Satujen valtakunta
Alkuteos ilmestynyt 2008. Suomentaneet Kersti Juva, Panu Pekkanen ja Vesa Sisättö. Kuvittanut Alan Lee. Sisällys: Maamies ja lohikäärme, Seppä ja Satumaa, Roverandom, Saduista ja Niukun lehti. Laajennettu laitos 2014, mukana Tom Bombadilin seikkailut. Sidottu, kansipaperi.
Loistelias paketti fantasian mestarin itsenäisistä kertomuksista
Satujen valtakunta on uudelleenkuvitettu yhteisnide J. R. R. Tolkienin vähemmän tunnetusta tuotannosta. Teokseen sisältyvät keskiaikaan sijoittuvat tarinat Maamies ja lohikäärme sekä Seppä ja Satumaa kuin myös riemastuttava pienoisromaani Roverandom. Tolkienin uraauurtava essee Saduista avautuu kauniin sulavaksi tutkielmaksi mielikuvituksen laeista ja kertomus Niukun lehti puolestaan viehättävän vertauskuvalliseksi saduksi, joka peilaa kirjailijan omaa kertojanuraa ja luomisen tuskaa.
Satujen valtakunnan on mustavalkoisin piirroskuvin visualisoinut fantasiamaailmoihin vihkiytynyt Alan Lee – yksi kaikkien aikojen arvostetuimmista Tolkien-kuvittajista.
J. R. R. Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien [-ki:n] (1892–1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä. Etelä-Afrikassa brittiläiseen perheeseen syntynyt Tolkien muutti jo kolmevuotiaana Englantiin ja varttui Birminghamin lähistöllä Sareholen myllyn tienoilla. Tämä rauhaisa lapsuudenmaisema näkyy hänen kirjojensa hobittien vehreissä asuinsijoissa. Elämäntyönsä Tolkien teki Oxfordissa anglosaksin sekä englannin kielen ja kirjallisuuden professorina 1925–59. Jo nuorena miehenä hän kuitenkin kiinnostui muinaisista taruista, muun muassa Kalevalasta, ja omien haltiakielten luomisesta. Tolkien halusi ryhtyä kirjoittamaan tarustoa, ja tästä ajatuksesta kehittyi vähitellen suuri tarukokoelma, Silmarillion, jota Tolkien hioi koko aikuisikänsä ajan.
Tolkien kertoi myös paljon satuja neljälle lapselleen ja näistä syntyi hänen esikoisromaaninsa Hobitti (1937), etsintäretki, jossa pienikokoinen hobitti Bilbo Reppuli, 13 kääpiötä ja velho Gandalf lähtevät vaatimaan takaisin lohikäärme Smaugin anastamaa kulta-aarretta. Tolkien kirjoitti kymmenen vuoden ajan seuraavaa romaaniaan, yli tuhatsivuista järkälettä Taru sormusten herrasta (1954–55). Romaani kertoo hyvän ja pahan taistelusta ja siitä kuinka kaikista pienimmätkin voivat kyetä suuriin urotöihin. Tolkien yhdisti eeppiseen seikkailutarinaan aineksia Silmarillion-taruistaan. Tuloksena oli ainutlaatuinen teos, joka on säilyttänyt suosionsa lukijapolvelta toiselle ja poikinut kokonaisen kirjallisuuden lajityypin. Sormusten herraa on myyty arviolta 150 miljoonaa kappaletta ja Hobittia 100 miljoonaa.
Kirja-arvioita
Satujen valtakunta sisältää neljä satua sekä Tolkienin esseen saduista. Mielenkiintoni eri osuuksia kohtaan vaihteli suuresti - kolme ensimmäistä satua (Roverandom, Maamies ja lohikäärme sekä Seppä ja Satumaa) olivat mukavaa viihdettä, tosin ehkä maksimissaan kolmen ja puolen tähden arvoisia. Sen sijaan viimeinen satu Niukun lehti ei kolahtanut, ja essee tuntui pelkältä pakkopullalta. Esseestä toki tuli ilmi Tolkienin tarkka asiantuntevuus ja intohimo satuihin, mutta se oli huomattavan pitkä ja raskas lukea. Lisäksi Tolkien esitteli esseessään joitakin mielipiteitään, joista olen hyvinkin eri mieltä, mikä sai harmikseni minut pitämään kirjailijasta vähemmän. Muuten kokoelma oli ihan mukava.
Rakastan Tolkienin tuotantoa! 5/5! Tolkienin tuotanto on ihanaa mutta, tulihan tämä sentään luettua! (En ole vähään aikaan koskenutkaan tolkienin tuotantoon)
Hyvä kirja. On mukavaa vaihtelua lukea monta lyhyttä tarinaa samasta kirjasta.