Callandor
Alkuteos ilmestynyt 1991. Suomennos sisältää alkuteoksen luvut 30–56. Suomentanut Marja Sinkkonen. Kartta: Thomas Canty. Päällys: Ciruelo Cabral. Sidottu.
Hugo-palkintoehdokas 2014 (koko sarja).
Ajan Pyörä pyörii vääjäämättä, ja aikakaudet seuraavat toisiaan. Vain myyttiset sankarit ovat ikuisia...
Tearin Kallion sydämeksi kutsutussa kammiossa säilytetään maagista Callandorin kristallimiekkaa, johon pystyy tarttumaan vain uudesti syntynyt Lohikäärme. Onko miekka oleva nuoren Rand al'Thorin kohtalo? Omia teitään kulkenut Rand pääsee tunkeutumaan Tearin linnakkeeseen ja joutuu siellä kohtalokkaaseen taisteluun. Pimeän valtias Ba'alzamon vaanii hänen henkeään.
Taru Ajan Pyörästä on huikea kertomus nuorukaisesta, joka etsii omaa paikkaansa ajan kudelmasta. Moniosainen Ajan Pyörä on modernin fantasiakirjallisuuden menestyneimpiä sarjoja.
Robert Jordan
Robert Jordan (1948–2007) syntyi Charlestonissa, Etelä-Carolinassa Yhdysvalloissa. Hänen oikea nimensä oli James Oliver Rigney Jr. Jordan palveli Yhdysvaltain armeijassa helikopterilentäjänä Vietnamin sodassa vuosina 1968–70, ”kaksi vuotta, kaksi kuukautta ja kaksi päivää”. Jordanin ohjaama helikopteri ammuttiin alas viisi kertaa, mutta kuin ihmeen kaupalla hän selvisi Vietnamista hengissä. Hänet palkittiin kahdesti urhoollisuusmitalilla.
Palveluaikansa jälkeen Jordan kävi sotilaskoulua ja yliopistoa Etelä-Carolinassa, valmistui fyysikoksi ja värväytyi Yhdysvaltain laivastoon ydinteknikoksi. Loukkaannuttuaan palveluksessa hänellä oli aikaa lukea runsaasti, mikä oli aloitus hänen kirjailijan uralleen. Jordan oli tutustunut kirjoihin jo hyvin varhain, kun hänen vanhempi veljensä luki seikkailukirjoja. Fantasiakirjallisuus oli kiehtonut häntä koko elämänsä ajan ja kun tilaisuus kirjailijuuteen tuli, hän tarttui siihen. 1980-luvun alussa Jordan kirjoitti Robert E. Howardin luoman miekkasankarin Conanin seikkailuista kertovia romaaneja. Jordan julkaisi kirjoja myös muutamilla salanimillä. Koska Jordanin Conan-kirjat menestyivät, hän ehdotti kustantajalleen Tom Dohertylle Tor Booksista eeppisen fantasiasarjan aloittamista.
Ajan Pyörä
"Mahtava seikkailufantasia ikiaikaisista sankareista, joista yhdelle on suotu voima voittaa itse Pimeän valtias."
Ajan Pyörässä ilmestyi alkukielellä 14 varsinaista osaa sekä yksi johdanto-osa. Suomennosten suuri määrä johtuu siitä, että alkuperäinen kirja jaettiin käännettäessä aina kahdeksi tai kolmeksi niteeksi pituuden takia. Poikkeuksen muodostaa lyhyt johdanto-osa Uusi kevät.
Ajan Pyörän osia on myyty maailmanlaajuisesti yli sata miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä yhden kaikkien aikojen suosituimmista fantasiakirjasarjoista. Kolme viimeistä osaa jätettiin silti suomentamatta, eli suomeksi lukevilla tarina jää kesken. Jos The Gathering Storm (2009), Towers of Midnight (2010) ja A Memory of Light (2013) olisi käännetty, olisi alkuperäiset kirjat jaettu taas useammaksi niteeksi.
Sarja sisältää 25 pääteosta ja yhteensä teoksia 26 kpl.
Kirja-arvioita
Callandor on yksi parhaimpia Ajan Pyörän osia. Tarina on jännä ja ehyt vaikka kirja on The Dragon Reborn teoksen viimeinen osa, sillä kirjat jaettiin Suomessa palasiksi. Kirja päättyy myös jännittävästi taisteluun Tearissa. Callandor toimii myös aika hyvin itsenäisenä teoksena, tosin kaikesta ei pääse kärryille ellei ole lukenut aiempia sarjan osia. Hyvä kirja ja suosittelen kaikille Ajan Pyörää lukeville tai sen aloittaneille. Arvosana: 8-.
Robert Jordan: Callandor *****/***** Enemmän tai vähemmän vakavasti Ajan Pyörään koukuttuneena maltoin tuskin odottaa saavani käsiini Callandorin. Callandor on jatkoa Tornin salaisuudelle, joka sekin on mukaansatempaava ja valtavan hieno kirja. Kirjasarjaa on hieman tökeröä aloittaa keskeltä ja Callandor vaatiikin, että lukija on perillä aikaisempien osien tapahtumista. Rand al'Thor on jäänyt hieman taka-alalle muutamassa aikaisemmassa kirjassa ja Callandorissakin seurataan lähinnä Randin ystävien vaiheita ja edesottamuksia. Eräs aiemmista osista tuttu hahmokin tekee jonkinasteisen comebackin. Kirjan tapahtumat etenevät nopeasti ja mukaansatempaavan kerronnan imaisemana tuskin maltoin laskea teosta käsistä. Kaiken lisäksi Callandorin upea kansitaide ja ylväs nimi tekevät kirjasta itsestään upean esineen.