Gene Wolfen "Kiduttajan varjo" on monessa mielessä ainutlaatuinen ja todella vaikuttava teos. Sitä on hankala myöskään sijoittaa mihinkään kategoriaan, vaan se jää fantasian ja scifin välimaastoon. Tarinan ensimmäisen kolmannes on huikaisevan hyvä; hetken mietin jo, että luenko yhtä kaikkien aikojen suosikkikirjaani. Sitten kuitenkin tarina väljähtyy puoliväliä lähestyttäessä. Tässä vaiheessa Wolfe välillä hukkaan juonen ja keskittyy esittelemään maailmansa ihmeitä. Olisinkin toivonut enemmän jännitystä läpi koko tarinan.
Toisaalta Nessuksen ikuinen kaupunki ja sen ihmeet ovatkin ehkä kirjan parasta antia. Niin ihmeellinen paikka se on, että välillä joutuu vain hämmästelemään kirjailijan kekseliäisyyttä. Toinen tarinan häikäisevä ominaisuus on sen kerronnan monitasoisuus, minkä lisäksi viittaukset meidän maailmamme filosofiaan ja myytteihin lisäävät kiinnostusta. Gene Wolfe on todellinen taituri ja näin syvällistä fantasia/scifi-tarinaa saa luke todella harvoin - jos koskaan.
Päähenkilö Severian on kiinnostava syvällisissä pohdinnoissaan. Kuvittelen hänen olevan 18- tai korkeintaan 20-vuotias. Siihen nähden hän välillä tuntuu hieman liian aikuismaiselta. Toisaalta Urdin kova maailma saa nuoren kypsymään nopeasti.
Suosittelen "Kiduttajan varjoa" ehdottomasti, ainakin jos tällaisesta tyylistä pitää. Jos tarina olisi ollut vauhdikkaampi, olisin saattanut antaa tälle arvosanaksi täyden kympin.