Galaksin kansalainen
Alkuteos ilmestynyt 1957. Suomentanut Reijo Kalvas. Kansi: Susanna Koivuneva. Book Studio. Nidottu.
Yhdeksän maailman pääkaupunkiin Sargoneen saapuu orjien myyntilaiva
mukanaan myös ”erä 97”, meklarin mukaan ”terve nuorimies, joka sopii
lähetiksi tai makuuhuonepalvelijaksi”.
Poika on likainen, nälkiintynyt ja ilmeisen uppiniskainen. Kukaan
ei halua ostaa häntä, saati sitten maksaa jotain hankinnastaan... kunnes
tapahtuu jotain odottamatonta. Vanha kerjäläinen Rampa-Baslin huutaa
pojan itselleen minimitaksalla.
Kerjäläis-Baslin onkin jotain aivan muuta kuin raajarikko
köyhäläinen. Poika joka ilmoittaa olevansa Thorby, Suomesta, alkaa
kutsua häntä ”Vaariksi”. Ja kun Vaarista aika jättää, hänen henkinen
perintönsä vie pojan ympäri univerumia... hänestä tulee kunnioitettu
galaksin kansalainen... jopa palvottu johtaja.
Scifin mestarin unohtumattomimpia teoksia!
Robert A. Heinlein
Robert Anson Heinlein (Yhdysvallat, 1907–1988) alkoi kirjoittamaan amerikkalaisiin science fiction -lehtiin vuonna 1939 ja pysyi tieteiskirjallisuuden kentän vaikuttajana seuraavat neljäkymmentä vuotta. Hän tunnettiin yhtenä ”kolmesta suuresta” tieteiskirjailijasta Isaac Asimovin ja Arthur C. Clarken kanssa. Heinlein sai Hugo-palkinnon seitsemän kertaa ja vuonna 1975 hänelle myönnettiin elämäntyöstään Yhdysvaltain tieteiskirjailijoiden yhdistyksen ensimmäinen suurmestaripalkinto. Heinleinin kirjoja on myyty yli 50 miljoonaa kappaletta.
Galaxy Scifi
Sarjan numerointi menee kaksi kertaa väärin numeroiden 16 ja 18 kohdilla. Kyseisiä numeroita on molempia kaksi kappaletta eli sarjassa on ilmestynyt kaksi kirjaa enemmän kuin numerointi osoittaa.
15. osa: Michael Moorcock: Viimeisten aikojen valtiaat.
16. osa: Michael Moorcock: Viimeisten aikojen valtiaat II: Outo kiihko.
16. osa: Michael Moorcock: Viimeisten aikojen valtiaat III: Laulun loppu.
Sarja loppui kun Book Studio myytiin Gummerukselle, vaikka oli puhetta että se jatkuisi.
Sarja sisältää 22 pääteosta ja yhteensä teoksia 17 kpl.
Alasarja Viimeisten aikojen valtiaat
Alasarja Dorsai-trilogia
Kirja-arvioita
Itse pidin paljon. Lukukerrasta on tosin jo 3,5 vuotta. Monipuoliset tapahtumat, eityisesti avaruusosuus oli mielenkiintoinen. Loppu oli hieman pettymys suhteessa loistavaan alkuun ja keskikohtaan.
Galaksin kansalainen on kertomus Thorby pojasta ja hänen matkastaan orjuudesta kerjäläis-Baslimin ottopojaksi ja eteenpäin suomalaisten kauppa-alukselle ja edelleen kaartin sotapojaksi ja viimein Terraan sukunsa pariin. Kirja on tyypillinen poikien seikkailukirja. Tapahtumiin ei syvennytä kunnolla vaan mennään juonta eteenpäin vauhdilla ja ongelmatilanteet selvitetään nopeasti ja helposti sen enempiä niitä pureksimatta. Kauppa-aluksen vierailemien planeettojen asukkaiden ja miljöön kuvaukset jäävät myös harmittavan pintapuoliseksi. Tarina on paikoin naiivi ja typeräkin. Heinlein ei ole erityisen hyvä tarinankertoja mutta sujuvasti kirja tuli silti luettua. Arvosana 3-
Galaksin kansalainen on pannukakku, se on minun mielipiteeni. Kirja alkoi hyvin ja Sargonessa tapahtuvat osuudet ja samoin kauppa-aluksessa tapahtuvat osat olivat aika hyviä. Tosin suomalaisena huomasin Heinleinin karmeat väärinkäsitykset ja miten hänen käsityksensä suomenkielisistä nimistä muistutti jotakin norjan ja ruotsin sukukieltä, kun tosiasiassa suomi ei ole sukua millekään indoeurooppalaiselle kielelle, mikä osoittaa kirjailijan perehtyneen varsin vähän kirja taustoihin. Kirjan alku oli hyvä mutta kauppa-aluksen jälkeen se lösähti kasaan ja oli pitkäpiimäisen tylsistyttävää. Kuvaus Maasta ja suur yrityksen johtamisesta ja muista sotkuista olivat tylsistyttäviä ja kirja oli hamaan loppuun asti tylsistyttävä. Suosittelen kirjaa niille joita kiinnostaa suomalaisuus ulkomaisessa kirjallisuudessa. Arvosana: 6-.