Purjehdus Bysanttiin
Ei alkuteosta, novellit valinnut Reijo Kalvas. Suomentanut Reijo Kalvas. Kansi: Kari T. Leppänen. Nidottu.
Sisällys:
- Salainen seuralainen (The Secret Sharer, 1987)
– Locus-palkinto 1988
- Tulkoon sotilas – ja myöhemmin: vielä toinen (Enter a Soldier. Later: Enter Another, 1989)
– Hugo-palkinto 1990
- Purjehdus Bysanttiin (Sailing to Byzantium, 1985) – Nebula-palkinto 1985
Robert Silverberg on yksi viime vuosikymmenien tuotteliaimpia tieteisnovellisteja, ja tähän kirjaan valitut kolme tarinaa edustavat hänen viimeaikaisen tuotantonsa kärkeä.
Ensimmäinen novelli, Salainen seuralainen, on suora kunnianosoitus Joseph Conradille. Tämä mystinen tarina avaruuslaivan kapteenin ja salamatkustajan oudosta suhteesta voitti vuoden 1988 Locus-palkinnon vuoden parhaana pienoisromaanina.
Toinen novelli, Tulkoon soturi, edustaa aivan uusinta uutta. Se on vakava tarina tietokonesimulaatioiden äärimmäisistä mahdollisuuksista ja palkittiin Hugolla vuonna 1990.
Kirjan päättävä pienoisromaani Purjehdus Bysanttiin on Silverbergiä parhaimmillaan. Siinä tiivistyvät monet hänen tuotantonsa pääteemoista, kuten kuolemattomuus, huoli vanhenemisesta ja aistein havaittavan todellisuuden suhteellisuudesta. Purjehdus Bysanttiin on kunnianhimoinen ja kaunis tarina, ja se palkittiin ansaitusti Nebulalla vuonna 1986.
Robert Silverberg
Yhdysvaltalainen Robert Silverberg syntyi New Yorkissa 1935. Hän on ollut erittäin tuottelias kirjailija ja hän on saanut lukuisia Nebula-, Locus- ja Hugo-palkintoja. Vuosina 1967–68 hän toimi The Science Fiction Writers of America -järjestön puheenjohtajana. Vuonna 2000 järjestö myönsi hänelle suurmestarin palkinnon elämäntyöstä tieteiskirjallisuudessa.
Robert Silverberg alkoi kirjoittaa jo opiskellessaan Columbian yliopistossa ja julkaisi ensimmäisen novellinsa vuonna 1954. Hän kirjoitti valtavasti viihdettä ja muuta kirjallisuutta sekä omalla nimellään että salanimillä. 1960-luvun lopulla hän palasi science fictionin pariin, mutta tällä kertaa hän halusi käyttää lahjojaan täysipainoisen kirjallisuuden kirjoittamiseen. Silverbergin muodonmuutos on kytketty yhteen Yhdysvalloissa ja Englannissa esiin murtautuneeseen uusi aalto -kirjailijasukupolveen. Uuden aallon mukana myös Silverberg lähti muuttamaan science fictionin kapea-alaista kuvaa: hän suuntasi mielenkiintonsa ihmisen sisäisiin mielenliikkeisiin ja ongelmiin. Ihmissuhteet ja ihmiskuvaus tulivat tärkeiksi osiksi tieteiskirjallisuutta, joka alkoi näin lähestyä tavallista kaunokirjallisuutta.
Galaxy Scifi
Sarjan numerointi menee kaksi kertaa väärin numeroiden 16 ja 18 kohdilla. Kyseisiä numeroita on molempia kaksi kappaletta eli sarjassa on ilmestynyt kaksi kirjaa enemmän kuin numerointi osoittaa.
15. osa: Michael Moorcock: Viimeisten aikojen valtiaat.
16. osa: Michael Moorcock: Viimeisten aikojen valtiaat II: Outo kiihko.
16. osa: Michael Moorcock: Viimeisten aikojen valtiaat III: Laulun loppu.
Sarja loppui kun Book Studio myytiin Gummerukselle, vaikka oli puhetta että se jatkuisi.
Sarja sisältää 22 pääteosta ja yhteensä teoksia 17 kpl.
Alasarja Viimeisten aikojen valtiaat
Alasarja Dorsai-trilogia
Kirja-arvioita
Kolmen erillisen novellin kokoelma, jossa oivaltavia huomioita mm. nykypäivän todellisuudesta ja tekoälyn roolista. Hyvää välipalaluettavaa
Purjehdus Bysanttiin koostuu kolmesta tarinasta, joista kaksi voisi luokitella pituutensa puolesta pienoisromaaneiksi. Kaikki voittivat ilmestyttyään jonkin kirjallisuuspalkinnon. En osaa valita suosikkiani, kokoelma on hyvin tasalaatuinen. Novelleissa käsitellään samoja teemoja. Kertomukset eivät olleet mielestäni huipputasoa, mutta tykkäsin niistä paljon. Kirja ansaitsee kevyesti neljä tähteä. Tarinat muistuttavat tunnelmaltaan jonkin verran George R.R. Martinin scifinovelleja, erityisesti Salainen seuralainen. Kokoelma ei ole "kovaa" science fictionia, vaan Silverberg keskittyy elämän peruskysymyksiin.