Vampyyri Lestat
Alkuteos ilmestynyt 1985. Suomentanut Hanna Tarkka.
1. painos: Otava, 1993. Kannen piirros: Hannele Vanha-aho. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Seven. Otava, 2010. Nidottu.
World Fantasy -palkintoehdokas 1986, Locus-palkintoehdokas (fantasiakirjat) 1986.
Anne Ricen vampyyrisarja kiehtoo ja lumoaa:
”Modernin kauhun perusteoksia. Hienostunut, tyylikäs surumielinen romaani.”
”Kauhuromaanina erinomainen, suorastaan loistava. Älkää jättäkö tätä romaania väliin.”
– Suomalaiset kriitikot romaanista Veren vangit
Demoninen rocktähti Lestat on vampyyriyhteisön toisinajattelija, joka ei kaihda julkisuutta vaan suunnittelee muun muassa mammuttimaista rockkonserttia New Orleansiin. Hän saa käsiinsä Anne Ricen kirjoittaman romaanin Veren vangit, jossa vampyyri Louis kertoo elämäntarinansa. Lestatin mielestä Louis vääristelee totuutta, ja nyt hän kertoo itse elämästään vampyyrina.
Kapinallinen Lestat on saanut kohtalokseen selvittää vampyyriuden alkuperän ja merkityksen. Ja niin hän matkustaa ajasta ja paikasta toiseen – ikuisesti.
Erotiikan ja mustan huumorin sävyttämä seikkailu vie lukijan vääjäämättömällä voimalla kauhun tuolle puolen.
Anne Rice
Anne Rice (o.s. O'Brien, 1941–2021) oli yhdysvaltalainen kauhu- ja fantasiakirjailija. Hänen kirjojaan on myyty yli 176 miljoonaa kappaletta.
Rice syntyi amerikanirlantilaiseen perheeseen New Orleansissa mutta muutti nuorena Teksasiin. Rice opiskeli San Franciscon yliopistossa ja suoritti tutkinnon politiikan tutkimuksesta. Ricen esikoisteos Veren vangit ilmestyi 1976. Sarjaa jatkoivat Vampyyri Lestat (1985) ja Kadotettujen kuningatar (1988). Vuonna 1994 Neil Jordan teki Veren vangeista elokuvan Ricen oman käsikirjoituksen pohjalta.
Vampyyrikronikat
Sarjan suomentaminen jäi kolmeen osaan.
Pidin paljon kirjan rakenteesta ja Ricen tavasta rakentaa siihen sisältöä. Kohdallani toimi hänen tapansa luoda sisäkkäisiä tarinoita tässä. Toivat kyltymystä tiedonjanoiselle. Valitettavasti pisteitä laskee viimeisen neljänneksen läpijuoksu, jossa tapahtumat seuraavat sarjassa toisiaan pysähtymättä lainkaan siihen, missä pidän Ricessa, makusteluun. Muutama loppusuoran läjähdys sai tahtomattaan koomisia piirteitä. Silti tarina oli kokonaisuudessaan vahva ja rytmikäs - pisteensä ansainnut.
Myönnettävä on, että Anne Rice keksii paljon puhetta hedonismista ja elämän estetiikasta. Myös hänen kuvailunsa on herkullista, mutta paikoin ehkä liiankin perusteellista. Olkoonkin, että Lestat on kaikessa ristiriitaisuudessaan hurmaava henkilöhahmo, hänen karsimansa ei pääse oikeuksiinsa näin homogeenisessa kokonaisuudessa. Pahin puute on kuitenkin ontuva rakenne: kirja koostuu lähinnä peräkkäisistä ja sisäkkäisistä elämäntarinoista. Vauhtia on niin vähän, ettei se oikein riitä näin valtavaksi venytettyyn ylämäkeen. Pitkäjännitteinen lukija kuitenkin palkitaan ja jätetään janoamaan lisää verta...