Musta komppania (Musta komppania, #1)
Keskiarvo 3.92
3.92 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (56)
Kirjahyllytilastot

Musta komppania

Glen Cook
Julkaistu: kesäkuu 5, 2015 (Vaskikirjat)
Alkuperäinen nimi: The Black Company
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasiasynkkä fantasia
Osallistu keskusteluun (viestejä  kpl)

Alkuteos ilmestynyt 1984. Suomentanut Markus Harju. Kansi ja kuvitus: Petri Hiltunen. Nidottu.

Kukaan ei kutsu itseään roistoksi, mutta pyhimyksiksi julistautuneita on rykmenteittäin. Voittavan puolen historioitsijat päättävät, kuka oli hyvä ja kuka paha. Me kiellämme luokittelun. Taistelemme rahan ja epämääräisen ylpeyden vuoksi. Politiikka, moraali ja periaatteet ovat vailla merkitystä.

Musta komppania, ylpeä ja perinteikäs palkkasoturiarmeija, joka on aina noudattanut sopimusehtoja viimeiseen asti, on juuttunut puolustamaan heikkoa Vallanhaltijaa tämän omilta alamaisilta. Salaperäinen lähettiläs tarjoaa palkkasotureille tilaisuuden päästä irti epäkiitollisesta sopimuksesta, mutta he huomaavat pian joutuneensa ojasta allikkoon. Lady, pohjoisen Imperiumin kammottu velhohallitsijatar, tarvitsee Mustaa komppaniaa valtaansa uhkaavia kapinoitsijoita vastaan. Tässä taistelussa ei ole tarjolla kunniaa eikä toivoa onnellisesta lopusta.

Glen Cookin Musta komppania on sarja, joka toi raadolliset hahmot ja ruohonjuuritason kerronnan fantasiakirjallisuuteen – todellinen fantasian Tuntematon sotilas. Tarinan pääosassa ovat karkeat ja kovia kokeneet palkkasoturit, joiden kohtalona on joutua suurempien voimien pelinappuloiksi. Sankaruudelle ei ole sijaa siellä, missä oma henkiinjääminen on tärkeämpää kuin maailman pelastaminen.

Mustan komppanian tarina jatkuu teoksissa Varjot pitenevät ja Valkoinen ruusu.

"Loistava fantasiakirja, jossa lennokas mielikuvitus lyö täysin saumattomasti kättä karuimman realismin kanssa. Tärkeä uusi näkökulma koko genreen." – Petri Hiltunen, Legolas

"Fantasian harrastajalle Musta komppania on tietysti välttämätön tuttavuus, todiste siitä, miten monenlaiseen viihteeseen genressä riittää aineksia." – Markku Soikkeli, Portti 2/2015

"Cookin kirjoitustyyli on suoraviivaista ja vailla korkeakirjallisia pyrintöjä. Hahmot ovat yksioikoisia mutta eivät persoonattomia. Tarina takoo eteenpäin kiivasta tahtia, ja vajaaseen kolmeensataan sivuun mahtuu kokonainen vuosi kaikkine käänteineen. Tylsää ei siis ehdi tulla." – Shimo Suntila, Tähtivaeltaja 3/2015

muokattu 28.02.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Sandman: Yösävelmiä ja alkusoittoja (Sandman deluxe, #1)Sandman: Maailmainloppu (Sandman deluxe, #8)Sandman: Sepitteitä ja kajastusta (Sandman deluxe, #6)Ennen hirttämistä (Ensimmäinen laki, #2)Varjot pitenevät (Musta komppania, #2)

Kirja-arvioita (2)

Mustelmann avatar
Kirjoittanut
3.5
Fantasiaa ei ole juurikaan tullut luettua viime vuosina, koska tympäännyin aikanaan totaalisesti massiivisiin ja ällöttävän mahtipontisiin supersaagoihin, joissa tarinan loppua ei näkynyt vielä tuhansienkaan sivujen jälkeen. Onneksi on olemassa myös maanläheisempää ja ytimekkäämmin kirjoitettua fantasiaa, jota voi nauttia kevyinä kerta-annoksina. Musta komppania aloittaa kolmiosaisen sarjan, joka kertoo sekalaisesta karskien äijien palkkasoturiarmeijasta, joka taistelee enemmän ... (lisää)
Eija avatar
Kirjoittanut
3.5
Jostain syystä – ehkä tyylin takia - tarinan lukeminen ei lähtenyt heti alussa kunnolla sujumaan. Kirjan edetessä ja tarinan muotoutuessa pääsin jyvälle ja viihdyinkin hyvin loppukirjan ajan vauhdikkaan kertomuksen parissa. Suoraviivaista ja hiukan episodimaista tarinankuljetusta. Sotakirja, jossa kaikki osapuolet eivät ole ihmisiä ja varsinaisesti ”hyviä” sankareita ei ole.
Paikalla 60 vierailijaa
Uusin jäsen: Pena Matikaine
Jäseniä yhteensä: 9573