Sanan mahti
Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut Kristiina Rikman. Päällys: Sami Saramäki. Sidottu.
Toinen sija Locus-palkintoäänestyksessä (nuortenkirjat) 2007.
Särkynyt särkyneen korjaa
Aldien miehitysarmeija on pitänyt Ansulin kaupunkia orjuudessaan jo kohta kaksi vuosikymmentä. Memer Galva on varttunut aldien kieltämien kirjojen parissa neidoksi ja hautoo kostoa tyranneja kohtaan. Hän vannoo rakkaalle opettajalleen väylävouti Sulter Galvalle, ettei koskaan paljastaisi ulkopuolisille Oraakkelin talon salaisen kirjaston olinpaikkaa, joka on aina tuonut hänelle mystistä lohtua.
Eräänä päivänä torilla asioiva Memer törmää Ylämailta saapuneeseen leijonankesyttäjään Gry Barreen, joka on kutsuttu maailmankuulun runoilijamiehensä Orrec Caspron seurueessa viihdyttämään aldivaltiasta. Myös huhu Läntisen rannan pyhistä ja historiallisista kirjoista on houkutellut pariskunnan kaukaiseen, vieraan ikeen alla sinnittelevään kaupunkiin.
Kun Oraakkelin perinnön vaalijat vakuuttuvat sivistyneiden vieraidensa vilpittömyydestä, Memerissä herää polttava tietoisuus suuresta kohtalostaan. Oraakkelin viestiä tulkitessaan hän oppii, että sanan ihmeellisen mahdin avulla voi paitsi lampaista tulla leijonia myös vihan kahleista kenties vapautua.
Sanan mahti on toinen tarina Läntiseltä rannalta, josta kertoo myös vuonna 2005 ilmestynyt Näkemisen lahja.
”Le Guinin kristallinkirkas proosa ja hänen kykynsä dramatisoida aikamme poliittisia ja henkisiä teemoja ovat vertaansa vailla” – Amanda Craig, The Times
Ursula K. Le Guin
Ursula Kroeber Le Guin [gwin] (1929–2018) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat nuorten fantasiatrilogia Maameren tarinat (1968–72) ja tieteisromaani Pimeyden vasen käsi (1969). Le Guinin kirjoja on käännetty 40 kielelle. Hän on saanut urallaan viisi Hugo-palkintoa, kuusi Nebula-palkintoa ja ennätykselliset 19 Locus-palkintoa. Le Guin sai World Fantasy -elämäntyöpalkinnon 1995 ja Kongressin kirjaston palkinnon työstä yhdysvaltalaisen kulttuurin hyväksi 2000. Amerikan tieteis- ja fantasiakirjailijoiden yhdistys myönsi hänelle suurmestarin arvonimen vuonna 2003.
Ursula Kroeber syntyi Kalifornian Berkeleyssä. Hänen isänsä Alfred Kroeber oli antropologi ja äitinsä Theodore Kroeber kirjailija. Tämä tausta, etenkin antropologia, on vaikuttanut Le Guinin kirjalliseen tuotantoon. Ursulan lapsuudessa isä kertoi lapsille iltaisin Amerikan alkuperäisten asukkaiden ja muiden eri yhteisöjen tarinoita. Perheen talo oli täynnä kirjoja: antropologisia tutkimuksia, teoksia jotka esittelivät uusia maailmoja ja kertomuksia. Ursulan mielilukemistoa olivat kreikkalaiset jumaltarut ja pohjoismaiset saagat. Perheen kesäkodissa Kishamishissa pohjois-Kaliforniassa vietettiin hauskaa elämää: retkiä, uintia, unia tähtitaivaan alla.
Kirja-arvioita
Sanan mahti on trilogian keskimmäinen osa, mutta luettavissa hyvin itsenäisenä teoksena. Ensimmäisen osan päähenkilöitä on mukana tässä kirjassa. En pitänyt tästä kirjasta niin paljon kuin Näkemisen lahjasta. Juoni ei oikein tällä kertaa innostanut. (9.9.2020)
Luin tän kirjan kun suoritin lukudiplomia ja ihastuin valtavasti tähän kirjaan. Kun alotin lukee tätä en malttanu lopettaa ollenkaan. Tuli välillä luettua yö myöhään, kun halusin tietää mitä seuraavaks tapahtuu. Sitten kirja loppukin ja tuli kauhee paniikki kun en tienny miten se sitten jatkuu. No ratkasu oli melko helppo keksiä, eikun kirjatoon seuraavaa osaa leainaamaan. :)
kyllä sillä Ursulalla on se sanan mahti hallussa. tämäkin teos voisi vaikka herättää kuolleetkin eloon, niin M-A-H-T-A-V-A se oli. sielua koskettava tarina nuoresta tytöstä, joka sinnitteli miesten maailmassa. Memeriä on elämä viskellyt miten sattuu, eikä hän ole edes astunut kurimuksen silmäänkään. tämä vastustamaton seikkailu on, on, on...en edes tiedä sille sanaa. eli tässä nuorille vertaus: jos ES on jumalten juomaa, ei ne jumalat ole edes tämän kirjan arvoisia.