Númenorin tuho
Númenorin tuho ja muita tarinoita Keski-Maan toiselta ajalta. Alkuteos ilmestynyt 2022. Toimittanut Brian Sibley. Kuvittanut Alan Lee. Suomentaneet Jaakko Kankaanpää ja Kersti Juva. Sidottu, kansipaperi.
Koottu Tarusta Sormusten herrasta, Silmarillionista, Keskeneräisten tarujen kirjasta, Christopher Tolkienin toimittaman The History of Middle-earth -teossarjan osista ynnä muista lähteistä.
Tolkienin tarinat Keski-Maan toisesta ajasta yksissä kansissa.
J. R. R. Tolkienin omien sanojen mukaan Keski-Maan toinen aika oli "pimeä aikakausi, eikä sen historiasta kerrota (tai tarvitse kertoa) paljoakaan". Nuo vuosituhannet kauan ennen Tarun Sormusten herrasta tapahtumia olivat kuitenkin monella tapaa merkittäviä – silloin kukoisti ihmisten ylväs saarivaltakunta Númenor ja myös Sormusten sormus taottiin kohtalokkain seurauksin.
Tolkien-tuntija Brian Sibley on koonnut Númenorin tuhoon kaikki salaperäistä toista aikaa koskevat kirjoitukset Tolkienin teoksista Taru Sormusten herrasta, Silmarillion, Keskeneräisten tarujen kirja, Kirjoituksia Keski-Maasta ja The History of Middle-earth. Uusi kokoelma on rakennettu Tarun Sormusten herrasta liitteisiin sisältyvän Vuosien kirjan kronologian mukaisesti. Teos sisältää myös ennen suomentamattomia tekstejä, muun muassa Númenor-luvut Tolkienin aikamatkustustarinasta Kadonnut tie.
Upeasta, uudesta väri- ja lyijykynäpiirroskuvituksesta vastaa tunnettu Tolkien-kuvittaja Alan Lee.
"Tämä ulkoasultaan kaunis ja paikoitellen pakahduttavan väkevä kirja on mahtava yhteenveto kaikesta, mitä Tolkien on kertonut ajasta, jolloin Tarun Sormusten herrasta perusta luotiin." – John Garth, The Guardian
J. R. R. Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien [-ki:n] (1892–1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä. Etelä-Afrikassa brittiläiseen perheeseen syntynyt Tolkien muutti jo kolmevuotiaana Englantiin ja varttui Birminghamin lähistöllä Sareholen myllyn tienoilla. Tämä rauhaisa lapsuudenmaisema näkyy hänen kirjojensa hobittien vehreissä asuinsijoissa. Elämäntyönsä Tolkien teki Oxfordissa anglosaksin sekä englannin kielen ja kirjallisuuden professorina 1925–59. Jo nuorena miehenä hän kuitenkin kiinnostui muinaisista taruista, muun muassa Kalevalasta, ja omien haltiakielten luomisesta. Tolkien halusi ryhtyä kirjoittamaan tarustoa, ja tästä ajatuksesta kehittyi vähitellen suuri tarukokoelma, Silmarillion, jota Tolkien hioi koko aikuisikänsä ajan.
Tolkien kertoi myös paljon satuja neljälle lapselleen ja näistä syntyi hänen esikoisromaaninsa Hobitti (1937), etsintäretki, jossa pienikokoinen hobitti Bilbo Reppuli, 13 kääpiötä ja velho Gandalf lähtevät vaatimaan takaisin lohikäärme Smaugin anastamaa kulta-aarretta. Tolkien kirjoitti kymmenen vuoden ajan seuraavaa romaaniaan, yli tuhatsivuista järkälettä Taru sormusten herrasta (1954–55). Romaani kertoo hyvän ja pahan taistelusta ja siitä kuinka kaikista pienimmätkin voivat kyetä suuriin urotöihin. Tolkien yhdisti eeppiseen seikkailutarinaan aineksia Silmarillion-taruistaan. Tuloksena oli ainutlaatuinen teos, joka on säilyttänyt suosionsa lukijapolvelta toiselle ja poikinut kokonaisen kirjallisuuden lajityypin. Sormusten herraa on myyty arviolta 150 miljoonaa kappaletta ja Hobittia 100 miljoonaa.
Kirja-arvioita
Erinomainen yhteenveto toisen ajan tapahtumista.
Monet tapahtumat on kuvattu enemmän tai vähemmän samanlaisina jo muissa teoksissa, mutta kokonaisuus on ollut vähän hankalasti hahmotettavavissa, koska tieto on ollut silppuna vähän siellä sun täällä. Tähän teokseen oli nämä tiedon palaset osattu mielestäni hyvin kasata yhdeksi kokonaisuudeksi.
Plussaa myös Alan Leen komeasta kuvituksesta.