Osattomien planeetta

@ Ursula K. Le Guin
Osattomien planeetta - Ursula K. Le Guin 8.04   88

Alkuteos ilmestynyt 1974. Suomentanut Kalevi Nyytäjä. Kansi: Heikki Kalliomaa. Sci-fi -sarja. Sidottu.

Hugo-palkinto 1975, Locus-palkinto 1975, Nebula-palkinto 1974. John W. Campbellin muistopalkinnon ehdokas 1975. Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50-listalle 2000.

Uusi uljas romaani Maameren tarinoiden ja teoksen Pimeyden vasen käsi kuuluisalta tekijältä

Planeetta Urras on kaunis, rehevä ja ”kapitalistinen”. Sillä on paljas ja karu pieni kuu, Anarres, jolle Urraksen toisinajatteleva ”sosialistinen” vähemmistö asettui siirtolaiseksi pari sataa vuotta sitten. Siitä lähtien planeettojen välillä on ollut jatkuva kylmän sodan ilmapiiri. Tri Shevek, Anarreksen loistavin fyysikko, havaitsee että hänenkin tasa-arvoisessa yhteiskunnassaan on voimia, jotka jarruttavat hänen työtään. Saattaakseen tärkeän tutkimuksensa loppuun hän hyväksyy Urraksen arvossapidetyltä tieteelliseltä laitokselta saamansa kutsun.

Shevek lähtee uhkarohkealle matkalle voidakseen ”oppia, opettaa ja osallistua” ja repiäkseen samalla alas planeettoja erottavan vihamielisyyden muurin. – Urraksella Shevek kuulee ensimmäisen kerran linnun laulavan. Mutta toisenlaiset kokemukset, hämmentävät ja vaaralliset, panevat hänet vielä kerran tarkistamaan elämänfilosofiansa.
Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 1979 (WSOY)
Alkuperäinen nimi The Dispossessed
Tietoja muokattu lokakuu 29, 2011

Hain-sarja

Sarja sisältää 9 teosta.

Pimeyden vasen käsi 7.98   149
Osattomien planeetta 8.04   88
Maailma, vihreä metsä 7.06   100
Kahdesti haarautuva puu 7.26   67
Rocannonin maailma 7.44   73
Maanpakolaisten planeetta 6.94   58
Harhakaupunki 7.16   39
Neljä anteeksiantoa 7.34   24
Maailman syntymäpäivä ja muita tarinoita 7.66   12

Kirja-arviot & arvosanat

Eija
Arvosanat 1239
Kirja-arviot 330
Viestit 1255
heinäkuu 21, 2012
8 / 10

Vaikka kirja on suomennettu jo vuonna 1979, luin sen vasta tänä vuonna. Suurin syy miksi en aiemmin kirjaan ole tarttunut, on se että kuvittelin sisällön olevan tylsää yhteiskunnallista paatosta. Onneksi olin väärässä, nimittäin tylsä se ei ollut missään vaiheessa vaan ihmeen mukaansatempaava aiheesta riippumatta. Yhdellä ahmaisulla kirja ei kuitenkaan tullut luettua, eikä mielestäni ole tarkoituskaan. Juoni, kerronta ja tarinan rakenne olivat erinomaisia. Kirjassa pohditaan juonen lomassa yhteiskunnallisia asioita ja Ursulalla onkin paljon sanottavaa mm. työn tekemisen motiiveista ja yksilön ahneudesta ”minäilystä”. Asioita ei alleviivata ja lukijaa ei aliarvioida (piirre josta pidän kaikissa Ursulan kirjoissa). Kirjassa sivutaan mm. samoja kannanottoja, mitä muissakin Ursulan kirjoissa käsitellään – tasa-arvo rotuun ja sukupuoleen katsomatta sekä ihmisen täytyy tuntea juurensa ja historiansa, ilman sitä ei voi rakentaa tulevaisuutta. Osattomien planeetta lukeutuu parhaimpiin lukemiini Le Guinin kirjoihin (ehkä se on jopa paras).

Thialfi
Arvosanat 1011
Kirja-arviot 51
Viestit 332
marraskuu 15, 2009
4 / 10

Osattomien planeetta on 70-luvun poliittista tilannetta sekä yksilöanarkismin ja utopiakirjallisuuden vanhaa perinnettä edustava poliittinen romaani. Luvut kuvaavat vuorotellen tapahtumia kahdella planeetalla tapahtumajärjestyksen sivuuttaen. Esimerkiksi Brian Aldissin kirjoittamassa tieteiskirjallisuuden historiassa Trillion Year Spree kirjan rakennetta havainnollistetaan kaaviolla. Rinnakkaisuus sarjallisuuden sijaan ilmentää Shevekin fysikaalista teoriaa, ja fysiikka lähenee hippityyliin mystiikkaa. Anarresin maailma on vallankumouksellisten aikoinaan perustama hajautetun yhteisötalouden ja hallituksettoman yhteiskuntajärjestelmän maailma. Urras on pääomatalouden maailma. Kirjassa Anarresista kertovat osuudet edustavat utopiakirjallisuutta. Kirjallisuudenlajille tyypillisesti nämä osuudet ovat mielenkiinnottomampia ja ihanteellisempia. Urrasin osuudet edustavat tieteiskirjallisuutta ja sen tyypillistä välinettä yhteiskunnalliseen kannanottoon kärjistämällä kirjoitusajankohdan yhteiskunnan tiettyjä piirteitä. Kirjailija hyödyntää etsintämatkan perinteistä rakennetta. Vastaavasti näiden osuuksien vaivana on taas osoittelevuus. Anarresilaisten asenne työhön kuvataan vieraantumattomaksi. Jokaiselta vaaditaan kykyjensä mukaan ja jokaiselle annetaan tarpeidensa mukaan, kuten kommunismin ohje on. Ongelmaksi kuvataan vallan tietty keskittyminen laskentakeskuksen asiantuntijoille. Anarresin yhteiskunnassa on hankkiuduttu eroon sekä prostituutiosta että avioliitosta, jotka ovat sama asia. Anarreksella kumppanuus kestää määrittelemättömän ajan, vanhemmat tekevät työtä ja tapaavat lapsia vain ajoittain, koska lastenhoitoa on saatavilla ympäri vuorokauden. Urraksen Vea on ”ruumiilla keinottelija”. Tyypillisinä anarreslaisten valintoina kuvataan yksikumppanisuus ja heteroseksuaalisuus. Voisi kuvitella, että vallan hajauttaminen ei onnistuisi tässäkään tapauksessa niin hyvin. Frederik Pohl kuvaa tiettävästi eräässä novellissaan yhteiskuntaa, jossa ihmisten kaikki aineelliset on tyydytetty, mutta jossa ihmisten seurasta tulee valuutta ja valtataistelujen lähde. Poliittiset tutkielmat ja romaanit pitäisi kirjoittaa erikseen, vaikka jälkimmäisen saisikin hyödynnettyä taitavasti ihanteiden esittelyn palveluksessa. Romaanin teksti on liian usein alisteista ajatuksille. Henkilöhahmoista tulee ajatusten tai yhteiskunnallisten käyttäytymistaipumusten yksiulotteisia edustajia. Shevek on ihanteellinen vallankumouksellinen, Sabul korruptoitunut akateemikko ja niin edelleen. Mutta utopiakirjallisuuden uudenaikaista muunnelmaahan tämä edustaakin, vaikka alaotsikko on jätetty suomennoksesta pois.

samuel
samuel
Arvosanat 845
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 17, 2023
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Tilu
Tilu
Arvosanat 124
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 21, 2020
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Orduuka
Orduuka
Arvosanat 299
Kirja-arviot 16
Viestit 11
helmikuu 19, 2019
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Fornost
Fornost
Arvosanat 21
Kirja-arviot 1
Viestit 0
toukokuu 31, 2018
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
J.T. Lamminmäki
J.T. Lamminmäki
Arvosanat 190
Kirja-arviot 1
Viestit 0
maaliskuu 26, 2016
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Ziili
Ziili
Arvosanat 217
Kirja-arviot 0
Viestit 5
helmikuu 24, 2016
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Alaric
Alaric
Arvosanat 142
Kirja-arviot 7
Viestit 0
helmikuu 14, 2015
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Jerry Cornelius
Jerry Cornelius
Arvosanat 47
Kirja-arviot 0
Viestit 0
elokuu 1, 2014
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle