Moonlord avatar
Kategoria: Satama | 726 viestiä | 75,8 t lukukertaa
Vastannut: Ageha, 19.04.2026

Leffojen pohjalta kirjoitetut kirjat

punnort avatar
Joku Tolkien-niminen tyyppi on mennyt kirjoittamaan kirjoja niiden Peter Jacksonin Taru Sormusten Herrasta -leffojen pohjalta. Ja ikään kuin yksi kirja ei olisi riittänyt, vaan jokaisesta kolmesta leffasta on pitänyt kirjoittaa oma kirjansa. Eihän niistä leffoista riitä materiaalia kolmeen kirjaan, niin tämä Tolkien on sitten lisäillyt omiaan vähän joka väliin. Lisättyjen kohtausten laatu ei vastaa mitenkään alkuperäistä, joten selvää rahastuksen makuahan tässä on.

Arwenin roolia Tolkien on pienentänyt leffaan verrattuna. Taitaa olla sovinistikin tämä Tolkien. Ja kaikkia muitakin yksityiskohtia se on mennyt muuttelemaan.

Kirjat ovat selvästi amatöörin kynän jälkeä. Ammattilainen olisi ymmärtänyt sellaiset perusasiat kuten leffojen juonessa pysymisen. Toivottavasti tätä samaa tyyppiä ei päästetä kirjoittamaan kirjoja niistä Hobitti-elokuvista. Ei se kuitenkaan ymmärtäisi esimerkiksi sen kääpiöiden ruokailukohtauksen arvoa, vaan menisi lyhentelemään sitä.

EDIT: Tutkin juuri asiaa, ja kyllä tuo Tolkien vaan kirjoittaa kirjan myös Hobitti-elokuvien pohjalta. Luultavasti joku oli huomauttanut hänelle rahastuksesta, kun Hobitti-leffat on tällä kertaa tiivistetty yhdeksi kirjaksi. Toivottavasti Tolkien ymmärtää tällä kertaa pysyä oikeassa tyylilajissa, joka on eeppinen fantasia. Sormusten Herran kohdallahan ymmärrys ei ollut ihan riittänyt, vaan kirjaan oli pitänyt tunkea joku hemmetin Tom Bombadil, joka oli lähinnä lasten satuhahmo.
VMN avatar
Minä jo hetken mietin, että mitä täällä hölmöillään :D

Mutta lähdin oikeasti miettimään aihetta: tapahtuuko tätä koskaan? Katsottuani tänä vuonna elokuvan Se7en, trilleri jossa Pitt ja Morgan etsivät seitsemän kuoleman synnin mukaan tappavaa murhaajaa, törmäsin tietoon että tästä on jälkeenpäin tehty kirja. Kirjaa tai tietoa siitä en kyllä löytänyt mistään.

Onko kukaan muu törmännyt tällaiseen, tai mennyt jopa niin pitkälle, että lukenut?
Rinja avatar
VMN, kyllä ainakin animaatioelokuvista ja yleensäkin lasten-/nuortenelokuviksi luokitelluista on kirjoitettu lukuisia kirjoja. Minä itse luin aikoinaan Star Warsit kirjoina.

Ns. aikuistenleffoista kirjoitetut kirjat lienevät kyllä harvinaisempia. Mainitsemasi kaltaisista murhamysteerileffoista voin kyllä kuvitella niitä kirjoitetun, trillereillä/dekkareilla kun on edelleenkin hyvät kirjamarkkinat. Lisäksi suosittujen leffojen pohjalta voi olla enemmän kirjoja kirjoitettuna kuin täällä Suomessa tajuaakaan - nehän ovat vain voineet jäädä kääntämättä. Tietääkö joku tästä enemmän?
Pisania avatar
Yksi nyt ainakin heti tulee mieleen: Fred Saberhagenin ja James V. Hartin Draculan tarina. Hart käsikirjoitti Coppolan Bram Stokerin Draculan (-92) ja käsiksestä muokattiin samantien myös romaani. Tykkäsin kirjasta teininä aika paljonkin, mutta en kyllä enää uskaltaisi lukea. Saattaisi mennä hyvät muistot pilalle.
Snowshadow avatar
VMN avatar
Rinja: Totta, en ajatellutkaan tuota. Star Wars, Trek ja Doctor Who tapaiset sarjat ovat luoneet massiiviset maailmat ympärilleen. Olettaakseni sama koskee monia muitakin scifi-sarjoja, maailmasta ja historiasta kerrotaan enemmän, toisinaan kun "oikea" tarina on päättynyt. Star Wars on täynnä omaa historiaa ja mytologiaa, siellä on omia hahmojaan ja legendoja.

Sama koskee lasten elokuvia. Näistähän tehdään spinoff sarjoja ja kirjoja, ties mitä.

Nyt tuli mieleen myös sankarini Cormac McCarthy. Osa hänen käsikirjoituksistaan on painettu suoraan kirjaksi (jotka eivät tyyliltään oletettavasti edes paljoa eroa hänen kirjoistaan, herra tykkää aika minimialistisesta tyylistä). Näin taisi käydä ainakin yhden teatterikäsikirjoituksen The Sunset Limited ja juuri teatterissa ollut The Counselor. Valitettavasti vielä en ole näin lukenut.
Formaldehyde avatar
VMNKatsottuani tänä vuonna elokuvan Se7en, trilleri jossa Pitt ja Morgan etsivät seitsemän kuoleman synnin mukaan tappavaa murhaajaa, törmäsin tietoon että tästä on jälkeenpäin tehty kirja. Kirjaa tai tietoa siitä en kyllä löytänyt mistään.

Minulla on jossain kyseinen pokkari ja niin ikään tuo Pisanian mainitsema Draculan tarina. Mission Impossible ja Burtonin leffan pohjalta kirjoitettu Mars hyökkää! pölyttyvät myös jossakin. 90-luvun tekeleitä sattumalta kaikki, mutta onhan tuota harrastettu jo paljon aiemminkin.

Draculan tarinaa lukuunottamatta kirjat odottavat viemistä kierrätyskeskukseen ja rehellisesti sanottuna miltei tekisi mieli heivata samaan syssyyn sekin, mutta koska kirja liittyy muistoissani erääseen edesmenneeseen en henno luopua siitä.
Wikipedian

mukaan Total Recall -leffan pohjalta on kirjoitettu romaani. Siis aikuisen oikeasti, kyseessä ei siis ole se Philip K. Dickin tarina, johon Total Recall -leffa löyhästi perustuu.
Echramath avatar
Minulla on joku muistikuva, että joku isompi scifi- tai fantasianimi olisi jossain vaiheessa elämäänsä leipätyönään noita kirjaversioita tehtailla. Noitahan tosiaan riittää.

Eivät liene yleensä kummoisia?
Warghast avatar
ensimmäisenä tulee mieleen Firefly, Buffy the Vampire Slayer ja Angel, joita jatkettiin sarjakuvina kun televisio-yhtiön pikkuhitlerit olivat sarjat canceloineet.

tätä kyllä tapahtuu myös pelimaailmassa.. sarjakuviksi ovat päätyneet ainakin Mass Effectit, Halot ja Skyrim. muitakin on mutta ei nyt univelkaiseen kalloon tunnu muistuvan
Echramath avatar
Laajennettu universumi" eli audiovisuaalisen puolen jatkaminen kirjoilla tai sarjakuvilla on vähän eri asia. Sehän on, jos ei muuta, niin todella paljon helpompaa, kun kirjaan tarvitaan lähinnä kirjailija ja kustannustoimittaja ja sarjakuvaan pari henkilöä lisää.

Mutta miksi ihmeessä kukaan haluaa katsottuaan leffan tai leffan katsomisen sijaan lukea saman tarinan kirjassa (paitsi 2001:n, koska sitten ymmärtää mitä leffassa tapahtui)? Ei sokeitakaan nyt ihan noin paljoa ole...
05.01.2014
punnortJoku Tolkien-niminen tyyppi on mennyt kirjoittamaan kirjoja niiden Peter Jacksonin Taru Sormusten Herrasta -leffojen pohjalta.
Eikä tässä vielä kaikki. Itse alkuperäisteos eli elokuvatrilogia on oikeasti plagiaatti eräästä toisesta elokuvateoksesta, nimittäin Harry Pottereista. Pikkuveljeni jo vuosituhannen alussa huomasi, että Moria-kohtauksessa näkyvä peikkomainen otus on kopioitu suoraan Tylypahkan vessassa riehuneesta peikosta. Ja kaikenlaisia velhojuttuja tietty kanssa kähvelletty... Pottereista kirjoitetuista kirjoista on kuulemma joku brittikirjailijatar saanut jopa vähän jotain rahallistakin korvausta, mutta en ole itse niihin kirjoihin missään törmännyt, joten ne saattavat olla vain huhupuhetta.

Sen sijaan olen törmännyt kirjaan, joka on kirjoitettu vuonna 2004 ilmestyneen Troija-elokuvan pohjalta. Kirjailija käyttää pseudonyymiä "Homeros", mutta eihän sellainen ole mikään oikea ihmisen nimi, joten kuka lienee.. Ei sillä, esiintyisin kyllä itsekin salanimellä, jos olisin kirjoittanut niin sekavan tuotoksen. Kirjan nimi ei edes ole rehellisesti Troija vaan jokin tekotaiteellinen "Ilias", mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Tahallista kuluttajien harhaanjohtamista, mielestäni. Tarinan toimintakohtaukset on kirjassa onnistuttu lähes hukuttamaan kaikenlaiseen muuhun jaaritteluun, eikä kuvailukaan säväytä. Miksi ihmeessä kirjailija ei voi vain todeta, että Akhilleus näyttää ihan kuin Brad Pittiltä? Kaikki lukijat olisivat tajunneet. Epäonnistunein ratkaisu on kuitenkin kirjan kieli: tarina on puettu omituiseksi riimittelyksi. Arvatenkin kirjailija yrittää tällä kosiskella rap-musiikkia fanittavia nykynuoria, mutta lopputulos saa aikaan lähinnä myötähäpeää.

...

Vakavampaan keskusteluun tuli mieleeni suomalainen Poika ja ilves: Linkki. Siinäkin tosin kirjan kirjoittaja kirjoitti myös elokuvan käsikirjoitusta ja oli ohjaamassa, joten ei ehkä voi täysin sanoa, että toinen tuotos olisi toisen pohjalta...
punnort avatar
Nyt löytyi myös tällainen Kristuksen viimeinen kiusaus -leffan pohjalta kirjoitettu kirja. Itse asiassa elokuvan tapahtumat ovat vain pieni pätkä kirjan keskellä, ja valtaosa kirjasta käsittelee elokuvaa edltäneitä tapahtumia. Myös elokuvan jälkeisiä tapahtumia kuvaillaan runsaasti. Kyllähän tällaisella expanded universe -lähestymistavalla on paikkansa, mutta tämä menee jo liian pitkälle. Erityisesti alun pätkän maailman luomisesta, samoin lopun apokalyptiset visiot olisi hyvin voinut jättää pois. Ne ovat liian kaukana elokuvan realistisesta tyylistä.

Kirjailija tavoittelee selvästi jonkunlaista postmodernia otetta. Esimerkiksi elokuvan tapahtumat on kuvattu neljänä erillisenä, toisistaan hiukan poikkeavana versiona. En ihan tiedä, mitä kirjoittaja yrittää tällä sanoa. Todennäköisesti kyseessä on vain ihan puhdas tyylillinen kikkailu. Kirjassa myös vaihdetaan koko ajan kerrontatapaa, ja osa kirjasta onkin kirjoitettu esimerkiksi kirjeinä ja sukuluetteloina. Ratkaisu ei ole kovin onnistunut. Kirja onkin hyvä osoitus siitä, että suorasanaisella kerronnalla on omat vahvuutensa.

Kirja esittää päähenkilön hiukan eri tyylillä kuin elokuva. Kirjailija on jostain syystä poistanut päähenkilöstä kaikki inhimilliset heikkoudet, ja hänet on kuvattu eräänlaisena arkkityyppinä. Tässäkin ihmettelen kirjailijan ratkaisua. Liekö syynä ratkaisuun kirjailijan mieltymys Jungiin vai mikä, mutta rikas ihmishahmo olisi kuitenkin toiminut pelkistettyä paremmin.
Muokannut punnort (05.01.2014)
Elthadora avatar
SnowshadowTulee mieleen vaan Pirates of the Caribbean. En oo kirjoja lukenu mutta leffojen perusteella vois lukeekki joskus.
En suosittele. Näin niitä joskus Suomalaisessa ja lukaisin muutaman sivun alusta. Näistä parista sivusta jäi (hyvin todennäköisesti vaillinainen) kuva, että kirjat on kirjoitettu kohtaus kohtaukselta elokuvaa napittaen ja melko töksähtelevästi. Jälkimmäinen voi tietysti johtua vain suomennoksesta. Toisaalta ei niihin kirjoihin kyllä hirveästi aikaansa saisikaan tuhlattua, kun paksuuttakin on vain huimat 148 sivua.

Itse en ole kannesta kanteen lukenut kuin Star Wars -kirjoja yläasteella. Silloin luin niitä ihan mielellään ja oli hauskaakin, mutta nyt ennakkoluuloisena en niihin enää kyllä tarttuisi. Suurin osa niistäkin kirjoista oli tosin elokuvaan perustumattomia, joten sinänsä niitä ei tähän kategoriaan täysin voida laskea.

Kirjan kirjoittaminen elokuvasta lienee vaikeampaa kuin elokuvan kirjasta ainakin, jos pyrkii laatuun? Kirjassa on yleensä huomattavasti enemmän materiaalia ja taustatietoa, jonka pohjalta lähteä luomaan elokuvaa. Kirjalta taas odotetaan enemmän syvyyttä ja kirjailijan pitäisi siis keksiä huomattavasti lisää tehdäkseen tarinastaan uskottavan, elokuvat, kun usein ovat kovin suppeita tarinaltaan. Toisaalta elokuvien teossa joudutaan karsimaan ja miettimään, mikä on olennaista. Ja molemmissa tietysti pohditaan, mitkä elementit/kohtaukset/yms toimivat missäkin muodossa ja mitkä eivät. Hmm, niin ja jos elokuvan pääpaino on ollut visuaalisuudella, kannattaako siitä edes yrittää tehdä kirjaa? Tai millainen olisi Alastalon salista tehty elokuva? (Jos sellainen on jo, kertokaa! En itse löytänyt.)
26.01.2014
celeblith avatar
En ole tainnut lukea yhtäkään tälläistä kirjaa joka olisi kirjoitettu elokuvan pohjalta. Muistaakseni olen kyllä kirjaston hyllystä nostanut ihmetellen kirjan tai pari, mutta laskenut takaisin.

Jotenkin se vain ei toimi ajatuksena. Jos olisin nähnyt elokuvan ja siitä tehtäisiin kirja sen jälkeen, ei, en lukisi. Mutta toki on sellaisia, että ensin on nähnyt elokuvan ja sitten lukee kirjan josta elokuva on tehty, siinä se toimii niin kuin pitääkin. Pääsee syvemmin siihen maailmaan josta elokuva kertoo, niin sen pitää mennä. Ei elokuvan pohjalta saa tarpeeksi materiaalia kirjaan? Joitain elokuvista tehtyjä sarjakuva versioita olen selaillut enempikin, eli missä kuvat on napattu elokuvasta. Nekään eivät tunnut toimivan niin hyvin kuin toivoisi.

Elokuvia tehdään kirjojen pohjalta, ei toisinpäin :smile:
27.01.2014
Rasimus avatar
1 kirja, 890 viestiä
Joskus tuli luettua Burtonin Batman-leffan pohjalta tehty kirja, ja ei se tosiaan mitään suurta taidetta ollut. Mieleen on jäänyt sinänsä ihan mainion lausahduksen "hän ampui Bobin, vanhan kunnon Bobin" (tjsp.) lisäksi vain se, että kirjassa oli pari leffasta poikkeavaa kohtaa, jotka näin jälkeenpäin mietittynä vaikuttavat käsikirjoituksen aikaisempiin versioihin pohjautuvilta. Nuo opukset kun on varmaan saatava ulos markkinoille samaan aikaan muun oheiskrääsän kanssa, eli mieluiten ensi-illan tuntumaan.

ET:kin taisi olla kirjaversiona vanhempien / systärin hyllyssä, mutta sitä en koskaan lukenut kun en elokuvastakaan pitänyt (tiedän olevani kerettiläinen).

Jotenkin vaikea kuvitella, että nykyään kirjaversioita vaivauduttaisiin tekemään. Koska, noh, ihmiset eivät enää lue kun voivat katsoa elokuviakin...
28.01.2014
kyty avatar
Muistan teinivuosilta kirjan Super Mario Bros. Mario-peleistä tehty näytelty elokuva on jo tarpeeksi hölmö tapaus, mutta kun elokuvan käsikirjoituksesta vielä tehdään kirja...

Muistan että elokuva katsottiin pariinkin otteeseen, mutta ei se voinut olla hyvä. Kirja oli ohut lättänä, ja uskallan sanoa ettei sekään voinut olla sen parempi. Mutta se oli sentään sitä aikaa... kun elokuvan oheistuotteisiin kuului kirja! Jota oletettavasti myös ostettiin...?