Tom Bombadilin seikkailut
Tom Bombadilin seikkailut ja muita runoja Länsikairan Punaisesta kirjasta. Alkuteos The Adventures of Tom Bombadil and Other Verses from the Red Book ilmestynyt 1962. Kuvittanut Pauline Baynes. Suomentanut Alice Martin. Taru Sormusten herrasta -kirjassa julkaistut runot suomentanut Panu Pekkanen. Sidottu, kansipaperi.
Iloinen Tom Bombadil oli hauska vanha tuttu,
hänellä keltasaappaat oli ja kirkkaansininen nuttu,
nahkapöksyt jalassa, vyö vihreä kuin lehti,
hatussansa joutsenlinnun sulka hyppelehti.
Hän asui kukkulan kupeessa, ruoholähteen luona,
mistä alas notkoon lähtee Halavaisen uoma.
Tom Bombadilin seikkailut, Tolkien-fanien hartaasti odottama runoklassikko, täydentää Keski-Maan kirjallisuuden kaanonin. Kirja julkaistaan alkuteoksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi ensimmäistä kertaa suomeksi, Alice Martinin ja Panu Pekkasen taidokkaasti riimittelemänä.
J. R. R. Tolkienin lempikuvittajan Pauline Baynesin piirrokset koristavat Tom Bombadilin seikkailujen kuuttatoista runoa, joista kolme on aiemmin julkaistu Tarussa Sormusten herrasta. Kokoelman runoista kaksi ensimmäistä kertovat tuosta hieman salaperäisestä mutta hassunkurisesta ja ehdottoman hyväntahtoisesta Vanhan metsän ukosta, johon hobitti Frodo Reppuli tutustui Sormuksen ritareissa.
Muut runot valottavat muun muassa hobittien vaellusviettiä ja heijastelevat puolituisten suhdetta Rivendellin haltiaperinteisiin sekä númenorilaisiin legendoihin. Sävyiltään ne vaihtelevat hyväntahtoisista pilkkavärssyistä synkkäsävyisiin painajaisnäkyihin.
Teoksen kuvitus on kuvattu suomennosta varten Pauline Baynesin henkilökohtaisesta ensipainoskappaleesta, jota säilytetään Williams Collegen Chapin-kirjastossa Yhdysvalloissa.
Arvosteluotteita:
”Alice Martinin onnistuneeseen, perusteelliseen ja muihin Tolkien-suomennoksiin perehtyneeseen kokonaisuuteen kuuluu kolme Panu Pekkasen Taruun Sormusten herrasta kääntämää runoa.” – Joni Pyysalo, Suomen kuvalehti
”Laadukas käännöstyö auttaa lukijaa uppoutumaan koko mielikuvituksensa voimalla puolituisten ja haltioiden maailmaan.” – Päivi Laajalahti, Episodi
J. R. R. Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien [-ki:n] (1892–1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä. Etelä-Afrikassa brittiläiseen perheeseen syntynyt Tolkien muutti jo kolmevuotiaana Englantiin ja varttui Birminghamin lähistöllä Sareholen myllyn tienoilla. Tämä rauhaisa lapsuudenmaisema näkyy hänen kirjojensa hobittien vehreissä asuinsijoissa. Elämäntyönsä Tolkien teki Oxfordissa anglosaksin sekä englannin kielen ja kirjallisuuden professorina 1925–59. Jo nuorena miehenä hän kuitenkin kiinnostui muinaisista taruista, muun muassa Kalevalasta, ja omien haltiakielten luomisesta. Tolkien halusi ryhtyä kirjoittamaan tarustoa, ja tästä ajatuksesta kehittyi vähitellen suuri tarukokoelma, Silmarillion, jota Tolkien hioi koko aikuisikänsä ajan.
Tolkien kertoi myös paljon satuja neljälle lapselleen ja näistä syntyi hänen esikoisromaaninsa Hobitti (1937), etsintäretki, jossa pienikokoinen hobitti Bilbo Reppuli, 13 kääpiötä ja velho Gandalf lähtevät vaatimaan takaisin lohikäärme Smaugin anastamaa kulta-aarretta. Tolkien kirjoitti kymmenen vuoden ajan seuraavaa romaaniaan, yli tuhatsivuista järkälettä Taru sormusten herrasta (1954–55). Romaani kertoo hyvän ja pahan taistelusta ja siitä kuinka kaikista pienimmätkin voivat kyetä suuriin urotöihin. Tolkien yhdisti eeppiseen seikkailutarinaan aineksia Silmarillion-taruistaan. Tuloksena oli ainutlaatuinen teos, joka on säilyttänyt suosionsa lukijapolvelta toiselle ja poikinut kokonaisen kirjallisuuden lajityypin. Sormusten herraa on myyty arviolta 150 miljoonaa kappaletta ja Hobittia 100 miljoonaa.
Kirja-arvioita
Kun luin taru sormusten herrasta (Myös Tolkienin tuotantoa) niin siinä oli (joissain kohdissa) mainintaa Tom Bombadilista! Ihmettelin ensin kuka hän on mutta tämän kirjan jälkeen 5/5!
Kirja oli todella hyvä! Pelkäsin aluksi juonipaljaktuksia, mutta niitä ei onneksi ollut. Suosikkejani oli Naukuhuulet, Tom Bombadil-runot sekä Kun Kuu-Ukko unohtui juhlimaan.