HourglassEyes avatar
HourglassEyes | Lukupiiri | 64 viestiä | 18.12.2024
Viimeisin Pisania | 17.02.2025
Sivut: 1, 2, 3

Terry Pratchett

Terry Pratchett (1948–2015) oli Britannian suosituimpia kirjailijoita. Hänen humoristiset Kiekkomaailma-kirjansa ovat vuodesta 1983 alkaen tulleet tunnetuiksi ympäri maailman. Niiden lisäksi Pratchett julkaisi joukon lastenkirjoja. Pratchett loi omaperäisen kirjallisuudenlajin, jossa aineksina ovat seikkailutarina, parodinen huumori, fantasia sekä elämän ja todellisuuden ilmiöiden pohdinta. Terry Pratchettin teoksia on myyty 85 miljoonaa kappaletta. 2000-luvulla hän oli Britannian toiseksi luetuin kirjailija. Vuonna 1998 Terry Pratchett palkittiin Brittiläisen imperiumin ritarikunnan jäsenyydellä palveluksistaan maansa kirjallisuudelle. Pratchett sai elämäntyöstään World Fantasy -palkinnon vuonna 2010.

04.09.2015
max avatar
Guardianissa syväluotaava näkemys Pratchettin tuotannosta: "En ole lukenut mutta selvästi roskaa". Kyseinen kulttuuritoimittaja ei edes ole mikään satavuotias professori kuten voisi odottaa, ja mikä selittäisi artikkelin, vaan keski-ikäinen Doctor Who -fani. :roll:
Kärkeviä vastineita tietty ropisi välittömästi, esim. [Url=http://www.christopher-priest.co.uk/journal/2605/you-dont-know-what-it-is-do-you-mister-jones/]Christopher Priestin[/url] on aika hyvä.
05.09.2015
kyty avatar
No huh huh, melkein tekisi mieli sanoa että "en ole lukenut Jonesin artikkelia mutta selvästi roskaa" mutta en voi sillä luin sen. :eek:

Tuossa näkyy kai osittain taas se mitä aiemmin harmittelin: Pratchettia tuntemattomalle kirjat saattavat näyttää kevyeltä ja helpolta fantasiaparodialta, jolloin ne saattavat jäädä lukematta, vaikka voisivat kiinnostaakin. Kirjathan pitää melkein lukea ymmärtääkseen että ne ovat kaukana kevyestä, vaikka parodiaa ovatkin.

Se että kyseinen ihminen fanittaa Doctor Whota tekee ranttauksesta jotenkin omituisen. :huh:
12.11.2015
Snuff ilmestyy suomeksi Karistolta ensi huhtikuussa nimellä Niistäjä:

Kaksi vuotta tuli taukoa FC Akateemisten jälkeen. Toivottavasti odotus Raising Steamiin ei ole yhtä pitkä. Veikkaan, että saamme kesällä/syksyllä 2016 suomeksi The Shepherd's Crownin ja The Long Utopian.

Edelliseen viestiini liittyen Long Utopia oli tosiaan sarjan paras osa tähän mennessä. En ole vieläkään lukenut Shepherd's Crownia, olen varausjonossa kirjastossa.
26.12.2015
Emelie avatar
Ahmaisin tuossa pari päivää sitten Pratchettin ja Baxterin Pitkän Maan [#1] ja pidin valtavasti. Minulla Pratchettin lukeminen on jäänyt viime vuosina vähälle, mutta pitäisi taas pitkästä aikaa jatkaa Kiekkomaailma-kirjojen lukemista.

Oletan, että Pitkä Maa -sarjaa ei tule The Long Cosmos -kirjan jälkeen enää lisää. Pitkä Maa [kirja] avasi tarinan hyvin ja en malta odottaa, että saan käsiini jatko-osat, mutta samalla myös toivon, että taso pysyisi edes jollain asteella yhtä korkeana. Tosin Jussin viesteistä päätellen The Long Mars ei tätä täytä?
07.02.2016
Nylkky avatar
Tiedän että piruilu kosahtaa usein omaan nilkkaan joten älkää ottako piruiluna.

VIHDOINKIN!!!!

10 vuotta, 32 kirjaa ja pirusti rahaa mutta se on nyt siinä!!!!

Koko kiekkomaailma mun kirjahyllyssä ja vielä kovakantisina kaikki. HUH HUH! Meinas tulla hiki :)

Nyt voin nauttia terryn tuotannosta kiekkomaailma tuotannosta huhtikuuhun saakka jolloin Niistäjä ilmestyy :)

Kiitos ja anteeksi
(ylläpitäjä)
Luin joulukuussa Pratchettin viimeisen Discworld-romaanin The Shepherd's Crown, mutta en muistanut kertoa asiasta ketjussa. Kirjoitin Raising Steamin kohdalla siitä, kuinka teos muistutti käsikirjoituksen varhaista versiota eikä loppuun hiottua kirjaa. TSC:ssä tilanne oli paljon heikompi: lukiessa kirja tuntui suoraan sanottua keskeneräiseltä. Loppusanoissa Terryn ystävä Rob Wilkins myönsi avoimesti keskeneräisyyden. Pratchettillä oli kuulemma tapana kirjoittaa aluksi ensimmäinen luonnos alusta loppuun, ja sitten hän aloitti laajan muokkaamisen sekä sisällön lisäämisen. TSC:ssä tämä oli jäänyt pahasti vaiheeseen.

The Shepherd's Crown on keskeneräisyytensä takia minusta heikoin kaikista Discworld-romaaneista. Annoin tietokannassa arvosanaksi kolme ja puoli tähteä viidestä. Jos kirjailijan terveys olisi kestänyt ja hän olisi pystynyt viimeistelemään TSC:n kunnolla, olisi teos varmasti ollut laadukas, sillä tarinassa ei ollut mitään vikaa. Kirjan paras osuus oli alukupuoli eli ensimmäiset luvut. Wilkinsin loppusanojen mukaan Pratchett työsti niitä samaan aikaan kun kirjoitti Raising Steamiä.

Kirjan alussa Pratchett teki todella rajun ratkaisun erääseen rakastetuimpaan hahmoonsa liittyen. En viitsi spoilata, mutta en olisi ikinä uskonut näkeväni tätä. Ratkaisu iski yllättävän lujasti minuun tunnetasolla. Luin kohtaukset aamulla, ja koko päivä täytyi pidätellä kyyneliä, kun ajatteli tapahtumaa. Huomaa, miten tärkeitä Discworld-kirjat ovat elämässäni olleet. The Shepherd's Crownia voisi muuten pitää noidat-alasarjaan kuuluvana kirjana eikä nuorille suunnattuna Tiffany Aching -seikkailuna. Tiffany taisi olla jo 19-vuotias.

Luin heti TSC:n perään Pratchettiltä The Amazing Maurice and His Educated Rodentsin, jonka olin lukenut kerran aiemmin noin 13 vuotta sitten. Ero The Shepherd's Crowniin oli selvä, sillä tämä oli oikeasti valmis kirja. Olen ylipäätään lukenut useita Discworld-romaaneja toiseen kertaan vuoden sisällä. Viimeisin on Soul Music – en muistanut, että se on näin hyvä.

JussiVeikkaan, että saamme kesällä/syksyllä 2016 suomeksi The Shepherd's Crownin ja The Long Utopian.
Itse asiassa Raising Steam täytyy suomentaa ennen The Shepherd's Crownia. RS:ssä keksityt rautatiet ja veturit ovat tärkeässä roolissa viimeisessä Tiffany-kirjassa.
kyty avatar
Jussi
Jos tätä artikkelia on uskominen, Pratchett olisi ilmeisesti vielä hieman muokannut kirjan loppua siltä osin, jos olisi ehtinyt:
[Spoileri - klikkaa]
(ylläpitäjä)
kyty: Kiitos linkistä! En ollut tuota uutista lukenut.

Tänä vuonna muuten ilmestyy toinenkin uusi kirja Pratchettiltä The Long Cosmoksen ohella. The Witch's Vacuum Cleaner on luvassa elokuussa. Tämä on vastaava teos kuin Dragons at Crumbling Castle, jota en ole vieläkään lukenut.
18.04.2016
Listausta tulevista Pratchett-aiheisista projekteista:

• A BBC documentary about Pratchett’s life, with footage of some of his last conversations with Wilkins.
• A TV adaptation of Pratchett and Gaiman’s novel Good Omens, to be adapted by Gaiman himself at Pratchett’s request.
• A film adaptation of Pratchett’s 2003 novel The Wee Free Men by his daughter, Rhianna Pratchett.
• A biography of Terry Pratchett, to be written by Wilkins.
• A film adaptation of the 1987 novel Mort, to be written by the second-highest-grossing screenwriter of all time, Terry Rossio.
• A fan-funded film of Pratchett’s short story Troll Bridge, which is in post-production.
• The long-rumoured fantasy police procedural The Watch, set in Discworld.
• A series of Discworld encyclopedias – volume one is titled Death.

Despite the overwhelming list of announcements, fans were reassured that Pratchett’s legacy is in safe hands; Wilkins insisted once more that the 10 unfinished novels sitting in Pratchett’s archives would not be published or finished by another author.

Elämäkerta kiinnostaa erityisesti. Listassa ei ole mukana Small Godsin sarjakuvaversiota, joka ilmestyy heinäkuussa.
30.04.2016
Nylkky avatar
Onko tietoa milloin Niistäjä ilmestyy?
05.05.2016
(ylläpitäjä)
Nylkky: Kariston verkkokaupan mukaan Niistäjä toimitetaan 3-7 päivässä. Merkitsin kirjan ilmestyneeksi.

Myös sähkökirjaversio on saatavilla.
26.06.2016
(ylläpitäjä)
The Shepherd's Crown voitti parhaan nuortenkirjan Locus-palkinnon. Pratchett-fanina minua hämmästytti jo ehdokkuus, enkä ymmärrä voittoa. Molemmat Abercrombien teokset ovat selvästi paremmat. TSC on heikoin kaikista Discworld-romaaneista, koska kirjailijan terveyden petettyä se jäi pahasti keskeneräiseksi. Raising Steam, jossa Pratchettin alzheimer alkoi jo näkyä, on selkeästi parempi, eikä se edes päässyt ehdolle fantasiaromaanien sarjassa vuonna 2014.
23.08.2016
Nylkky avatar
Kuulin että Karisto olisi kääntämässä Raising Steamiä ensi vuodelle? Onko tämä huhu totta ? Tiedättekö te viisaammat?

Kyselin Karistolta itse mutta eipä nuo ole vastaillut
11.10.2016
(ylläpitäjä)
Nylkky: Kariston ensi kevään katalogia ei ole vielä paljastettu. En ole kuullut huhuja tai ollut yhteydessä kustantamoon, mutta törmäsin juuri tietoon, että Karistolla on suomennosoikeudet Raising Steamiin. Tämä tarkoittaa sitä, että kirja ilmestyy melko varmasti ensi vuonna.

Minulla jatkuu Discworld-uusintakierros, viimeksi olivat vuorossa Equal Rites ja The Truth (en oikein noudata julkaisujärjestystä). Kesällä luin The Fifth Elephantin ja Thief of Timen. Kirjastosta ovat nyt lainassa Moving Pictures, Maskerade ja Night Watch.
10.11.2016
Raising Steamin suomennos löytyy Kariston kevään esitteestä:

Kirja ilmestyy toukokuussa nimellä Täyttä höyryä.
11.12.2016
Trewize avatar
Huomasin juuri, että vuosi on päässyt vilahtamaan ilman yhtään Prathettia. Asia korjaantuu onneksi jokajouluisella perinteellä jota pidän yllä systerin kanssa - me molemmat luemme Karjupukin aina ennen joulua.

En juurikaan perusta joulusta ja tämä on yksi harvoja aikuisten oikeasti hyviä jouluun liittyviä tapahtumia.
23.01.2017
[article]704[/article]
13.02.2017
KiLLPaTRiCK avatar
Pitkä Mars luettu ja Pitkä Utopia on jo siirretty vessaan.
Tykkäsin tästä selvästi eniten. Mars osuudet olivat parasta antia. Jäi vähän harmittamaan, ettei koko kirja sijoittunut Marsiin. Mielestäni hukattiin hieno tilaisuus tehdä kunnon (avaruus) scifiä, kun idea oli vielä näin maukas.
29.03.2017
KiLLPaTRiCK avatar
Pitkä Utopia.
Kyllä näitä ihan mielellään lukee, vaikka eivät ole maata mullistavia. Paranevat edetessään, kun päästään vähän kovempaan scifiin.
21.04.2017
(ylläpitäjä)
Kariston syksyn katalogista löytyy Pitkä kosmos. Ehkä saamme The Shepherd's Crownin suomeksi ensi vuonna.

KiLLPaTRiCKTämä isot megat hyppely maassa menetti mielenkiintonsa jo edellisissä osissa. Hoh hoijaa, nyt mentiin sitten jo 250 miljoonan paremmalle puolelle ja mitään mielenkiintoista ei löydetty.
Minusta Pitkä Mars oli sarjan heikoin osa. Syynä oli juuri hyppely kaukaisille Maapalloille -juonilinja. Tämä oli nähty kahdesti aiemmin, eikä kolmannella kerralla sama kuvio jaksanut enää innostaa. Pitkä Utopia oli minulle sitten paras kirja, sarjan päätösosa ei pystynyt yhtä kiinnostavaan sisältöön.
05.05.2017
Nylkky avatar
Täyttä höyryä ilmestynyt :) ostin tampereen ensimmäisen pratchetti XD ainakin myyjän mukaan.

Englanniks tää on luettu mut kyl nautin käännetyistä yht paljon joten nyt vaa orotan iltaa
30.08.2017
Echramath avatar
Höyrystä puheenollen, jatkoa ei pitäisi tulla kenenkään editoimana, sillä keskeneräiset työt (väitetysti) sisältäneen kovalevyn yli ajettiin höyryjyrällä.
08.10.2017
[article]728[/article]
01.11.2017
(ylläpitäjä)
The Shepherd's Crown ilmestyy suomeksi Karistolta ensi toukokuussa nimellä Paimenen kruunu:

02.03.2018
Nylkky avatar
En tiedä onko tämä uutis ankka mutta kuulostaa hvältä jos BBC lähtee tekemään pidempää sarjaa Kiekkomaailmasta.

Takaisin ylös