Kirjoituksia Keski-Maasta

@ J. R. R. Tolkien, Carl F. Hostetter
Kirjoituksia Keski-Maasta - J. R. R. Tolkien, Carl F. Hostetter 9.34   6

Kirjoituksia Keski-Maasta: Tarujen maat, asukkaat ja metafysiikka. Toimittanut Carl F. Hostetter. Alkuteos ilmestynyt 2021. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Päällyksen kuvitus: Ted Nasmith. Sidottu, kansipaperi.

Yli kuusikymmentä Tolkienin kiehtovaa kirjoitusta tarumaailmansa monista eri piirteistä.

"Kuinka yksi ihminen pystyi reilussa puolessa vuosisadassa luomaan yhtä paljon kuin kokonainen kansa?" – Guardian

Kirjoituksia Keski-Maasta on laaja kokoelma tekstejä, joita J. R. R. Tolkien laati tarustonsa moninaisista yksityiskohdista Tarun Sormusten herrasta ilmestymisen jälkeen.

Teos sisältää 62 esseetä, selvitystä ja tutkielmaa mitä erilaisimmista aiheista. Niissä käsitellään niin haltioiden lukumäärää ja kuolemattomuutta, valarin voimia ja Númenorin eläin- ja kasvikuntaa kuin lembasin valmistusta, Gondorin kokkovaaroja ja jopa eri kansojen parrankasvua.

Tolkien-asiantuntija Carl F. Hostetterin toimittama kirja on oikea runsaudensarvi, joka antaa lukijalleen tilaisuuden kurkistaa Tolkienin olkapään yli ja nähdä, millaisella tarkkuudella tarutaituri Keski-Maata rakensi.

"Todellinen aarre Tolkienin ystäville." – Publishers Weekly

"Kukaan Tolkien-fani ei varmastikaan voi olla ilahtumatta pienistä esseistä, joissa selvitetään muun muassa haltioiden parrankasvua (tai sen puutetta) tai kerrotaan Númenorin tanssivista karhuista." – Vesa Sisättö, Helsingin SanomatArvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu toukokuu 24, 2022 (WSOY)
Alkuperäinen nimi The Nature of Middle-earth
Tietoja muokattu marraskuu 24, 2022

Kirja-arviot & arvosanat

aituriar
Arvosanat 179
Kirja-arviot 40
Viestit 30
joulukuu 20, 2022
9 / 10

Selvästi suurin osa kirjoituksista oli pitkäaikaiselle Keski-Maa-kertomusten ystävälle suunnattoman kiehtovaa luettavaa. Toki eivät aivan kaikki, eikä kirja muutenkaan ole sellainen, että sitä olisi muiden kuin pahimman luokan Tolkien-fanaatikkojen tarkoitus lukea sanasta sanaan. Vai kuvittelitteko, että käyn ne quendin väkiluvun kasvua osoittavat taulukot alaviitteineen ajatuksella läpi?

Olin jo entuudestaan täydellisen vaikuttunut Tolkienin kirjoitusten tarkkuudesta ja yksityiskohtaisuudesta, mutta vasta tämä kirja konkreettisesti osoitti, että Tolkien todella eli ja hengitti luomaansa tarustoa. Hattu pois päästä myös kirjan toimittaneen Carl F. Hostetterin ja suomentaja Jaakko Kankaanpään suuntaan. Epäilemättä keskimääräistä haastavampi teos toimittaa ja kääntää.

Jussi
Jussi
Arvosanat 1135
Kirja-arviot 109
Viestit 1694
marraskuu 29, 2022
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle