Pimeän varjo
Alkuteos ilmestynyt 1992. Suomennos sisältää alkuteoksen luvut 1–21. Suomentanut Marja Sinkkonen. Kartta: Thomas Canty. Päällys: Ciruelo Cabral.
1. painos: Karisto, 1999. Sidottu.
2. painos: Karisto, 2002. Nidottu.
Locus-palkintoehdokas 1993. Hugo-palkintoehdokas 2014 (koko sarja).
Ajan Pyörä pyörii vääjäämättä, ja aikakaudet seuraavat toisiaan. Vain myyttiset sankarit ovat ikuisia.
Tearin Kallion linnoitus on sortunut, ja legendaarinen kristallimiekka Callandor on Rand al'Thorin hallussa. Yksi vanhoista ennustuksista on käynyt toteen, mutta se on vasta alkua Randille, lammaspaimenelle, joka nyt tietää olevansa uudestisyntynyt Lohikäärme. Hän lähtee oman kansansa pariin etsimään totuutta itsestään ja kamppailee oppiakseen hallitsemaan uusia voimiaan.
Samaan aikaan ovat Pimeän valtiaan vankilan sinetit heikkenemässä, ja edessä on vääjäämättä sota kahden mahtavan voiman välillä. Onko Rand al'Thor valmis kohtaamaan vihollisensa?
Robert Jordan
Robert Jordan (1948–2007) syntyi Charlestonissa, Etelä-Carolinassa Yhdysvalloissa. Hänen oikea nimensä oli James Oliver Rigney Jr. Jordan palveli Yhdysvaltain armeijassa helikopterilentäjänä Vietnamin sodassa vuosina 1968–70, ”kaksi vuotta, kaksi kuukautta ja kaksi päivää”. Jordanin ohjaama helikopteri ammuttiin alas viisi kertaa, mutta kuin ihmeen kaupalla hän selvisi Vietnamista hengissä. Hänet palkittiin kahdesti urhoollisuusmitalilla.
Palveluaikansa jälkeen Jordan kävi sotilaskoulua ja yliopistoa Etelä-Carolinassa, valmistui fyysikoksi ja värväytyi Yhdysvaltain laivastoon ydinteknikoksi. Loukkaannuttuaan palveluksessa hänellä oli aikaa lukea runsaasti, mikä oli aloitus hänen kirjailijan uralleen. Jordan oli tutustunut kirjoihin jo hyvin varhain, kun hänen vanhempi veljensä luki seikkailukirjoja. Fantasiakirjallisuus oli kiehtonut häntä koko elämänsä ajan ja kun tilaisuus kirjailijuuteen tuli, hän tarttui siihen. 1980-luvun alussa Jordan kirjoitti Robert E. Howardin luoman miekkasankarin Conanin seikkailuista kertovia romaaneja. Jordan julkaisi kirjoja myös muutamilla salanimillä. Koska Jordanin Conan-kirjat menestyivät, hän ehdotti kustantajalleen Tom Dohertylle Tor Booksista eeppisen fantasiasarjan aloittamista.
Ajan Pyörä
"Mahtava seikkailufantasia ikiaikaisista sankareista, joista yhdelle on suotu voima voittaa itse Pimeän valtias."
Ajan Pyörässä ilmestyi alkukielellä 14 varsinaista osaa sekä yksi johdanto-osa. Suomennosten suuri määrä johtuu siitä, että alkuperäinen kirja jaettiin käännettäessä aina kahdeksi tai kolmeksi niteeksi pituuden takia. Poikkeuksen muodostaa lyhyt johdanto-osa Uusi kevät.
Ajan Pyörän osia on myyty maailmanlaajuisesti yli sata miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä yhden kaikkien aikojen suosituimmista fantasiakirjasarjoista. Kolme viimeistä osaa jätettiin silti suomentamatta, eli suomeksi lukevilla tarina jää kesken. Jos The Gathering Storm (2009), Towers of Midnight (2010) ja A Memory of Light (2013) olisi käännetty, olisi alkuperäiset kirjat jaettu taas useammaksi niteeksi.
Sarja sisältää 25 pääteosta ja yhteensä teoksia 26 kpl.
Kirja-arvioita
(Arvostelen sarjan seitsemän ensimmäisen osan perusteella) Ajan Pyörän maailmaan on helppo päästä sisään, ja juoni kaikesta hitaudestaan huolimatta tempaisee mukaansa nopeasti. Alun liika Tolkienmaisuuskaan ei ainakaan minua häirinnyt. Myöhemmin Ajan Pyörä kuitenkin hukkaa kaikki mahdollisuutensa ja samalla kompastuu tuskallisen hitaasti etenevään juoneensa. Päähenkilön kohtalo ja rakkaushuolet eivät oikein jaksa innostaa, kun taas niihin muutamaan oikeasti kiinnostavaan hahmoon ei kiinnitetä juuri mitään huomiota. Sääli sinänsä, sillä Ajan Pyörän maailma on miellyttävän yksityiskohtainen eikä kompastu myöskään pahimpiin fantasiakliseisiin. Jordan osaa kirjoittaa hyvin, mutta silti häneltä puuttuu taito ylläpitää lukijan kiinnostusta kirja toisensa jälkeen juonen madellessa hitaammin kuin etana konsanaan. Paremman puuttessa Ajan Pyörä menettelee, mutta vaikuttaa melkoisen epätodennäköiseltä, että vaivautuisin lukemaan sarjan loppuun.