Varjojen vanki
Alkuteos ilmestynyt 1993. Suomennos sisältää alkuteoksen luvut 11–20. Suomentanut Auli Hurme-Keränen. Kartta: Tad Williams. Kannen kuva: Michael Whelan (alun perin ilmestynyt C. S. Friedmanin Black Sun Rising -kirjan kansikuvana). Sidottu.
Kolmas sija Locus-palkintoäänestyksessä (fantasiaromaanit) 1994.
Nuori Simon ja Binabik-kääpiö etsivät tarunhohteista Valonaula-miekkaa kuningas Johnin hatakammion uumenista. Miekka ei enää ole siellä, mutta aution kammion perukoilta näkyvä hohde houkuttaa Simonia puoleensa. Tutkiessaan valon lähdettä hän aiheuttaa maanvajoaman ja putoaa alapuolisiin holveihin, joista ei löydä ulospääsyä. Simon jää harhailemaan varjojen vangiksi.
Miriamela ja Binabik ovat kauhuissaan Simonin kohtalon vuoksi mutta pyrkivät silti Hayholtin linnaan. Prinsessa haluaa yhä tavata isänsä, pahojen voimien valtaan joutuneen kuningas Eliaksen...
Tad Williams
Tad Williams on Robert Paul Williamsin (Yhdysvallat, s. 1957) kirjailijanimi. Lapsena Williams sai vaikutteita muun muassa Nalle Puh -kirjoista, vanhempana hän luki David Eddingsiä, T. H. Whitea ja Mervyn Peakea.
Tad Williams valitsi opiskelujen sijasta jo varhain työelämän. Itse hän sanoo tehneensä enemmän töitä kuin terveen ihmisen kuuluisi. Hän lauloi rockyhtyeessä, myi kenkiä, oli lehdenjakajana, pilapiirtäjänä, toimitusjohtajana rahoituslaitoksessa, suunnitteli sotilaskäyttöohjeita, juonsi radiossa kymmenen vuotta, työskenteli teatterissa ja televisio-ohjelmassa, opetti alakoulussa ja yläkoulussa ja työskenteli moniviestinnän parissa tietokoneyrityksessä. Nykyisin hän on osakkaana televisioyhtiössä ja kirjoittaa sekä kuvaa piirrettyjä ja tekee käsikirjoituksia televisioon. Williams kertoo olevansa joka päivä kiitollinen siitä, että saa nyt tehdä työkseen juuri sitä mitä haluaa. Kun kirjoittamispaineet käyvät sietämättömiksi, hän muistelee työpäiviä esimerkiksi kenkäkaupassa tai moottoritien varrella sijaitsevassa taidemyymälässä, ja on taas onnellinen. Nykyisin Williams asuu vaimonsa kanssa osan vuodesta Lontoossa, osan San Franciscossa meren rannalla. He viettävät satunnaiset mikrosekunnin mittaiset lomansa pohtimalla maailmanrauhaa ja tekemällä ivallisia huomautuksia lemmikkiensä tekosista.
Taru kolmesta miekasta
Williamsin sarja Taru kolmesta miekasta (Memory, Sorrow and Thorn) on alun perin trilogia. Suomalainen kustantaja Karisto on kuitenkin jakanut aina yhden kirjan kolmeksi suomenkieliseksi, jolloin kirjojen määräksi tulisi yhdeksän.
Mutta jotta asiat eivät olisi aivan näin yksinkertaisia, viimeinen kirja To Green Angel Tower on englanniksi julkaistu pokkarina kaksiosaisena laitoksena, ja nämä kummatkin suomennettiin kolmeosaisina. Täten saadaan koko suomennetun kirjasarjan kooksi 12 nidettä.
Sarja sisältää 12 pääteosta ja yhteensä teoksia 12 kpl.