Kategoria: Leikkinurkka | 1274 viestiä | 107,7 t lukukertaa
Sivut: 1, 2

Satuta ja paranna -ketjut

Formaldehyde avatar
Kannatan Atalanten tiputtamista.

Nauretaanko minut ulos foorumilta jos ehdotan nimeä Pocahontas? Myyttisiin mittasuhteisiin kasvanut nainen hänkin. Kilpailu on kyllä aika kova...
08.11.2013
Kannatan Pocahontasia listalle, tunnettu hahmo.

Noista noreenin mainitsemista skottikuningatar Maria Stuart on minulle tutumpi.

Medeia ei voi olla tuntematon, jos tuntee Iasonin ja argonauttien tarinan... Tosin sankari-kisasta päätellen Iason ei ole tunnettu, joten ei ehkä Medeiakaan.

Atalanteen ei minulla ole mielipidettä, Wikipediasta tuttu.

Noista uudemmista kuningattarista en tiedä, ovatko kaikki yhtä tunnettuja... Elisabeth I ainakin on tuttu. Marie-Antoinette on tunnettu leivoksista ja teloituksesta, mutta kukaan ei ehkä halua plussata häntä.

Pyhä Lucia olisi tunnettu ainakin mielikuvana ja nimenä, mutta eri asia tunnetaanko tarkemmin legendaa omien silmiensä kaivamisesta.. tai realistisempaa elämänhistoriaa. Mielestäni sen verran maallisen(kin) kulttuurin myyttihahmo (kynttiläkruunu, valon tuominen pimeyteen jne.), ettei tappaminen olisi uskonnollisesti liian epäkorrektia.

Kommentoikaa listaa tai ehdottakaa listalle tuntemianne hahmoja, niin ei sitten tule turhan tuntemattomia tyyppejä. :wink:
Emelie avatar
Tuon listan hahmoista minulle täysin tuntemattomia ovat Atalante ja Boudicca, muista tiedän ainakin jotain.

Ja Pocahontas olisi minustakin ihan hyvä lisä.
Noora avatar
Pocahontas mukaan vaan.
Listalla täysin tuntemattomia ovat Atalante,Boudicca, Medeia ja Hippolyte. Marie Antoinette on sellanen joka tuskin saa ääniä,koska ainakin mulle siitä tulee vaan mieleen sen teloittaminen,joka ei kyllä houkuttele antamaan ääniä.
1006 kirjaa, 2038 viestiä
Morgan le Fay (Avalonin valtiatar ja Arhurin sisarpuoli)
Lilith (Aatamin ensimmäinen vaimo)
Kleopatra (Egyptin viimeinen kuningatar, Julius Caesarin ja Marcus Antoniuksen viettelijätär)
Jeanne D'Arc (Orleansin neitsyt, ranskan kansallissankari ja pyhimys)
Louhi (Pohjolan valtiatar)
Troijan Helena (Spartan kuninkaan Menelaoksen puoliso jonka Paris vei Troijaan)
Saban kuningatar (nyk. Jemenin paikkeilla, Kuningas Salomonin aikalainen, Etiopian kuningassuvun esi-äiti, Raamatusta tuttu)
Ersebeth (Elisabeth) Bathory (Unkarilainen kreivitär joka tykkäsi kylpeä veressä)
Penelope (Ithakan valtiatar ja Odysseuksen vaimo)
Kuningatar Elisabeth I (Englannin kuningatar 1533-1603)
Kuningatar Viktoria (Ison Britannian kuningatar 1837-1901, Viktoriaaninen aika...)
Katariina Suuri (Venäjän keisarinna 1762-1796)
Kuningatar Kristiina (Ruotsin kuningatar 1632-1654, valistuksen ajan kuningatar)
Pocahontas (Intiaaniprinsessa)

Tiputin pois Atalanten, Hippolyten, Boudiccan, Kirken, Marie-Antoinetten ja Medeian sekä lisäsin Pocahontasin. 14 nimen lista on jo ok kokoinen.

Saavatko ehdotetut Maria Stuart ja Anna Boleyn lisää kannatusta?

ps. Boudicca tuntui olevan yllättävän tuntematon niin annetaan tässä pieni info vastaisuuden varalle. Kuitenkin yksi englannin tunnetuimpia historiallisia tarinoita. Lontoon matkaajille saattaa hänen patsaansakin olla tuttu. Boudiccan patsas
Jaragil avatar
Kannatan minäkin viimeisintä listaa. Ersebethia lukuun ottamatta tunnen kaikki ainakin nimeltä niin joutuu jo hieman miettimäänkin äänestystä.

Uskonnollisesti epäkorrektista tuli mieleen, että jossain vaiheeessa voisi pitää jumaluuskisan. Sen verran korrekteja voitaisiin olla, että ei oteta "oikeita" jumalia mukaan, mutta myyteistä ja fantasiakirjallisuudesta saisi poimittua helposti vaikka erillisetkin listat. Muistaakseni tällaista kisaa ei olla vielä käyty, joskin jokin taisi liipata läheltä.
Emelie avatar
Puolet aina unohtuu kirjoittaa... Mä antaisin kannatusäänet Maria Stuartille ja Anna Boleynille listaan lisäämiseksi, sen verran tuttuja henkilöitä kuitenkin.

JaragilUskonnollisesti epäkorrektista tuli mieleen, että jossain vaiheeessa voisi pitää jumaluuskisan. Sen verran korrekteja voitaisiin olla, että ei oteta "oikeita" jumalia mukaan, mutta myyteistä ja fantasiakirjallisuudesta saisi poimittua helposti vaikka erillisetkin listat.
Ja hyvä idea, kannatan tätä.
Louhikäärme avatar
Jaragil[...] ei oteta "oikeita" jumalia mukaan, mutta myyteistä [...]
Siis mitä? Jos nyt ymmärsin oikein, tarkoitat myyteillä tosimaailman kulttuurien mytologioita? Miten ihmeessä sinä määrittelet nämä "oikeat" jumalat? :huh:
09.11.2013
MoonlordOnko meillä muuten mitään sääntöjä siitä kuka päättää listan lopullisesta kokoonpanosta? Annetaanko viimeinen sana kyseisen aiheen keksijälle tai modelle (joista Hiistu näyttää olevan aktiivisin näissä) vai onko oikein että joku aktiivinen, kuten minä, kaappaa ketjun :roll: . Jonkun kuitenkin pitää sanoa se viimeinen sana että homma etenee.
Ainoa varsinainen sääntö on, että joku ylläpitäjistä perustaa äänestysketjun.

Yleensä listan perustaminen on tapahtunut siinä vaiheessa, kun joku aktiivi on ensin kasannut listan, johon muut vaikuttavat tyytyväisiltä tai ainakaan enemmän tyytyväisiltä kuin tyytymättömiltä. Siksi listoja kannattaa kommentoida, vaikkei olisikaan muuta kommentoitavaa kuin että kannattaa ehdotettua listaa. Silloin homma todennäköisesti etenee nopeammin. Jollei kukaan kasaa listaa, ei ole mitään äänestystä perustettavaksi, joten aktiivisuus on perin suotavaa.

Jos listalle ehdotetaan enemmän hahmoja kuin siihen voi ottaa, ja hahmojen puolesta ja niitä vastaan on runsaasti mielipiteitä, voi joku aktiivinen myös koota yhteen ehdokkaille annettuja puoltoääniä (esim. näin: Linkki). Joissain tapauksissa listan perustanut ylläpitäjä näyttää ratkaisseen joidenkin epäselvien hahmojen kohtalon... Joskus on myös ollut epäselvää esim. mikä lista pelataan seuraavaksi, ja sellaisissa tapauksissa ylläpitäjä on voinut ilmoittaa, mitä seuraavaksi pelataan. Mutta mitä selvemmiksi asiat saadaan tässä ketjussa puhuttua, sitä vähemmän jää epäselvyyksiä.

Ylläpidolla ei ole mitään intressiä haluta jokin nimenomainen hahmo listoille. Toisinpäin eli listoilta pois ehkä siinä tapauksessa, että jonkin hahmon leikkimielistäkin fanittamista/"tappamista" voisi pitää jollain tapaa sopimattomana (esim. eläviä tai lähimenneisyyden oikeita henkilöitä). Mutta siis esim. minun tässä ketjussa esittämäni mielipiteet joidenkin hahmojen tunnettavuudesta tai kivuudesta ovat siis ihan vain henkilökohtaisia mielipiteitä eivätkä mitään ylläpidon äännähtelyä. :wink:
1006 kirjaa, 2038 viestiä
Anna Boleyn (Henrik VII toinen vaimo, Englannin kuningatar 1533-1536)
Jeanne D'Arc (Orleansin neitsyt, ranskan kansallissankari ja pyhimys)
Katariina Suuri (Venäjän keisarinna 1762-1796)
Kuningatar Elisabeth I (Englannin kuningatar 1533-1603)
Lilith (Aatamin ensimmäinen vaimo)
Louhi (Pohjolan valtiatar)
Maria Stuart (Skotlannin kuningatar 1542-1567, kilpaili Elisabeth I kanssa)
Morgan le Fay (Avalonin valtiatar ja Arhurin sisarpuoli)
Penelope (Ithakan valtiatar ja Odysseuksen vaimo)
Pocahontas (Intiaaniprinsessa)
Troijan Helena (Spartan kuninkaan Menelaoksen puoliso jonka Paris vei Troijaan)

Anna Boleyn ja Maria Stuart saivat kannatusta joten lisättiin listaan. 16 nimellä voi varmaankin jo aloittaa...
noreen avatar
Jaragil[...] ei oteta "oikeita" jumalia mukaan, mutta myyteistä [...]
Jaragil varmaan vastaa tähän itse jossain vaiheessa, mutta minä ainakin ajattelin hänen viestiään lukiessaan, että Jaragil tarkoitti vahnjoen uskontojen jumalia. Tuskinpa kovinkaan moni enää nykyään palvoo vaikkapa kelttien jumalia tai skandinaavisen mytologian jumalia. Toisaalta, taitaahan Suomessakin edelleen olla vanhan luonnonuskon seuraajia. :D En tiedä toimisiko tälläinen äänestys.. Ehkä pitäisi ottaa vain kirjoista ja elokuvista tuttuja keksittyjä hahmoja?
Louhikäärme avatar
noreen
Onhan noita. Miksi uskontoja pitäisi kohdella eriarvoisesti harjoittajien lukumäärän perusteella?
noreen avatar
noreen
Minähän olin vähän epäileväinen tuon asian suhteen ja mainitsin itsekin, että Suomessa on edelleen ns. pakanauskontoon kuuluvia. Älä lue rivien välistä sellaista, mitä siellä ei ole. Minun mielestäni uskontoja ei pitäisi kohdella eriarvoisesti harjoittajien lukumäärän tai minkään muunkaan perusteella, mutta kun niitä melko sammuneitakin uskontoja on. Yritin vain viestilläni vastata kysymykseesi sillä käsityksellä jonka itse Jaragilin viestistä sain.
Tälläisen äänestyksen järjestäminen ei ehkä kuitenkaan olisi järkevää, koska jumalat ja jumalattaret ovat aika herkkä aihe.
LunaJei avatar
Viime foorumilla taisi muistaakseni olla sellainen Pahikset-ketju, mutta tuli vain mieleen, että olisihan sellainen "Naispahikset"-ketjukin aika hauska, taitaa ihan kiitettävästi näitä löytyä, ainakin kaiken maailman satujen noidat ja ilkeät äitipuolet sun muut. Ja löytyyhän noita elokuvista ja kirjallisuudestakin, taitaa sitten olla toinen asia, kuinka tunnettuja he ovat... Mutta ihan ideana vain tänne laitoin. Ja saisihan niitä jumalattariakin mukaan, vaikkapa Herankin voi katsoa kuuluvan pahiksiin esim. Herakleen näkökulmasta, tosin myös hyviä juttuja löytyy. Ristiriitaisia nämä kreikkalaiset ja roomalaiset jumalat. Taitaa tämäkin olla aika plus-miinus-nolla...
Jaragil avatar
Jaragil[...] ei oteta "oikeita" jumalia mukaan, mutta myyteistä [...]
Nimenomaan näin. Niin sanotusti oikeilla jumalilla yritin nyt viitata tässä sellaisiin jumaliin, joita edelleen laaja-alaisesti palvotaan. Kristinusko, islam, buddhalaisuus jne. ja niiden jumalhahmot. Luonnollisesti näistä jumalista ei voi tehdä listaa, koska siinä kuitenkin päätyy astumaan ihmisten varpaille. Mielestäni on kuitenkin hieman ylivarovaista olla tekemättä listaa Odinista, Zeuksesta, Jupiterista ynnä muista selkeästi mytologioihin kuuluvista jumalista siitä huolimatta, että edelleen on olemassa pieniä yksittäisiä porukoita, jotka heitä palvovat.

Ymmärrän kyllä toisaalta kantasi, Louhikäärme. Tekemällä listan mytologian jumalista ottaisimme totta kai kantaa uskonnon harjoittamiseen, missä on vaarana astua jonkun uuspakanan varpaille, vaikkakin mahdollisuus on suhteellisen pieni. Itse pidän riskiä minimaalisena, mutta mikä lienee muiden ihmisten mielipide asiaan?

Joka tapauksessa kirjallisuuden ja elokuvien jumalista voidaan tehdä lista, siitä taidetaan nyt olla yhtä mieltä.
1006 kirjaa, 2038 viestiä
Näin ateistin mielipiteenähän on tietysti että kaikkihan ne ovat mytologisia, mukaanlukien Jahwe, El, Allah ym. mitä vieläkin palvotaan...

Mutta en tiedä onko se silti kenenkään muun kuin pahimman tiukkapipon loukkaamista jos laitetaan nuokin jumalat kisailemaan keskenään, olisipa ainakin yksi jota plussata. Kristitytkin tykkäisivät varmaan miinustaa esim. Allahia jonka kokevat ihan syystäkin uhaksi nykyään. Vai kiristäisikö pipo liikaa jos joku alkaisi miinustamaan sitä omaa jumalaa, tiedä sitten...

Mutta aloitetaas nyt tämä Valtiattaret-kisa jo. Edellisellä sivulla olevaan listaan tuskin tulee enää muutoksia.
haplotus avatar
Kannatan Valtiattarien aloittamista. Lista näyttää hyvältä.

Mitä tulee jumaluuksiin niin voihan kisan pitää vaikka vain jostain tietystä mytologiasta jos tuntuu että niiden sekoittaminen olisi työn ja tuskan takana sekä talloisi jonkun varpaita. Esimerkiksi antiikin Kreikasta sekä skandinaavisista jumaluuksista saisi hyvät joukot kasaan jo itsessään.
Rinja avatar
Tuli tässä mieleen, että jos pelataan johonkin väliin spesifimpää listaa, niin ehdotan Doctor Whota. Se ei ole tietenkään kaikille tuttu, mutta on meillä sentään pelattu omilla listoillaan esim. sekä Sandmanin päähahmoista että sivuhahmoista, ja väitän ettei Tohtori ainakaan Sandmania tuntemattomampi tällä foorumilla ole.
Huoleton avatar
Emelie avatar
Marvelin hahmot kävi minunkin mielessäni, mutta mietin josko siitä tulisi liian verinen taistelu. :wink:
Rinja avatar
Star Warsia ja supersankareita on ollut (no yllätys), mutta Tolkienilta on kieltämättä ollut vain sormuksen saattue, ei kääpiöitä. Marvelin hahmojakaan ei ole ollut kyllä erikseen. Tulisiko siitä kovin erinäköinen lista?
1006 kirjaa, 2038 viestiä
Kiva että ideoita listoiksi riittää. Valtiattaret on pian pelattu niin voidaan jossain välissä pelata ne valtiaatkin. Aleksanteri Suuri, Richard Leijonamieli, Julius Caesar, Octavianus/Augustus, Attila, Tsingis-Kaani, Saladin, Hammurabi, Qin Shi Huangdi...
Pimeyden peto avatar
mielikuvitushallitsijat anyone?
Vanamo avatar
HuoletonKannatan Doctor Whota ja nokitan Star Warsilla, Tolkienin kääpiöillä ja Marvelin tyypeillä! :)
Kaikki Huolettoman ideat kuulostavat loistavilta!

Minusta valtiattarien jälkeen voisi ottaa vaihtelun vuoksi täysin fiktiivisiä hahmoja.