Tau nolla
Alkuteos ilmestynyt 1970. Suomentanut Veikko Rekunen. Päällys: Vesa Lempiäinen. Nidottu.
Hugo-palkintoehdokas 1971.
Tähtialus Leonora Christine oli matkalla. Ensimmäisen kerran ihminen odotti löytävänsä uuden, asuttavan planeetan, jolle aluksen matkustajat perustaisivat tähtienvälisen siirtokunnan.
Mutta avaruus on mittaamaton, eikä ihmisellä ole tietoa sen kaikista vaaroista.
Leonora Christine kulki jarrutuskyvyttömänä yhä nopeammin, yhä lähemmäs tau nollaa, ylittämätöntä valon nopeutta, kun sen rungon ulkopuolella kuluivat vuosimiljoonat. Ja maailmankaikkeus oli kuolemaisillaan...
Poul Anderson
Poul William Anderson (Yhdysvallat, 1926–2001) syntyi Pennsylvaniassa. Hän suoritti yliopistotutkinnon, pääaineenaan fysiikka, Minnesotan yliopistossa vuonna 1948. Luonnontieteellinen koulutus näkyy koko hänen kirjallisessa tuotannostaan. Tanskalaisesta syntyperää olevan Andersonin tarinoissa esiintyy usein viitteitä Pohjoismaihin.
Kirjailijanuransa aikana hän voitti muun muassa seitsemän Hugoa, kolme Nebulaa sekä John W. Campbellin muistopalkinnon. Vuonna 1998 hänet nimettiin SFWA:n Grand Masteriksi.
Poul Andersonin ainoa suomennettu romaani on Tau nolla (1970). Teos edustaa tutkimustietoon pohjautuvaa, niin sanottua kovaa science fictionia. Teos on itse asiassa kaunokirjallisuuden muodossa esitetty Einsteinin suhteellisuusteorian esittely, jonka todellisina päähenkilöinä eivät ole ihmiset vaan ajatukset. Romaanissa tähtienvälinen tutkimusalus Leonora Christine matkaa Maasta usean kymmenen valovuoden päässä sijaitsevaan aurinkokuntaan perustaakseen sinne ihmiskunnan ensimmäisen siirtokunnan. Matkalla alus joutuu onnettomuuteen, jonka seurauksena se joutuu koko ajan kiihdyttämään nopeuttaan. Aluksen nopeus lähestyy valonnopeutta, joten Einsteinin mallin mukaan aika kulkee aluksen sisällä eri tahtiin kuin aluksen ulkopuolella. Muualla kaikkeudessa kuluu satoja, jopa miljoonia vuosia siinä ajassa, kun aluksen sisällä olevien matkaajien mielestä kuluu vain muutama hetki tai vuosi.
Andersonilta on suomennettu myös pari fantasianovellia. ”Lentävien veitsien yö” (1979, teoksessa Varkaiden maailma) sijoittuu Robert Asprinin eri kirjailijoiden yhteiseksi pelikentäksi luomaan fantasiamaailmaan. Luonnontieteilijänä Anderson on maustanut novellin geometrialla.
Lähteitä
Ursa Science Fiction
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa julkisi vuosina 1980–1992 kaikkiaan 18 science fiction -kirjaa, joukossa ulkomaisia käännösromaaneja sekä kotimaisia novellikokoelmia.
Ursa Science Fiction sisältää 18 kirjaa.
Alasarja Ender
Kirja-arvioita
Olin lukenut Andersonilta ennen Tau nollaa neljä kirjaa englanniksi ja tykännyt jokaisesta. Fantasiaromaani The Broken Sword oli mielestäni loistava. Päätin lopulta kokeilla tätä ainoaa suomennettua. Kirja kertoo maapallon ihmisten retkikunnasta, joka lähtee tutkimaan ja mahdollisesti asuttamaan vieraan aurinkokunnan planeettaa. Teos on alle 200-sivuisena varsin lyhyt. Tau nollan luki ihan sujuvasti ja nopeasti, enkä sanoisi sitä varsinaisesti huonoksi. Mutta pidin siitä selvästi vähemmän kuin edellisistä Andersonin töistä. Ensimmäisen luvun kuvaus tulevaisuuden Tukholmasta oli hieno, mutta sitten mentiin alaspäin. Päähenkilöt ja juoni eivät olleet yhtä kiinnostavia kuin aiemmin lukemissani, eivätkä kohtaukset vedonneet tunteisiini. Olen pitänyt kirjailijan kauniista kerronnasta, mutta tässä se ei välittynyt, mahdollisesti suomennoksen takia. Ainoa kirjailijalta ennestään lukemani scifiromaani, Brain Wave, oli merkittävästi Tau nollaa parempi. Jos olisin tutustunut Andersoniin Taulla, en varmastikaan arvostaisi häntä yhtä paljon tai välttämättä edes haluaisi jatkaa lukemista. En ole kovan, luonnontieteellisin science fictionin ystävä, jos kirjasta ei oikein löydy muuta sisältöä. Kiinnostavaa, että juuri Tau nolla valittiin kirjailijan tuotannosta suomennettavaksi. Mutta on tälläkin ystävänsä; se pääsi ehdolle Hugoon eikä yhdestäkään muusta miehen romaanista ole otettu uusintapainosta SF Masterworks -sarjassa. Minusta kirja ei todellakaan ollut scifin mestariteos, mutta en taida humanistina kuulua sen kohdeyleisöön. Oikea arvosana Tau nollalle olisi kaksi ja puoli tähteä, mutta pyöristetään nyt ylöspäin.