ainiinjoo, tässä keskustelussa ei vielä ollutkaan eilisiltana julkistettua lyhytlistaa. Eli näistä pääsette äänestämään.

Shimo Suntila: Janus (Kosmoskynä 4/13)
Maiju Ihalainen: Terrakotta (Portti 4/13)
Taru Kumara-Moisio: Kia ora (Portti 1/14)
Jussi Katajala: Sininen joutsen (Portti 1/14)
Maarit Leijon: Multapoika (Portti 2/14)
Hannele Hakala: Pitempi tapa kuolla (Portti 3/14)
Tuukka Tenhunen: Murskaaja (Spin 1/14)
Camilla Kantola: Kauppakuja (Spin 3/14)
Samuli Antila: Pelastaja (Tähtivaeltaja 4/14)
Jenni Kauppinen: Varas ja varjo (Usva 1/14)
Samuli Antila: Tapulinrakentaja (Rajat ja muita kauheita tarinoita)
Anni Nupponen: Vihreästä sylistä (Joen jumala)
Anni Nupponen: Kirjaimet lumessa (Joen jumala)
Anu Korpinen: Rieseholtin valot (Murhamystiikkaa – Okkulttisia etsivätarinoita)
Heikki Nevala: Ikuisuuden hinta (Praedor – Kirotun maan kulkijat)
J. S. Meresmaa: Kielolinna (Ruumiittomat – Suomalaisia aavenovelleja)
Anni Nupponen: Maitoa mandariinilasista (Ruumiittomat – Suomalaisia aavenovelleja)
Maria Carole: Ruusunnuppuni, kaikkeni (Ruumiittomat – Suomalaisia aavenovelleja)
Heikki Nevala: Syyllisyyden varjot (Ruumiittomat – Suomalaisia aavenovelleja)
Anne Leinonen: Tyttö niityllä (Ruumiittomat – Suomalaisia aavenovelleja)
Shimo Suntila: Chudakovin aaveet (Ruumiittomat – Suomalaisia aavenovelleja)
N. M. Koski: Nuru-nu-kang (Vastavoimat)
Anni Nupponen: Tuuli aavikolla (Vastavoimat)

01.05.2015
Vanamo avatar
Raatimme ei ole kovin iso ja koostuu samoista henkilöistä, jotka kokoontuvat myös livelukupiirissä. Eli saa nähdä kuinka vilkasta foorumikeskustelua saadaan aikaan.

Heitin kasaan lukuaikataulun novelleista. Pituuksista ei ollut mitään aavistusta, joten toivotaan, että tuurilla olisi tullut suht tasapainoinen. Tein jaon julkaisujen mukaan eli samasta julkaisusta / lehdistä olevat novellit ovat etupäässä luettavana samalla kertaa. Jätin julkaisut näkyviin alla olevaan listaan.

Jaottelua voi hyvin vielä korjailla, joten teen nyt ainoastaan ensimmäisen Lukupiiriketjun ja loput sitten, kun megapitkät tapaukset on bongailtu.

Viime vuonna livelukupiirikertoja oli kolme eli ensimmäinen kerta voisi olla joskus 11.5.-18.5. tienoilla. Sovitaan asia tarkemmin Facebookin puolella.

1.5. alkaen luettavat (tai milloin novellit nyt sitten ovat luettavissa)

Ruumiittomat. Suomalaisia aavenovelleja (toim. Anni Nupponen, Heikki Nevala ja Shimo Suntila; Osuuskumma)
- J.S. Meresmaa: Kielolinna
- Anni Nupponen: Maitoa mandariinilasista
- Maria Carole: Ruusunnuppuni, kaikkeni
- Heikki Nevala: Syyllisyyden varjot

11.5.

- Anne Leinonen: Tyttö niityllä
- Shimo Suntila: Chudakovin aaveet
Anni Nupponen: Joen jumala (Osuuskumma)
- Vihreästä sylistä

- Shimo Suntila: Janus

25.5.

Portti 3/14
- Hannele Hakala: Pitempi tapa kuolla
Praedor. Kirotun maan kulkijat (toim. Markus Harju ja Erkka Leppänen; Osuuskumma)
- Heikki Nevala: Ikuisuuden hinta
Vastavoimat. Finncon 2013 novellikilpailun 10 parasta novellia (Finncon ry.)
- N. M. Koski: Nuru-nu-kang

- Maiju Ihalainen: Terrakotta

8.6.

Usva 1/14
- Jenni Kauppinen: Varas ja varjo
Samuli Antila: Rajat ja muita kauheita tarinoita (Kuoriaiskirjat)
- Tapulinrakentaja
Murhamystiikkaa. Okkulttisia etsivätarinoita (toim. Tuomas Saloranta ja Jyrki Pitkä; Tajunta Media)
- Anu Korpinen: Rieseholtin valot

Edit. Vaihdoin kahden novellin paikkaa, etteivät kaksi pisintä sattuisi samalle kerralle.
Muokannut Vanamo (05.05.2015)
01.05.2015
Dyn avatar
Kivan paljon Osuuskummaa (ovat kunnostautuneet tässä novellijukaisuasiassa) mutta varmaan ekaa kertaa Atorox-lista on mun fandom-aikanani sellainen, josta en ole lukenut yhtäkään etukäteen. Vähän outo olo, olen selkeästi joko tipahtanut novellilukemistosta jälkeen tai sitten tämän vuoden tekstit on äänestetty jotenkin tosi hassuista paikoista.

En ole raadissa, mutta jos satun saamaan näitä muuten käsiini, saatan osallistua kommentointiin.
03.05.2015
Vanamo avatar
Tunnusten pitäisi nyt olla sähköpostissa! Jos ei näy, kurkatkaa ensin roskaposti ja jos ei edelleenkään näy, ottakaa yhteyttä atorox-vastaavaan.

Tässä ohjeita äänestykseen atorox-vastaavalta:
1. Kirjaudu sivulle.
2. Näet listan ehdokasnovelleista. Niiden perässä on linkki, josta pääsee lukemaan novellin. (Huom: Ruumiittomat-antologia on sivulla kokonaisuudessaan. Kaikkien kuuden Ruumiittomat-novellin perässä oleva linkki johtaa siis samaan paikkaan.)
3. a. Lue novellit.
b. Jos novelli on mielestäsi tarpeeksi hyvä tavoitellakseen Atorox-palkintoa, raahaa se hiiren kanssa harmaan palkin yläpuolelle.
c. Jos novelli ei mielestäsi ole tarpeeksi hyvä, älä tee sille mitään.
4. Kun olet lukenut kaikki novellit, sinulla on jokin määrä novelleja harmaan palkin yläpuolella. (Niitä voi olla yksi, kymmenen tai kaksikymmentäkolme, määrää ei ole rajoitettu.) Laita novellit nyt paremmuusjärjestykseen niin, että paras novelli on ylimpänä (numero 1), toiseksi paras toiseksi ylimpänä (numero 2) jne.
5. Voit milloin tahansa keskeyttää lukemisen ja novellien järjestykseen laittamisen. Muista vain painaa "Tallenna", niin tekemäsi muutokset säilyvät.
6. Kun olet varma, että olet laittanut kaikki äänestämäsi novellit mieleiseesi järjestykseen, paina "Äänestä".