Tähtien lapset
Alkuteos ilmestynyt 1957. Suomentanut Veikko Rekunen. Päällys: Vesa Lempiäinen. Nidottu.
Sisällys:
- Siemennysohjelma (Seeding Programme, 1956)
- Se siellä ullakolla (The Thing in the Attic, 1954)
- Pintajännitys (Surface Tension, 1952)
- Vedenjakaja (Watershed, 1955)
Ihminen ei pystynyt muuttamaan planeettoja kelvollisiksi asuinpaikoiksi. Mutta itsensä hän pystyi muuttamaan kelvolliseksi vieraisiin olosuhteisiin. Jäiseen kuuhun, veden alle, hirmuliskojen planeetalle – ja lopulta hylättyn Maahan.
James Blish
James Blish (1921–1975) oli yhdysvaltalainen tieteiskirjailija. Hän opiskeli Rutgersin ja Columbian yliopistoissa ja valmistui mikrobiologiksi, mutta ryhtyi kirjailijan uralle vuonna 1946. Blish muutti Englantiin vuonna 1968.
Ursa Science Fiction
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa julkisi vuosina 1980–1992 kaikkiaan 18 science fiction -kirjaa, joukossa ulkomaisia käännösromaaneja sekä kotimaisia novellikokoelmia.
Sarja sisältää 18 pääteosta ja yhteensä teoksia 16 kpl.
Alasarja Ender
Kirja-arvioita
Blishin ajattelu on mukavan poikkeava siinä suhteen, että ihminen muokkaakin itsensä sen sijaan, että muokkaa ympäristöään. Tässä tulee esiin sekin, mitä liian harvoin näkee tieteiskirjoissa; älyllistä elämää on muussakin muodossa, vaikka tarkemmin tarkasteltuna tätä ajatusta ei niin pitkälle viedäkään kuin olisi mahdollista. Takaa tuntuu kurkistavan Blishilläkin, ehkä vahingossa, että vain ihminen on älykäs. Tosin tässähän ei ollut tarkoituskaan edes käsitellä muita mahdollisia älykkäitä elämänmuotoja vaan leikitellä ajatuksella ihmisen itsensä muokkaamisesta. Kolmas tarina oli raskain luettava, ei vain pituudeltaan, mutta myös oman tietoni rajoittamana. Tarinan voisi nähdä paremmassa valossa kun olisi enemmän tietoa mikroeläimistöstä, alkuelämistöstä ja bakteereista. Tässä tarinassa tulee myös enemmän esiin Blishin biologisen puolen asiantuntevuus.