Hobitti eli Sinne ja takaisin 1–2
Osat 1 ja 2. Alkuteos ilmestynyt 1989–1990. Suomentanut Kersti Juva. Runot suomentanut Panu Pekkanen. Piirrokset: David Wenzel. Suomeksi toimittanut: Mikael Ahlström. Sarjakuvasovitus: Charles Dixon. Sidottu.
Kun sopuisa ja mukavuudenhaluinen Bilbo Reppuli kuuli hobitinkolonsa ovikellon soivan, hän ei arvannut rauhallisen elämänsä mutkistuvan. Hän ei kuvitellut joutuvansa mukaan velho Gandalfin ja kolmentoista kääpiön pitkälle ja vaaralliselle matkalle vaatimaan takaisin lohikäärme Smaugin kääpiöiltä varastamaa aarretta. Hän ei aavistanut myöskään seikkailuidensa valloittavan kymmeniä miljoonia lukijoita useamman sukupolven ajan.
Hobitti on Tarua Sormusten herrasta edeltävistä tapahtumista kertova tarina. Tämä kahtena albumina julkaistava David Wenzelin piirtämä sarjakuva vie ennennäkemättömälle matkalle Keski-Maahan ja noudattaa uskollisesti J. R. R. Tolkienin alkuperäisteoksen käsikirjoitusta Kersti Juvan tuttuna, palkittuna suomennoksena.
J. R. R. Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien [-ki:n] (1892–1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä. Etelä-Afrikassa brittiläiseen perheeseen syntynyt Tolkien muutti jo kolmevuotiaana Englantiin ja varttui Birminghamin lähistöllä Sareholen myllyn tienoilla. Tämä rauhaisa lapsuudenmaisema näkyy hänen kirjojensa hobittien vehreissä asuinsijoissa. Elämäntyönsä Tolkien teki Oxfordissa anglosaksin sekä englannin kielen ja kirjallisuuden professorina 1925–59. Jo nuorena miehenä hän kuitenkin kiinnostui muinaisista taruista, muun muassa Kalevalasta, ja omien haltiakielten luomisesta. Tolkien halusi ryhtyä kirjoittamaan tarustoa, ja tästä ajatuksesta kehittyi vähitellen suuri tarukokoelma, Silmarillion, jota Tolkien hioi koko aikuisikänsä ajan.
Tolkien kertoi myös paljon satuja neljälle lapselleen ja näistä syntyi hänen esikoisromaaninsa Hobitti (1937), etsintäretki, jossa pienikokoinen hobitti Bilbo Reppuli, 13 kääpiötä ja velho Gandalf lähtevät vaatimaan takaisin lohikäärme Smaugin anastamaa kulta-aarretta. Tolkien kirjoitti kymmenen vuoden ajan seuraavaa romaaniaan, yli tuhatsivuista järkälettä Taru sormusten herrasta (1954–55). Romaani kertoo hyvän ja pahan taistelusta ja siitä kuinka kaikista pienimmätkin voivat kyetä suuriin urotöihin. Tolkien yhdisti eeppiseen seikkailutarinaan aineksia Silmarillion-taruistaan. Tuloksena oli ainutlaatuinen teos, joka on säilyttänyt suosionsa lukijapolvelta toiselle ja poikinut kokonaisen kirjallisuuden lajityypin. Sormusten herraa on myyty arviolta 150 miljoonaa kappaletta ja Hobittia 100 miljoonaa.
Kirja-arvioita
Tämä on vaikea arvioida. Arvioidako sarjakuvaosuus vaiko tarinallinen osuus vaiko molemmat. Tarinahan on todella hyvä (kiitos J.R.R Tolkien), mutta tykkään lukea enemmän tavallisia kirjoja kuin sarjakuva kirjoja. Toisin kuin elokuvissa sarjakuvaversiossa on noudateltu täsmälleen kirjan juonta, mikä on mielestäni hyvä juttu. Piirrosjälki on mielestäni hienoa ja siitä ei voi sanoa mitään muuta. Annoin tälle sarjakuvakirjalle vain neljä tähteä, koska kirja on mielestäni parempi. Suosittelen tätä jollekin, joka tykkää sarjakuvista, mutta ei tykkää lukea kirjoja (kuten minun kaverilleni, joka luki tämän nopeasti, mutta ei todellakaan lukisi kirjaa).