Kahdesti haarautuva puu
Alkuteos ilmestynyt 2000. Suomentanut Jyrki Iivonen. Kannen kuva: Simeon Solomon (1840–1905), Night. Päällys: Tarja Kettunen. Sidottu, kansipaperi.
Locus-palkinto (paras sf-romaani) 2001, Endeavor-palkinto 2001. Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2010.
Eletään maailmassa, jossa Kirjojen paikantamisen toimiston tehtävänä on etsiä ja hävittää universumista kaikki vanha kirjoitus. Eräältä kaukaiselta planeetalta kerätty tiedustelutieto ei kuitenkaan koskaan saapunut perille. Kahdesti haarautuvan puun päähenkilö on nainen, joka lähetetään tarkkailemaan jo lähes kadonnutta kulttuuria.
Ursula K. Le Guin punoo huiman tarinan kulttuurien kohtaamisen vaikeudesta, vapauden tavoittelusta ja kertomusten voimasta.
Mielikuvituksen mestari Le Guin on lumonnut monta lukijoiden sukupolvea. Kahdesti haarautuva puu edustaa tulevaisuuden antropologiaksi kutsuttua yhteiskunnallista scifiä. Teos jatkaa Hain-romaanien sarjaa, josta aiemmin on suomennettu teokset Pimeyden vasen käsi, Osattomien planeetta sekä Maailma, vihreä metsä.
”Mestarin työtä ja erittäin tervetullut julkaisu BTJ:ltä.” – Jussi Ahlroth, Helsingin Sanomat
”Lumoaa lukijansa täydellisesti. Mielikuvituksen mestari on jälleen kerran antanut meille huikean lukukokemuksen.” – Pertti Ehrnrooth, Karjalainen
"Tarinoiden merkitys saa käsinkosketeltavan muodon yhteiskuntakriittisessä, fundamentalismia ruotivassa kauniissa romaanissa." – Tähtivaeltaja-palkintoraati
Ursula K. Le Guin
Ursula Kroeber Le Guin [gwin] (1929–2018) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat nuorten fantasiatrilogia Maameren tarinat (1968–72) ja tieteisromaani Pimeyden vasen käsi (1969). Le Guinin kirjoja on käännetty 40 kielelle. Hän on saanut urallaan viisi Hugo-palkintoa, kuusi Nebula-palkintoa ja ennätykselliset 19 Locus-palkintoa. Le Guin sai World Fantasy -elämäntyöpalkinnon 1995 ja Kongressin kirjaston palkinnon työstä yhdysvaltalaisen kulttuurin hyväksi 2000. Amerikan tieteis- ja fantasiakirjailijoiden yhdistys myönsi hänelle suurmestarin arvonimen vuonna 2003.
Ursula Kroeber syntyi Kalifornian Berkeleyssä. Hänen isänsä Alfred Kroeber oli antropologi ja äitinsä Theodore Kroeber kirjailija. Tämä tausta, etenkin antropologia, on vaikuttanut Le Guinin kirjalliseen tuotantoon. Ursulan lapsuudessa isä kertoi lapsille iltaisin Amerikan alkuperäisten asukkaiden ja muiden eri yhteisöjen tarinoita. Perheen talo oli täynnä kirjoja: antropologisia tutkimuksia, teoksia jotka esittelivät uusia maailmoja ja kertomuksia. Ursulan mielilukemistoa olivat kreikkalaiset jumaltarut ja pohjoismaiset saagat. Perheen kesäkodissa Kishamishissa pohjois-Kaliforniassa vietettiin hauskaa elämää: retkiä, uintia, unia tähtitaivaan alla.
Kirja-arvioita
Paikoin syvällisesti pohdiskeleva teos, joka voi tuntua tylsältä, jos tekstiin ei paneudu kunnolla. Itselläni kirjan puolivälin paikkeilla oli sellainen kohta, missä ote herpaantui, koska juonen kuljetus tyssäsi filosofoinnin tieltä. Kirja ei ole muutenkaan juonivetoinen, vaan yhteiskunnallinen pohdinta on tärkeämmässä roolissa. Kirja käsittelee mm. uskonnon vaikutuksista yhteiskunnallisiin konflikteihin. Miten se mihin kansat uskovat ja haluavat muidenkin toimivan ideologinsa mukaisesti aiheuttaa eripuraa, sotaa, terrorismia sekä määrittelee millaisessa yhteiskunnassa elämme.