Risingshadow

Vampyyrikronikat #1 / 3
Veren vangit (Vampyyrikronikat #1) - Anne Rice
★ 7.44 / 161
1132137435376117668392910

Alkuteos ilmestynyt 1976. Suomentanut Hanna Tarkka.

1. painos: Otava, 1992. Kannen piirros: Hannele Vanha-Aho. Nidottu.
2. painos: Otava, 2009. Seven. Nidottu.

British Fantasy -palkintoehdokas 1977.

Paholaismaisen kiehtova, tumman aistikas kulttiromaani vampyyreista, joita raastaa inhimillisyyden kaipuu ja sammumaton verenhimo

Kun Louis kohtaa Lestatin 1700-luvun New Orleansissa, hän on tavallinen kuolevainen ja plantaasien perijä. Lestat sen sijaan on vampyyri, kuolematon yön kulkija, ikikaunis nautiskelija. Mitä enemmän Lestat kertoo elämästään, sitä kiihkeämmin Louis haluaa varjojen maailmaan, jota hallitsee lämpimän veren hypnoottinen tykytys.

Anne Ricen vallankumouksellisesta kulttisarjasta on suomennettu myösVampyyri Lestat ja Kadotettujen kuningatar. Veren vangeista tehdyn elokuvan on ohjannut Neil Jordan.

”Modernin kauhun perusteoksia. Hienostunut, tyylikäs ja surumielinen romaani.” – Helsingin Sanomat

Adlibris: tarkista saatavuus

KauhuElokuvaTV-sarjaVampyyrit
Julkaistu: 1992 (Otava)
Alkuperäinen nimi: Interview with the Vampire
Kirja-arviot ja kommentit (7)

Kirjan tilaus
Adlibris
BookOutlet
BookBeat
FinlandiaKirja
Nextory
Storytel
Nextoryn Superviikko 16.3.-29.3. Lue ja kuuntele ilmaiseksi 50 päivän ajan. Voimassa uusille ja vanhoille asiakkaille, joilla ei ole ollut Nextory-tarjousta viimeisen 6kk aikana!

Arvosanani kirjalle
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Omassa pääkirjahyllyssäni

Käyttäjät lukeneet myös

Kauhutarinoita
★ 8.82 / 11
Kuoleman käytävä 1: Kaksi pientä tyttöä (Kuoleman käytävä #1)
★ 8.44 / 23
Pimeällä puolella
★ 8.42 / 17
Tukikohta
★ 8.40 / 83
Se
★ 8.38 / 100
Kuoleman käytävä (Kuoleman käytävä)
★ 8.34 / 46
Kootut kertomukset
★ 8.34 / 59

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Kirjoita vieraana tai kirjaudu sisään.
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!

Anne Rice

Anne Rice (o.s. O'Brien, 1941–2021) oli yhdysvaltalainen kauhu- ja fantasiakirjailija. Hänen kirjojaan on myyty yli 176 miljoonaa kappaletta.

Rice syntyi amerikanirlantilaiseen perheeseen New Orleansissa mutta muutti nuorena Teksasiin. Rice opiskeli San Franciscon yliopistossa ja suoritti tutkinnon politiikan tutkimuksesta. Ricen esikoisteos Veren vangit ilmestyi 1976. Sarjaa jatkoivat Vampyyri Lestat (1985) ja Kadotettujen kuningatar (1988). Vuonna 1994 Neil Jordan teki Veren vangeista elokuvan Ricen oman käsikirjoituksen pohjalta.

Vuonna 1989 Rice muutti takaisin New Orleansiin. Hän oli naimisissa runoilija ja maalari Stan Ricen kanssa 41 vuotta aina tämän kuolemaan saakka vuonna 2002. Heidän poikansa Christopher on kirjailija. Vuodesta 2005 Anne Rice asui jälleen Kaliforniassa.

Rice sai lapsuudessaan tiukan katolisen kristillisen kasvatuksen, mutta hän erosi kirkosta 18-vuotiaana. Vuonna 1998 Rice palasi jälleen katoliseen uskoon. Vuonna 2010 Rice ilmoitti hylänneensä kristinuskon, mutta sanoi edelleen olevan Kristuksen seuraaja. Rice puolusti muun muassa homojen oikeuksia.

Kirjallisuutta

Ulkomaisia nykykertojia 2. Toimittaneet Ritva Aarnio ja Ismo Loivamaa. BTJ, 1998.
Ulkomaisia kauhukirjailijoita. Toimittaneet Jukka Halme ja Juri Nummelin. BTJ, 2005.

Tekstilähde: Keijo Kettunen: Vampyyrin syvähaastattelu. Helsingin Sanomat 23.12.1992.

Vampyyrikronikat

Sarjan suomentaminen jäi kolmeen osaan.

Vampyyrikronikat sisältää tällä hetkellä 3 kirjaa.

Veren vangit (Vampyyrikronikat #1)
★ 7.44 / 161
Vampyyri Lestat (Vampyyrikronikat #2)
★ 7.74 / 115
Kadotettujen kuningatar (Vampyyrikronikat #3)
★ 7.24 / 88

Kirja-arviot ja kommentit

26.11.2013
w-a-r-i avatar
w-a-r-i
Kirjoja 83, Arviot 83, Viestit 47
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Veren vangit oli minulle henkilökohtaisesti mielenkiintoista - mutta hidasta luettavaa. Kirjassa kuvailtiin hyvin alueita, ajan tyyliä ja henkilöhahmot olivat kiinnostavia. Suru ja ahdinko eri tilanteissa oli saatu hyvin esille kirjassa. Pelottava se ei ollut.

16.04.2013
Kivi avatar
Kivi
Kirjoja 11, Arviot 1
★★★★★★★★★★ 10 / 10

Loistava!Lähtee hieman kankeasti matkaan,ei mielestäni ihan yllä seuraavien osien tasolle.Silti jos pitää vamppyyri jutuista niin tämä(trilogia)on aivan pakko lukea!Kirjassa kuvataan erittäin hyvin eri aikakausia ja tunnelmia.

08.07.2012
unia avatar
unia
Kirjoja 3, Arviot 2
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Kirja on ehdottomasti oma suosikkini suomennetuista vampyyrikronikoista! Olen lukenut sen moneen kertaan, samoin nähnyt elokuvan josta pidän myös aivan valtavasti.

04.10.2009
Jussi avatar
Jussi
Kirjoja 1232, Arviot 109, Viestit 1764
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Veren vangit on hieno vampyyrikirja ja herättää lukijan kiinnostuksen jatko-osiin. Kauhua odottaville romaani ei välttämättä toimi, ainakaan minua yksikään kohtaus ei pelottanut. Sen sijaan pidin teoksessa kirjoitustyylistä, tunnelmasta, hahmoista, kiehtovasta vampyyrimytologiasta, miljööstä ja filosofisista pohdinnoista. Itsesääliä ei minusta ollut liikaa, vaikka jotkut ovat syyttäneet päähenkilö Louisia siitä. Kuten Helsingin Sanomien arvostelussa sanotaan, on Veren vangit "hienostunut, tyylikäs ja surumielinen romaani". Suosittelen aiheesta kiinnostuneille.

02.11.2008
Edhelwaen avatar
Edhelwaen
Kirjoja 18, Arviot 1
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Osuin kirjaan tavallaan vahingossa ja nyt olen lukenut suunnilleen kaikki kyseiseen sarjaan kuuluvat kronikat. Jos mitenkään kielitaito riittää, kannattaa ehdottomasti lukea englanniksi, sillä Rice kirjoittaa hyvin kaunista ja kuvailevaa, uskottavasti eroottista englantia. Suomeksi, ihan kielen piirteiden takia, saattaa kerronta kuulostaa hieman kornilta. Lisäksi englanniksi on saatavilla sarjan kaikki plus kymmenen osaa. Tämä osa ei kuitenkaan ole mielestäni aivan yhtä hyvä kuin suurin osa seuraavista.

15.09.2008
eowen avatar
eowen
Kirjoja 26, Arviot 3
★★★★☆☆☆☆☆☆ 4 / 10

Olin kuullut paljon arvosteluja kyseisestä kirjasta. Melkein kaikilla palstoilla joita luin tuolloin, hehkutettiin kuinka hyvä Anne Rice kirjoittajana on. Menin totaallisesti lankaan. Mielestäni kyseinen kirjasarja on yliarvostettu. Elokuvan juoni toimi, mutta kirjana tökki. Ehkä olisin saanut enemmän irti, jos olisin lukenut teoksen englanniksi.

20.04.2013
Yoana avatar
Yoana
Kirjoja 44, Arviot 12
★★★★★★★★★★ 10 / 10
Sisältää juonipaljastuksia

Veren vangit. Tässä on kyllä yksi maailmankaikkeuden upeimpia vampyyrikirjateoksia. Kyseessä on ehdottomasti sellainen kirja, joka pitää aina välillä lukea uudelleen. Enkä käsitä, miksen ole tehnyt sitä jo aikaisemmin, edellisestä lukukerrasta kun kuitenkin on jo useita vuosia. Veren vangit aloittaa Anne Ricen vampyyrikirjasarjan joka tunnetaan vampyyrikronikoina. Sarjan kolme ensimmäistä osaa on suomennettu, mutta loput kuusi on saatavilla vain englanninkielellä. Kirjasta on olemassa myös Neil Jordanin vuonna 1994 ohjaama elokuva, joka Suomessa tunnetaan samalla nimellä Veren vangit, mutta myös englanninkielisellä nimellään Interview with the Vampire. Kirja kertoo Louis nimisestä ranskalaissyntyisestä vampyyrista, joka paljastaa elämäntarinsa eräälle reportterille. Hän aloittaa siitä kuinka hänestä tuli vampyyri, kertoen samalla hieman taustoja ajastaan ihmisenä. Kirja seuraa Louisin elämäntarinaa muutaman vuosisadan verran kunnes päästään takaisin tähän päivään. Lestat niminen vampyyri löysi Louisin kun tämä oli kaikkein suurimmassa ahdingossaan: hänen veljensä oli kuollut, ja vaikka kyseessä oli tapaturma, Louis syytti tapahtuneesta itseään. Lestat näki tässä tilaisuuden käyttää hyväkseen Louisin omaisuutta, ja heti vampyyriksi muuttamisen jälkeen Lestat muuttaa Louisin plantaaseille sokean isänsä kanssa ja käyttää häikäilemättä hyväkseen Louisin alistuvuutta ja hyvätahtoisuutta. Mutta vaikka Louis ei itse ehkä ole huomannutkaan, Lestat rakastaa häntä enemmän kuin tämä pystyy ikinä ymmärtämään. Kahden vampyyrin ajatusmaailmat ovat hyvin erilaisia, mikä johtaa väistämättä yhteenottoihin. Louis suunnittelee jo pois lähtemistä, mutta Lestat tekee häikäilemättömän ovelan tempun pitääkseen Louisin luonaan. Hän tekee vampyyrin lapsesta, Claudiasta, johon Louis oli kiintynyt, ja jota hän nyt voisi hoivata ja hemmotella. Kirja pohtii loistavasti ikuisuutta ja ajankulumista viitaten kasvavaan ja kehittyvään sieluun, joka on ikuisesti vangittuna lapsen ruumiiseen. Ajan kanssa Claudia alkaa vihata Lestatia sen takia, että tämä on vanginnut änet lapsen ruumiiseen ikuiseksi, ja päättää tappaa tämän. Siitä alkaa kahden vampyyrin pakomatka, ja samalla yritys löytää muita vampyyreja. Tämä kirja on ihana ennen kaikkea siksi, että se kertoo tarinaa vampyyrin näkökulmasta. Eikä Louis ole mikä tahansa vampyyri! Hän on ehdottoman herkkä, inhimillisyydessään riutuva sieluparka, mutta samaan aikaan niin ihailtavan aristokraattinen, upea ja kertakaikkisen lumoava. Kirjan avulla Louisia on paljon helpompi ymmärtää ja häneen on paljon helpompi samaistua mitä esimerkiksi elokuvaversiossa. Ja vaikka olemmekin tekemisissä herkän ja empaattisen vampyyrihahmon kanssa, on hän silti todellakin vampyyri eikä mikään turhanpäiväinen teiniangstaaja. Koko kirjan maisema huokuu vanhanaikaisuutta, niitä aikakausia minne tarina kulloinkin sijoittuu. Se on tarina vampyyreistä, ei tarina ihmisistä, ja siksi se on niin ainutlaatuisen ihana. Tässä on ehdottomasti kirja, joka jokaisen vampyyrifanin on vain pakko lukea. Elokuvan katsominen ei riitä.

Seuraa meitä: Uutiskirje | Facebook | X | Mastodon | RSS | English Site
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2026 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja