Tähtifantasia-palkintoehdokkaat 2014 julkistettu
Helsingin Science Fiction Seura ry. jakaa vuosittain Tähtifantasia-palkinnon parhaalle suomennetulle fantasiakirjalle. Vuoden 2013 käännösteoksista asiantuntijaraati on valinnut viisi fantasiakirjallisuuden monimuotoisuutta heijastavaa teosta palkintoehdokkaiksi.
- Aloysius Bertrand: Yön Kaspar (Savukeidas, suom. Tommi Nuopponen ja Aki Salmela) – "Goottilaisromanttisen kuvaston innoittama proosarunoklassikko on joka lukukerralla yhtä ihailtava, ilkikurinen ja innostava."
- Eowyn Ivey: Lumilapsi (Bazar, suom. Marja Helanen) – "Reaalifantastinen romaani lennättää lukijaa surun ja riemun välillä sekä herättää pohtimaan luonnon ja inhimillisten siteiden merkitystä."
- C. S. Lewis: Kasvoista kasvoihin (Kirjapaja, suom. Kirsi Nisula) – "Antiikin myyttiä elävästi tulkitseva teos jää mieleen vavahduttavana psykologisena tutkielmana uskosta, harhasta ja rakkaudesta."
- Bruno Schulz: Kanelipuodit ja muita kertomuksia (Basam Books, suom. Tapani Kärkkäinen) – "Huikean monisäikeinen tarinasikermä. Sen ilmaisuvoimainen kieli sitoo todellisuuden kouriintuntuvat ja unenomaiset puolet saumattomasti yhteen."
- Catherynne M. Valente: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla (Gummerus, suom. Sarianna Silvonen) – "Rohkeudesta, vastuusta ja ystävyydestä kertova kasvutarina, jonka älyllinen ja kielellinen kekseliäisyys ihastuttavat ikään katsomatta."
Tähtifantasia-ehdokkaiden valinnassa raati arvosti kirjallisten ansioiden lisäksi erinomaisia suomennoksia. Suomentaminen on aikaa ja voimavaroja vaativaa asiantuntijatyötä, ja sen tuloksilla on pysyvä arvo suomalaisena sanataiteena. On ilo havaita, että kirja-alalla panostetaan laatuun.
Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat kriitikko Jukka Halme, kriitikko Aleksi Kuutio, kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinonen sekä fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä.
Palkinnon saaja julkistetaan heinäkuun 11.–13. päivä Jyväskylän yliopistolla järjestettävässä Finncon-tapahtumassa.
Viime vuonna palkinnon voitti Steph Swainstonin romaani Uusi maailma (Like, 2012). Teoksen on suomentanut J. Pekka Mäkelä.
Haruki Murakami: Kafka rannalla (Tammi, 2009, suom. Juhani Lindholm)
Ellen Kushner: Thomas Riiminiekka (Vaskikirjat, 2008, suom. Johanna Vainikainen-Uusitalo)
Ngugi wa Thiong'o: Variksen Velho (WSOY, 2007, suom. Seppo Loponen)
Jeff VanderMeer: Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Loki-kirjat, 2006, suom. Johanna Vainikainen-Uusitalo)
Tähtifantasia-palkintoehdokkaat 2014 julkistettu

- [i]Aloysius Bertrand[/i]: [b]Yön Kaspar[/b] (Savukeidas, suom. Tommi Nuopponen ja Aki Salmela) – "Goottilaisromanttisen kuvaston innoittama proosarunoklassikko on joka lukukerralla yhtä ihailtava, ilkikurinen ja innostava."

- [i]Eowyn Ivey[/i]: [b]Lumilapsi[/b] (Bazar, suom. Marja Helanen) – "Reaalifantastinen romaani lennättää lukijaa surun ja riemun välillä sekä herättää pohtimaan luonnon ja inhimillisten siteiden merkitystä."

- [i]C. S. Lewis[/i]: [b]Kasvoista kasvoihin[/b] (Kirjapaja, suom. Kirsi Nisula) – "Antiikin myyttiä elävästi tulkitseva teos jää mieleen vavahduttavana psykologisena tutkielmana uskosta, harhasta ja rakkaudesta."

- [i]Bruno Schulz[/i]: [b]Kanelipuodit ja muita kertomuksia[/b] (Basam Books, suom. Tapani Kärkkäinen) – "Huikean monisäikeinen tarinasikermä. Sen ilmaisuvoimainen kieli sitoo todellisuuden kouriintuntuvat ja unenomaiset puolet saumattomasti yhteen."

- [i]Catherynne M. Valente[/i]: [b]Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla[/b] (Gummerus, suom. Sarianna Silvonen) – "Rohkeudesta, vastuusta ja ystävyydestä kertova kasvutarina, jonka älyllinen ja kielellinen kekseliäisyys ihastuttavat ikään katsomatta."

Jussi
Tällä kertaa en ole lukenut yhtään ehdokkaista. Valentinen kirjan kyllä aloitin, mutta tajusin nopeasti, ettei se ollut tarkoitettu minulle. Loput finalisteista eivät edes ole lukulistallani.
Onneksi en osallistunut arvuutteluketjuun, sillä olisin veikannut vain yhden oikein... Higginsin Susikoiran aikaa pidin varmana ehdokkaana. Vähän hämmästyttää, ettei Abercrombie ole mukana, vaikka Ennen hirttämistä on selvä parannus edeltäjästään. Ehkä yhden ehdokkuuden trilogialle ajateltiin riittävän.
Sapkowski on jo voittanut kahdesti, joten ymmärrän upean Halveksunnan ajan pudottamisen. En tiedä, katsotaanko Wolfen Sovinnontekijän kynsi ilmestyneeksi vasta 2014. Pratchettin Lyödään rahoiksi ja Kingin Tuulen avain olisivat myös ilahduttaneet finalistien joukossa.
Ensi vuonna toivon Martinin Lohikäärmetanssille voittoa. Jos siis tällaisella jatkuvajuonisella sarjafantasialla ylipäätään on mahdollisuutta. Ehkä sitten Tulen ja jään laulun viimeiselle osalle.

Onneksi en osallistunut arvuutteluketjuun, sillä olisin veikannut vain yhden oikein... Higginsin [i]Susikoiran aikaa[/i] pidin varmana ehdokkaana. Vähän hämmästyttää, ettei Abercrombie ole mukana, vaikka [i]Ennen hirttämistä[/i] on selvä parannus edeltäjästään. Ehkä yhden ehdokkuuden trilogialle ajateltiin riittävän.

Sapkowski on jo voittanut kahdesti, joten ymmärrän upean [i]Halveksunnan ajan[/i] pudottamisen. En tiedä, katsotaanko Wolfen [i]Sovinnontekijän kynsi[/i] ilmestyneeksi vasta 2014. Pratchettin [i]Lyödään rahoiksi[/i] ja Kingin [i]Tuulen avain[/i] olisivat myös ilahduttaneet finalistien joukossa.

Ensi vuonna toivon Martinin [i]Lohikäärmetanssille[/i] voittoa. Jos siis tällaisella jatkuvajuonisella sarjafantasialla ylipäätään on mahdollisuutta. Ehkä sitten [i]Tulen ja jään laulun[/i] viimeiselle osalle.
Iivari
Hyvin poikkeuksellisesti olen jo lukenut yhden ehdokaskirjan, Lumilapsen, ja juuri aloittamassa toista, eli Valenten toista osaa. Muita en ole lukenut enkä välttämättä Kanelipuoteja lukuunottamatta luekaan (senkin lähinnä siksi, että se on taloudessa omana, ei niinkään ylimaallisen kiinnostuksen vuoksi), ja koska en ollut häikäistynyt Valenten ensimmäisestä suomennetusta kirjasta, arvioin sympatiani menevän upealle Lumilapselle lopullisesti. Mutta siinä on onneksi kirja, jolle soisi palkinnon toisensa perään.
Vanamo
Minusta ehdokkaat vaikuttavat varsin kiinnostavilta, vaikkakin pääosin hyvin erilaisilta kuin ne, joita itse veikkailin. Toisaalta suhtaudun myös jokseenkin ennakkoluuloisesti ehdokaslistan klassikko-osioon.
Valenten kirja on odottanut lukemista jo hyvän aikaa yöpöydällä, ehkäpä se tämän myötä pian tulisi luettuakin. Tavoitteena olisi myös lukea mahdollisimman monta muuta ehdokasta ennen Finnconia, jotta voisin muodostaa jonkinlaisen mielipiteen näistä ennen voittajan julkaisemista.
Yhtäkään kirjoista en siis ole vielä lukenut ja ainoastaan Valenten kirja oli alun perin päätynyt lukulistalleni. Tähtifantasiassa-ehdokkaissa hienoa onkin, että ne ohjaavat minut lukemaan hieman muutakin, kuin mitä muuten tulisin lukeneeksi. Odotan innolla ja mielenkiinnolla mitä tuleman pitää.

09.04.2014
Eija
Poikkeuksellinen ehdokaslista omalta kannaltani. Aikaisempien vuosien ehdokkaista olen nyt lukenut joka vuodesta 3-4 kirjaa ja muutamia on vielä jäänyt lukulistallekin, mutta tämän vuoden ehdokkaista saattaa jäädä luettavat vain kahteen. Tähän mennessä olen lukenut Valenten kirjan ja en pitänyt sitä kummoisena ja tuskin jatkojakaan tulen lukeneeksi. Lumilapsi on e-kirjana hankittuna ja sen aion lukea. Senkin otin vasta vähän aikaa sitten lukulistalle, koska se tuntuu olevan yleisesti kovin pidetty. Yön Kasparista voin sanoa, että varmuudella en lue. Proosaruno - ei kiitos. On mahdollista, että joskus luen Kasvoista kasvoihin ja Kanelipuodit, mutta voi olla että jää nekin lukematta.
Poikkeuksellinen ehdokaslista omalta kannaltani. Aikaisempien vuosien ehdokkaista olen nyt lukenut joka vuodesta 3-4 kirjaa ja muutamia on vielä jäänyt lukulistallekin, mutta tämän vuoden ehdokkaista saattaa jäädä luettavat vain kahteen. Tähän mennessä olen lukenut Valenten kirjan ja en pitänyt sitä kummoisena ja tuskin jatkojakaan tulen lukeneeksi. [i]Lumilapsi[/i] on e-kirjana hankittuna ja sen aion lukea. Senkin otin vasta vähän aikaa sitten lukulistalle, koska se tuntuu olevan yleisesti kovin pidetty. [i]Yön Kasparista[/i] voin sanoa, että varmuudella en lue. Proosaruno - ei kiitos. On mahdollista, että joskus luen [i]Kasvoista kasvoihin[/i] ja [i]Kanelipuodit[/i], mutta voi olla että jää nekin lukematta.
Emelie
En osannut veikata yhtäkään oikein, tosin en mitenkään erityisesti yrittänytkään arvata oikein.
Onpa jännä ehdokaslista. Olin ajatellut tehdä samoin kuin Vanamo eli lukea ainakin osan kirjoista ennen Finnconia, mutta nyt luulen, että se jäänee tekemättä. Olen noista kaikista kirjoista kuullut, mutta on jotenkin jäänyt se fiilis, että mikään niistä ei ole minulle tarkoitettu. No, ehkä kuitenkin kokeilen ainakin lukea Iveyn Lumilapsi-kirjaa.

Onpa jännä ehdokaslista. Olin ajatellut tehdä samoin kuin Vanamo eli lukea ainakin osan kirjoista ennen Finnconia, mutta nyt luulen, että se jäänee tekemättä. Olen noista kaikista kirjoista kuullut, mutta on jotenkin jäänyt se fiilis, että mikään niistä ei ole minulle tarkoitettu. No, ehkä kuitenkin kokeilen ainakin lukea [b]Iveyn[/b] [i]Lumilapsi[/i]-kirjaa.
Jewel
Suorastaan virkistävän yllättävät ehdokkaat!
Onnistuin arvaamaan oikein ainoastaan Kasvoista kasvoihin ja Lumilapsen, joista kovasti pidin ja joiden toivoinkin pääsevän listalle. Olin myös positiivisesti yllättynyt joidenkin varmoina pitämieni ja ilmeisimpien teosten (Susikoiran aika, Viimeinen ihmissusi) jäämisestä listan ulkopuolelle, koska hehkutuksesta huolimatta en ollut niistä kovinkaan vaikuttunut.
Olen yleensä pyrkinyt lukemaan kaikki tai ainakin suurimman osan Tähtifantasia-ehdokkaista, ja tällä kertaa lista vaikuttaa niin kiinnostavalta, että aion hommata käsiini jokaisen.
Suosikkini on ilman muuta C. S. Lewisin Kasvoista kasvoihin, jota Lewis itsekin piti parhaana teoksenaan. Tykkään siitä, että näennäisen kepeään ja tarinavetoiseen kerrontaan yhdistyy oivallusta ja painavaa sisältöä niin, että toisaalta tekisi mieli kiiruhtaa tarinaa eteenpäin ja toisaalta pysähtyä ajattelemaan niitä ajatuksia, joita se herättää.
Suorastaan virkistävän yllättävät ehdokkaat!

Onnistuin arvaamaan oikein ainoastaan[i] Kasvoista kasvoihin [/i]ja [i]Lumilapsen[/i], joista kovasti pidin ja joiden toivoinkin pääsevän listalle. Olin myös positiivisesti yllättynyt joidenkin varmoina pitämieni ja ilmeisimpien teosten ([i]Susikoiran aika, Viimeinen ihmissusi[/i]) jäämisestä listan ulkopuolelle, koska hehkutuksesta huolimatta en ollut niistä kovinkaan vaikuttunut.

Suosikkini on ilman muuta C. S. Lewisin [i]Kasvoista kasvoihin[/i], jota Lewis itsekin piti parhaana teoksenaan. Tykkään siitä, että näennäisen kepeään ja tarinavetoiseen kerrontaan yhdistyy oivallusta ja painavaa sisältöä niin, että toisaalta tekisi mieli kiiruhtaa tarinaa eteenpäin ja toisaalta pysähtyä ajattelemaan niitä ajatuksia, joita se herättää.

Voisin itse asiassa halata raatilaisia siitä hyvästä, että asettivat Lewisin ehdolle. Paitsi siinä tapauksessa, että ne pääsevät karkuun. :wink:
Hiistu
Yön Kasparia ei tainnut olla kenenkään listaveikkauksissa? Kanelipuodit Freyja mainitsi. Joten sentään kohtuu hyvin oltiin jäljillä. Omista veikkauksistani toivoin, että neljä voisi mennä oikein, mutta eipä osunut.
Minä luen ehdokkaista ainakin jo aloittamani eli Valenten ja Lewisin kirjat, samoin Kanelipuodit kuulostaa mielenkiintoiselta. Lumilapsi olisi saattanut inspiroida enemmän joskus talvisempana vuodenaikana (huono tekosyy?), mutta ehkä sekin vielä joskus.
Yön Kasparia on näköjään hankittu kotikirjastoon yksi kappale, joten senkin voisi lukea, kunhan saan kappaleen lainaan. En minä varmaan ole ikinä edes lukenut mitään proosarunoudeksi laskettavaa (tai ei ainakaan termi kilisytä mitään kelloja), joten varmaan hauska kokemus. Kirjan esittely-/takakansiteksti kyllä oli harvinaisen mitäänsanomaton.. Ehkä oletetaan, että kirjan mahdolliset lukijat tuntevat jo sen sisällön, joten riittää vain mainita, että tämä on nyt Se kirja. Tai sitten haettua yleisöä ei kiinnosta kirjan tarina/tarinat vaan pelkkä kirjoitustyyli tai teoksen historiallinen merkitys. Luin Hesarin arvostelun, muttei ollut siitäkään paljoa apua: Linkki.
Voittajasta minulla ei ole arvauksia tai toiveita. Ehkä sitten jotain luettuani.
Viime vuonna sentään ilmestyi käännösfantasiaa ja vastaavaa mielestäni ihan kiva määrä, mutta tämä vuosi näyttää ainakin tässä vaiheessa sen suhteen kurjemmalta... On sarjojen jatko-osia ja ns. nuortenkirjoja. Mutta ainakin ehdokaslistan arvaamisesta tulee helpompaa.. ehkä. Voisi vaikka osua lukemaan jotain ehdokaskirjaa jo etukäteen. (Radcliffen Udolpho, 752 sivua, hyrrr....)
(huom. Vaihdoin ketjun kuvakkeen erottuvammaksi. Vaihtakaa joku takaisin, jollei ole hyvä.)
VanamoTähtifantasiassa-ehdokkaissa hienoa onkin, että ne ohjaavat minut lukemaan hieman muutakin, kuin mitä muuten tulisin lukeneeksi.Tuo varmaan on aika ihanteellinen vaikutus.
Manninen, Helsingin SanomatSen kummallisilta kertomuksilta ei voi kysyä, mistä ne kertovat ja mitä Bertrand yrittää niillä sanoa.No joo, oli tuon arvostelun alkupuolella toki vähän enempi kuvausta sisällöstä. Rupesi vain huvittamaan, kun arvostelua lukiessani päällimmäisenä ajatuksenani tosiaan oli saada selville, mistä se kirja oikein kertoo. :lol:
Ne kertovat kaiken eivätkä mitään: ne ovat, koska niiden oli oltava olemassa, juuri sellaisina kuin ne ovat.
[i]Yön Kasparia[/i] ei tainnut olla kenenkään listaveikkauksissa? [i]Kanelipuodit[/i] Freyja mainitsi. Joten sentään kohtuu hyvin oltiin jäljillä. Omista veikkauksistani toivoin, että neljä voisi mennä oikein, mutta eipä osunut.

[quote="Vanamo" post=13628]Tähtifantasiassa-ehdokkaissa hienoa onkin, että ne ohjaavat minut lukemaan hieman muutakin, kuin mitä muuten tulisin lukeneeksi. [/quote]
Tuo varmaan on aika ihanteellinen vaikutus. :smile: Toisaalta joku voisi katsoa, ettei listalla ole yhtään tuttua nimikettä, ja ajatella, etteivät nämä sitten ole sellaisia fantasiakirjoja, joista itse tykkäisi... :roll:

Yön Kasparia on näköjään hankittu kotikirjastoon yksi kappale, joten senkin voisi lukea, kunhan saan kappaleen lainaan. En minä varmaan ole ikinä edes lukenut mitään proosarunoudeksi laskettavaa (tai ei ainakaan termi kilisytä mitään kelloja), joten varmaan hauska kokemus. Kirjan esittely-/takakansiteksti kyllä oli harvinaisen mitäänsanomaton.. Ehkä oletetaan, että kirjan mahdolliset lukijat tuntevat jo sen sisällön, joten riittää vain mainita, että tämä on nyt Se kirja. Tai sitten haettua yleisöä ei kiinnosta kirjan tarina/tarinat vaan pelkkä kirjoitustyyli tai teoksen historiallinen merkitys. Luin Hesarin arvostelun, muttei ollut siitäkään paljoa apua: [url=http://www.hs.fi/kulttuuri/a1392280806822]Linkki.[/url]

[quote=Manninen, Helsingin Sanomat]Sen kummallisilta kertomuksilta ei voi kysyä, mistä ne kertovat ja mitä Bertrand yrittää niillä sanoa.

[/quote]

Viime vuonna sentään ilmestyi käännösfantasiaa ja vastaavaa mielestäni ihan kiva määrä, mutta tämä vuosi näyttää ainakin tässä vaiheessa sen suhteen kurjemmalta... On sarjojen jatko-osia ja ns. nuortenkirjoja. Mutta ainakin ehdokaslistan arvaamisesta tulee helpompaa.. ehkä. Voisi vaikka osua lukemaan jotain ehdokaskirjaa jo etukäteen. (Radcliffen [i]Udolpho[/i], 752 sivua, hyrrr....)

([i]huom. [/i]Vaihdoin ketjun kuvakkeen erottuvammaksi. Vaihtakaa joku takaisin, jollei ole hyvä.)
Hiistu
Viime hetken veikkauksia voittajasta?
Minä olen ennättänyt lukemaan Lewisin ja Valenten kirjat, joista enemmän pidin Lewisistä, vaikka Valentestakin lopulta enemmän kuin jossain vaiheessa kirjaa tuntui. Schulzin kirjasta luettuna on ehkä 1/3, ja on kyllä mukavaa tekstiä, mutta sitä on vaan uuvuttavan paljon sitä samaa siinä samassa paketissa, ainakin kun kannesta kanteen koitan lukea. Toisaalta samojen asioiden kerrostuminen tuntuu olevan aivan oleellista, joten en oikein tiedä, kuinka siihen suhtautua. Iveytä ehdin lukea ekan luvun ja siitä pidin, vaikkei vielä olekaan tapahtunut mitään ns. spekulatiivista. Bertrandia olen vähäsen selannut, kaikenmoisia alkusanoja ja esipuheita ja muistaakseni vähän sitä varsinaista tekstiäkin, mutta siitä ei oikein jäänyt mitään päähän.
Viime hetken veikkauksia voittajasta? :smile:

max
Luen kaikki Tähtivaeltaja/-fantasia ehdokkaat joka vuosi.. Vihasin Valentea kun luin sarjan ekan osan sen ilmestyessä, mutta lukemisen tarpeessa luin väkisin tänä vuonna ilmestyneen kakkososan ja aloin sittenkin tykätä tosi paljon. Nyt olen lukenut tuon ekankin uusiksi ja toivon että se voittaisi. Pelkään että Yön Kaspar voittaa, koska se on sellainen "cool" voittaja, jonka lukemisella voi kerskailla; arvosteltiinhan se jopa Parnassossa eli se on Korkeakulttuuria toisin kuin spefi yleensä. :roll: Itse en siitä pitänyt lainkaan. Kaikki ehdokkaat oli kyllä tosi hyviä ja Yön Kasparkin lukemisen arvoinen.
Hiistu
Kävi sillai, että Tähtifantasian voitti Bruno Schulzin Kanelipuodit ja muita kertomuksia.
Isompi uutinen lehdistötiedotteen (perustelut ym.) kanssa varmaan ilmaantuu, kun joku jossain välissä laittaa.
Kävi sillai, että Tähtifantasian voitti [b]Bruno Schulzin [/b][i]Kanelipuodit ja muita kertomuksia.[/i] :smile: