Seppä ja Satumaa
Alkuteos ilmestynyt 1967. Suomentanut Panu Pekkanen. Kuvittanut Pauline Baynes. Kannen kuva: Kristina Segercrantz. 2. painos 2001. Sidottu. Laajennettu laitos 2023, toimittanut Verlyn Flieger. Lisämateriaalin suomentanut Jaakko Kankaanpää. Kuvitus ja kansikuva: Pauline Baynes. Sidottu, kansipaperi.
Tiedetään että oli kylä aikoinaan, eikä kovin kauankaan ole niiden mielestä joilla on pitkä muisti, eikä se kovin kaukanakaan ollut niiden mielestä joilla sattui olemaan pitkät jalat.
Kylän nimi oli Iso-Wootton, ja siellä pidettiin joka kahdeskymmenesneljäs vuosi Kilttien Lasten Kestit. Eräissä Kesteissä kyläsepän pieni poika sai haltuunsa haltioiden taikatähden. Poika varttui ja jatkoi isänsä ammattia. Hän sai kokea paljon ihmeellistä, muiden silmiltä salattua, sillä taikatähti avasi hänelle portin Satumaahan.
”Kaunis ja unohtumaton tarina.” – Times Educational Supplement
J. R. R. Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien [-ki:n] (1892–1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä. Etelä-Afrikassa brittiläiseen perheeseen syntynyt Tolkien muutti jo kolmevuotiaana Englantiin ja varttui Birminghamin lähistöllä Sareholen myllyn tienoilla. Tämä rauhaisa lapsuudenmaisema näkyy hänen kirjojensa hobittien vehreissä asuinsijoissa. Elämäntyönsä Tolkien teki Oxfordissa anglosaksin sekä englannin kielen ja kirjallisuuden professorina 1925–59. Jo nuorena miehenä hän kuitenkin kiinnostui muinaisista taruista, muun muassa Kalevalasta, ja omien haltiakielten luomisesta. Tolkien halusi ryhtyä kirjoittamaan tarustoa, ja tästä ajatuksesta kehittyi vähitellen suuri tarukokoelma, Silmarillion, jota Tolkien hioi koko aikuisikänsä ajan.
Tolkien kertoi myös paljon satuja neljälle lapselleen ja näistä syntyi hänen esikoisromaaninsa Hobitti (1937), etsintäretki, jossa pienikokoinen hobitti Bilbo Reppuli, 13 kääpiötä ja velho Gandalf lähtevät vaatimaan takaisin lohikäärme Smaugin anastamaa kulta-aarretta. Tolkien kirjoitti kymmenen vuoden ajan seuraavaa romaaniaan, yli tuhatsivuista järkälettä Taru sormusten herrasta (1954–55). Romaani kertoo hyvän ja pahan taistelusta ja siitä kuinka kaikista pienimmätkin voivat kyetä suuriin urotöihin. Tolkien yhdisti eeppiseen seikkailutarinaan aineksia Silmarillion-taruistaan. Tuloksena oli ainutlaatuinen teos, joka on säilyttänyt suosionsa lukijapolvelta toiselle ja poikinut kokonaisen kirjallisuuden lajityypin. Sormusten herraa on myyty arviolta 150 miljoonaa kappaletta ja Hobittia 100 miljoonaa.
Kirja-arvioita
Lyhyt tarina, josta en ensi lukemalta oikein saanut otetta. Tarinan osuus on reilusti alle puolet kirjan pituudesta ja loput on erilaista lisämateriaalia.
Alkuun mietin, että tarvinneeko näin lyhyt kertomus noin paljon lisämateriaalia, mutta kyllä ne avasivat tarinaa ja sen taustoja ihan kivasti.
Tätä on ilmeisesti pidetty ja markkinoitu yleensä lasten satuna ja jo lukiessa mietin, että mitenköhän tämä toimii lapsille. On nimittäin aika paljon erilaisia metaforia ja muutenkin hahmot, tapahtumat ja ihan lauseetkin ovat sellaisia, joita lasten on varmasti vaikea täysin ymmärtää. Ainakaan itseäni ei tälläinen olisi lapsena kiinnostanut yhtään. Lisämateriaaleista selviääkin, että Tolkien ei ilmeisesti tätä alunperinkään ole tarkoittanut lapsille.
Kirjana ja esineenä ainakin vuoden 2023 laitos on todella kaunis ja ilo silmälle. Tässä laitoksessa siis on mukana nuo lisämateriaalit, joita ei luultavasti ole mukana vanhemmissa laitoksissa.
Tämä tuli nopealla tempolla lukaistua läpi yhdellä istumalla ja kieltämättä ei ollut ihan sitä mitä odotin. Lastensatuna tämä varmasti menisi mutta itselle jäi vähän olo että kirjasta jotakin puuttuu. Ehkä itsellä vain oli suuremmat odotukset. Kuitenkin, nuoremmille lukijoille hyvä teos aloittaa Tolkienin kirjoista, selkeää kerrontaa niinkuin Tolkienilla aina.
Samaa Tolkienia kuin ennenkin! Ehkä pienemmille (Kuin mä)! Mutta jos on Tolkien-fani niin hyvä kirja (Olen suuri Tolkien-fani)
Taattua Tolkien laatua :) Mukava satu nuoremmille Tolkien faneille, ja muille lampsenmielisille. Sujuvaa tekstiä, kuten voi olettaakin.