Kadonnut maailma
Alkuteos ilmestynyt 1912.
1. laitos: Suomentanut Matti Hela. Gummerus, 1916.
2. laitos: Lyhentäen suomentanut Tauno Karilas. Pellervo-seura, 1948.
Arthur Conan Doyle
Arthur Conan Doyle (1859–1930) oli brittiläinen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten yksityisetsivä Sherlock Holmesista kertovista tarinoista. Hän kirjoitti myös tieteiskirjallisuutta, historiallisia romaaneja, runoutta ja tietokirjallisuutta.
Nuori Arthur oli jo varhain innokas lukija. Hänen äitinsä rakasti historiaa, ja tämä piirre periytyi myös pojalle. Erityinen suosikki oli skotlantilainen historiallisten romaanien kirjoittaja Walter Scott. Myöhempi vaikuttaja oli Edgar Allan Poe. Doyle kirjoittautui vuonna 1876 Edinburghin yliopistoon lukemaan lääketiedettä. Iltansa Doyle vietti kirjoittelemalla kauhuromantiikkaa ja rikostarinoita. Hän alkoi lähetellä kertomuksiaan lehtiin lisätuloja saadakseen. Doyle valmistui 21-vuotiaana lääkäriksi ja avasi oman vastaanoton Portsmouthissa. Potilaita kävi ehkä kaksi viikossa, joten Doyle käytti aikansa kirjoittamiseen. Vuonna 1885 hän avioitui.
Kirja-arvioita
Alkuteos on vuodelta 1912. Lyhentämätön suomennos ilmestyi 1916. Se löytyy ilmaiseksi Project Gutenbergista. Aloitin ensin lukemaan tätä versiota mutta lopulta päädyin lukemaan hyllyssäni olevaa lyhennettyä versiota, joka ilmestyi vuonna 1948.
Kirja on ensimmäinen viidestä (kolme romaania ja kaksi novellia) professori Challenger tarinasta. Muut on suomennettu paitsi viimeisin romaani. Tarinoissa professorin aisaparina toimii lehtimies Malone. Challenger on persoonallinen hahmo niin luonteeltaan kuin ulkoiselta olemukseltaan. Hän on kiivasluonteinen, räjähtelevä ja aina oikeassa oleva egoisti. Ulkoinen olemus pitää sisällään ison pään, karvaisen naaman, lyhyen pituuden ja tynnyrimäisen rintakehän. Kirjassa häntä vitsikkäästi verrattiin ulkonäöltään apinamaisiin alkuihmisiin. Kadonnut maailma on seikkailutarina ja löytöretki dinosaurusten maailmaan. Ihan OK. (28.2.2019)
Nuori englantilainen lehtimies toteaa, että tie naisen sydämeen kulkee urotekojen kautta, ja niinpä hän pestautuu persoonallisen professori Challengerin retkikuntaan, jonka tarkoituksena on lähteä etsimään todisteita kadonneen maailman olemassaolosta. Seikkailun aikana retkue vaeltaa halki villin viidakon ja joutuu täpäriin tilanteisiin niin verenhimoisten dinosaurusten kuin vihamielisten apinamiestenkin kanssa. Arthur Conan Doylen "Kadonnut maailma" (Pellervo-seura, 1948) lienee useimmille suomalaisille lukijoille tutumpi BBC:n tuottamana minisarjana kuin kirjana, mikä selittynee sillä, ettei teoksesta olla otettu kuin kaksi painosta, vuosina 1916 ja 1948, ja kaiken lisäksi lukemani tuoreempi painos on lyhentäen suomennettu. Se on harmillista, sillä kyllä "Kadonnut maailma" kestäisi lukemista tänäkin päivänä siinä missä vaikkapa aikalaisensa Edgar Rice Burroughsin seikkailuromaanit, jotka itse asiassa ovat hyvin samantapaisia niin tyylillisesti, asenteellisesti kuin kielellisestikin. Jos lukijan ei kykene astumaan kokonaan vanhaan maailmaan, jossa miehet ovat miehiä, naiset statisteja, villit villejä ja jännittäviäkin tapahtumia kuvaillaan hämmentävän spartalaisesti selostaen, taitaa "Kadonnut maailma" jäädä häneltä kokonaan löytämättä. Englanninkielisessä maailmassa "Kadonnut maailma" on jonkinlainen klassikko, joka kirjalijan tuotannossa kalpenee ainoastaan Sherlock Holmes -seikkailuille, joten ehkäpä uusi painos saadaan joskus vielä suomeksikin!