Risingshadow

Kuurupiilon anatomia

Kuurupiilon anatomia - Pasi Ilmari Jääskeläinen
★ 7.20 / 5
12341563789110

Kansikuva: Tuomo Parikka. Sidottu, kansipaperi.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas 2023.

Taianomainen romaani kuurupiiloon kadonneen veljen etsinnästä.

M ei ole tavallinen lapsi: hän joutuu opettelemaan arkipäiväisetkin asiat kuin muualta tullut vakooja. Iloa tuo isoveljen kehittelemä maailman ihmeellisin leikki, marsilainen kuurupiilo.

Kun loistava isoveli katoaa, M syyttää itseään. Vuosien päästä hänen on lähdettävä etsimään totuutta veljen kohtalosta ja siitä, mistä kuurupiilossa todella oli kyse. Matka vie Marrasvirran kaupungin kaduille, missä niittitakkiset yönaakat ja fanaattiset skinheadit antautuvat jokaöiseen kuolemantanssiin.

Viidelletoista kielelle käännetyn Pasi Ilmari Jääskeläisen viides romaani on huikea matka uskollisuuteen, petokseen ja syyllisyyteen.

”Kuurupiilon anatomia on poikkeuksellisen päähenkilön mieleenpainuva kasvutarina. Samalla se kuvaa laajemmin nuorison kapinaa järjestelmää vastaan ja sitä, kuinka vallankumous saattaa syödä lapsensa. Teos käsittelee onnistuneesti seksuaalisuuden monia muotoja ja hyväksyvän katseen merkitystä. Kuurupiilon anatomian ytimessä on mysteeri, jonka ratkaiseminen vie lukijan omalakiseen ja taianomaiseen maailmaan.” – Finlandia-palkintoraati

Adlibris: tarkista saatavuus

Maaginen realismiKotimainen
Julkaistu: elokuu 9, 2023 (Atena)
Käyttäjien kirja-arvioita (2)

Yöeläimiä
★ 7.84 / 6

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Vastannut: kyty, 27.02.2021
Kirjoita vieraana tai kirjaudu sisään.
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!

Pasi Ilmari Jääskeläinen

Pasi Ilmari Jääskeläinen (s. 1966) on jyväskyläläinen äidinkielen opettaja. Jääskeläisen romaaneissa realismiin liittyy aineksia fantasiasta ja unista.

Pasi Jääskeläinen nousi esiin Portin ja Tähtivaeltajan sivuilla 1990-luvulla. Parhaalle kotimaiselle tieteis- tai fantasianovellille annettavan Atorox-palkinnon Jääskeläinen sai kolme kertaa, vuosina 1998, 1999 ja 2000. Portin novellikilpailun Jääskeläinen voitti neljä kertaa, vuosina 1995, 1996, 1997 ja 1999. Novellikokoelma Missä junat kääntyvät (2000) voitti Tähtivaeltaja-palkinnon vuoden parhaana suomeksi julkaistuna tieteiskirjana. Taivaalta pudonnut eläintarha (2008) on novellikokoelman uusi versio.

Jääskeläisen esikoisromaani Lumikko ja yhdeksän muuta ilmestyi 2006. ”Romaanini käsittelee muistamista, identiteetin haurautta, totuuden monikerroksista luonnetta ja sitä, kuinka me kaikki lopultakin pukeudumme tarinoihin. Olen ammentanut teokseeni vaikutteita muun muassa psykologisesta jännityskirjallisuudesta, eteläamerikkalaisesta maagisesta realismista, dekkareista ja spekulatiivisesta fiktiosta.” Teos sai vuoden parhaan suomalaisen fantasiakirjan Kuvastaja-palkinnon.

Kirjallisuutta

Kotimaisia tieteis- ja fantasiakirjailijoita. BTJ Kirjastopalvelu, 2006.
Vesa Sisättö & Sarianna Silvonen: Kotimaisia nykykertojia 10. Avain, 2015.

Kuva: Tommi Anttonen

Taivaalta pudonnut eläintarha
★ 8.00 / 37
Lumikko ja yhdeksän muuta
★ 8.22 / 99
Missä junat kääntyvät (Portti-kirjat #4)
★ 8.02 / 38

30.01.2024
Kyynel avatar
Kyynel
Kirjoja 221, Kirja-arviot 69, Viestit 63
★★★★★★★☆☆☆ 7 / 10

"'Mitähän v****a täällä tapahtuu'", Tšeka mutisee itsekseen hihitellen --"

Aika samat fiilikset minulla oli suurimman osan ajasta, jonka Kuurupiilon anatomiaa lukien vietin. Jääskeläisen kirjasta on vaikea saada tolkkua, mutta jatkuva tunne, että seuraava oivallus odottaa aivan kulman takana, saa jatkamaan lukemista. Kirja on siis sopivassa suhteessa outo.

Pidin varsinkin alkupuolesta, se lupasi paljon, mutta sitten, kun päähenkilö hakeutui paikallisiin punkkaripiireihin, kiinnostukseni laimeni ja lukemisesta tuli raskaampaa. Paikoin kerronta jäi laahaamaan kohtiin, joiden yli olisin toivonut pääseväni jouhevammin. Käännekohtaan ja sitä seuranneeseen loppuhuipennukseen petyin.

Jääskeläinen on kyllä hyvin taitava maailmanrakentaja, ja hänen hahmonsa ovat eläviä. Osa lukukokemuksen hankaluutta olikin varmasti, että 70-luvulla tai sitä ennen Maan päälle saapuneen anarkistin sijaan olen 90-luvulla syntynyt kiltti kansalainen.

Omaperäinen, maaginen tarina, jonka saaman Finlandia-ehdokkuuden näen huomionosoituksena kaikille suomalaisille kumman kirjoittajille. En vain kuulunut tällä kertaa aivan kohderyhmään.

23.09.2023
karivaan avatar
karivaan
Kirjoja 339, Kirja-arviot 22, Viestit 7
★★★★★★★★★★ 10 / 10

Kirjaa ymmärtää varmaan helpommin kun on ollut Punkkari jo 1970-luvulta lähtien.

Juoni on häkellyttävä, hauska ja vaativakin. Ja valitettavasti taas on Jägereitä liikkeellä tosi-maailmassakin. Olisipa Marsilaista viiniäkin, ja aikakone...

Seuraa meitä: Uutiskirje | Facebook | X | Mastodon | RSS | English Site
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2026 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja