Kamala luonto: Pieruterapia
Mikä olikaan maailman halvin huvi? Arvatenkin pieruaiheisen sarjakuvakirjan lukeminen. Aihe on vanha, mutta haihtumaton. Kamala luontosarjasta tutut ilves ja kärppä ilahduttavat, lohduttavat, haastavat ja tyrmistyttävät toisiaan luontevalla paukuttelulla.
Sana ”pieru” on kyseisen päästön oikea, virallinen ja lääketieteellisesti pätevä nimi, ei suinkaan alatyylinen ilmaus, vaikka ytimekkyytensä ja kuvaavan soinnikkuutensa ansi- osta toimii sellaisenaan myös arkikäytössä. Pieruun (lat. flatus) liittyy uskomaton määrä kirjoitettua historiaa ja tietenkin tarinoissa, kuvainnollisessa puheessa, sanonnoissa ja herjauksissa se saa uusia verbaalisia ulottuvuuksia niin kauan kuin ihminen hengittää ja syö. Siitä on laadittu valtavia määriä julkaisuja ja onpa sen ympärille kehittynyt oma taiteenlajinsakin.
Jarkko Vehniäinen
Sarjakuvantekijät Jarkko Vehniäinen (s. 1973, Viitasaari) ja Marja Lappalainen (s. 1980, Jalasjärvi) asuvat Helsingissä. He ovat tehneet yhdessä Kamala luonto -sarjakuvaa vuodesta 2016 alkaen. Tämän lisäksi he tekevät mainoskuvituksia ja -sarjakuvia. Ideat hiotaan valmiiksi tiimityönä ja Vehniäinen hoitaa piirrospuolen.
Vehniäisen ja Lappalaisen innostus sarjakuviin alkoi jo lapsuudessa. Kumpikin on piirtänyt pienestä asti ja kummankin käsissä ovat kuluneet samat sarjakuva-albumit ja -lehdet. Ykkössuosikikseen pari nimeää yksimielisesti Asterixin. Heti perässä tulevat Lassi ja Leevi, Tintti, Lucky Luke ja tietenkin Aku Ankat.
Kamala luonto
Kamala luonto on alun perin Vehniäisen luomus. Se sai alkunsa pöytälaatikkosarjakuvana vuonna 2002 ja alkoi levitä koko kansan tietoisuuteen saatuaan ensimmäisen julkisen julkaisualustansa vuonna 2008. Lappalaisesta tuli vuonna 2016 sarjakuvan toinen käsikirjoittaja. Viime vuosien aikana sarjan aihepiirit ovat laajentuneet, eläinten persoonat kehittyneet ja on myös syntynyt uusia hahmoja, kuten itkuherkkä ja introvertti majava sekä urossuhteitaan alituiseen ruotivat tyttöpuput. Sarjakuva saa uusia tasoja, kun ideoita on pyörittelemässä kaksi ihmistä.
Sarja sisältää 11 pääteosta ja yhteensä teoksia 22 kpl.
Alasarja Kamala luonto: Sunnuntaisarjat