Dragonil avatar
Satama
Vastannut Mustelmann · 29.09.2026 · 167 viestiä · 28,4 t lukukertaa
Darkki avatar
Lukumaailma on täällä – näe, mitä kirjahyllysi kertoo sinusta
Tiedotteet
Vastannut Darkki · 28.09.2026 · 2 viestiä · 49 lukukertaa
LordStenhammar avatar
Leirinuotio
Vastannut LordStenhammar · 27.09.2026 · 264 viestiä · 112,2 t lukukertaa

Lukuhaaste: Helmet 2019

HourglassEyes avatar
7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt Robert Galbraith: Pahan polku (Cormoran Strike #3)

- Strike dekkarit sijoittuvat Lontooseen.

12/50

Kapteeni on ammattinimike.

25/50

04.05.2019
Pisania avatar
13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja Anneli Kanto & Terhi Rannela: Tähystäjäneito

Nuortenfantasiatrilogian avausosa. En innostunut tästä tarpeeksi että tarttuisin seuraavaan osaan.

34/50

06.05.2019
Emelie avatar
10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja: My Sister, the Serial Killer (Oyinkan Braithwaite)

Kirjailija on nigerialainen.

20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria: Trail of Lightning (Rebecca Roanhorse)

Intiaanikulttuuri on aika tuntematonta minulle.

36. Kirjassa ollaan yksin: Maestra (L.S. Hilton)

Päähenkilö joutuu pulaan eikä pysty luottamaan kehenkään.

29/50 luettu 13/50 spefiä, 8/50 omasta hyllystä)

07.05.2019
15. Kirjassa käsitellään jotain tabua Laura Freeman: The reading cure

Kirjoittaja sairastui nuorena anoreksiaan ja kaipa syömishäiriöt ovat vieläkin jonkinasteinen tabu. Ei niistä ainakaan ole helppo puhua.

35/50

11.05.2019
15. Kirjassa käsitellään jotain tabua - Stephen King: Carrie

Kirja on kirjoitettu 70-luvulla, tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1979. Länsimaisessa kulttuurissakin naisen kuukautiset on tuolloin ja pitkään sen jälkeenkin ollut vaiettu ja jopa häpeällinen asia, niistä ei ollut sopivaa puhua. Nepalissa chhaupadit, kuukautismajat kiellettiin vasta vuonna 2005 ja kriminalisoitiin 2017.

Toinen tabu, jota kirja käsittelee, on koulukiusaaminen. Kiusaamisesta 70-luvun maailmanaikaan vaiettiin ja vähäteltiin. Kiusaamiseen ei puututtu, asia lakaistiin maton alle. Nykyään sentään koulukiusaamisesta puhutaan ja yritetään kitkeä pois.

Kolmas tabu on perheväkivalta – tässä kirjassa äidin emotionaalinen väkivalta tytärtä kohtaan. Naisten käyttämä perheväkivalta on kuulemma Suomessa yhä tabu.

26/50

14.05.2019
29. Kirjassa nähdään unia Stephenie Meyer: Life and Death: Twilight Reimagined

- Beau näkee unia Edythesta

14/50

14.05.2019
HourglassEyes avatar
37. Pienkustantamon julkaisu Santa Montefiore: Lontoon kuninkaalliset kanit - Pako tornista

- Vaikka Sitruuna Kustannuksella on pari tunnetumpaakin nimeä listoillaan, miellän sen silti pienkustantamoksi.

25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin Samanta Schweblin: Houreuni

- Eipä ole aiemmin tullut luettua.

16/50

15.05.2019
Pisania avatar
39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja Hiro Arikawa: Matkakissan muistelmat

Tämä on tarina kulkukissasta, jonka kissarakas nuori mies ottaa omakseen. Mies joutuu kuitenkin luopumaan lemmikistään ja he lähtevät vierailemaan vanhojen ystävien luona muistelemassa menneitä ja ottamassa selvää kenen heidän luo kissa voisi jäädä. Tarina on osaksi kerrottu kissan näkökulmasta ja vaikka se on kirjoitettu aika naivistiseen tyyliin, on se silti hyvin koskettava.

36/50

15.05.2019
38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja - Lois Lowry: The Giver

Amerikassa totta kai.

27/50

17.05.2019
Eija avatar
30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema - J. R. R. Tolkien, Alan Lee, Christopher Tolkien: Gondolinin tuho

Kannessa kukoistaa Gondolinin kaupunki.

28/50

19.05.2019
31. Kirjassa kuljetaan metrolla Lisa Jewell: Sitten hän oli poissa

Tähän kohtaan sopivia kirjoja ei ole tullut monta vastaan (ja jos onkin niin se on tietysti sellainen jolle olen kaavaillut jo toista kohtaa). Tässäkin kirjassa liikutaan äärirajoilla. Tarina sijoittuu Lontooseen, mutta päähenkilö matkustaa metrolla vain yhden lauseen verran.

37/50

20.05.2019
Pisania avatar
34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia Maria Ohisalo & Arno Kotro (toim.): Sinua on petetty

Tässä on kirjoituksia yhteensä kymmeneltä eri kirjoittajalta.

38/50

22.05.2019
HourglassEyes avatar
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja Jojo Moyes: Elä rohkeasti (Me before you#3)

- Moyes on britti.

17/50

23.05.2019
29. Kirjassa nähdään unia Robert Robinson: Kuolleet kirjatoukat

Tässä oli kaksi unikohtausta. Ensimmäisessä tapausta tutkiva poliisi näkee sekopäistä unta, jossa hän muistaa kuulleensa silminnäkijältä jotain tärkeää, mutta ei enää saa herätessään päähänsä mitä se oli. Myöhemmin poliisin apuri herää torkahdettuaan ja kuvailee näkemäänsä unta.

39/50

24.05.2019
Eija avatar
26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan - H. G. Wells: Tohtori Moreaun saari

Telkkarisarjassa Orphan Black roolihahmo Ethan Duncan lukee tätä kirjaa. En muista nähneeni näyttelijää muualla, enkä tiedä hänen nimeään – joten katson hänet minulle tuntemattomaksi :grin:

29/50

Muokannut Eija (03.06.2019)
26.05.2019
9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja S.E. Hinton: Vampyyrin palvelija

Löysin Helmetin sivuilta pari vuotta vanhan artikkelin, jossa oli kahden tet-harjoittelijan kirjasuosituksia. Toinen heistä suositteli tätä ja tykästyin siihen itsekin.

40/50

29.05.2019
Emelie avatar
43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi: Nine Last Days on Planet Earth (Daryl Gregory)

Tässä tarinassa seurataan päähenkilön kasvua ja muutosta lapsesta vanhuuteen asti.

45. Kirjan nimessä on kieltosana: If at First You Don't Succeed, Try, Try Again (Zen Cho)

Löytyy sanan "don't".

31/50 luettu 15/50 spefiä, 8/50 omasta hyllystä)

01.06.2019
32. Kirjan nimessä on ammatti Kathryn Stockett: Piiat

- Kyllähän piikakin ammatti on ollut.

18/50

03.06.2019
31. Kirjassa kuljetaan metrolla - Michelle Paver: Dark Matter

Aloin jo katua, kun en sijoittanut Henkien labyrinttiä tähän kohtaan aiemmin. Siinä oli lyhyt metrolla matkustus kohta, mutta yllätykseksi metrolla kuljettiin tässäkin kirjassa - Lontoon metrolla. Tarinan minä kertoja näki Embankmentissa ruumista naarattavan Thamesista. Hän lähti siitä metrolla kotiinsa Tootingiin, mutta matkusti ohi pysäkin Mordeniin asti ja joutui palaamaan takaisin päin.

30/50

04.06.2019
Eija avatar
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin - Eoin Colfer: Artemis Fowl

Tänä vuonna olen lukenut aika monta teosta kirjailijoilta, joihin en ole tutustunut aiemmin edes novellin muodossa. Sellainen kirjailija on myös Eoin Colfer. Artemis sarjan lukeminen jää minulla tähän yhteen, mutta hyllyssä luuraa vielä kirja nimeltä Vielä yksi juttu…, ehkä se jossain vaiheessa tulee luettavaksi.

31/50

05.06.2019
7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt Noora Vallinkoski: Perno Mega City

Kirja sijoittuu Turkuun, jossa olen hypännyt pienen ikäni. Pernon kaupunginosa ei tosin ole niin tuttu, siitä on vain ajettu läpi matkalla jonnekin muualle. Olen kylläkin lapsena käynyt kahdesti siellä telakalla tutustumassa uuteen laivaan.

41/50

11.06.2019
Pisania avatar
20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria Georg Seitz: Joki vailla paluuta

Kirjoittaja vaimoineen matkustaa Amazonilla tavoitteenaan yhyttää eristynyt araraibojen heimo, josta he ovat kuulleet kerrottavan. Pitkän ja rankan matkan jälkeen he pääsevätkin tutustumaan heimoon ja kuvaamaan heidän elämäänsä. Kirja oli ihan mielenkiintoinen, mutta jäi vähän kalvamaan se, että Seitz ei missään vaiheessa kerro tarkemmin taustoistaan tai anna mitään kunnon syytä miksi he haluvat löytää araraibot. He eivät esim. ole antropologeja tms. tieteilijöitä.

42/50

12.06.2019
6. Rakkausromaani Jennifer Clement: Basquiatin leski

Kelpuutan tämän kirjan tähän kohtaan, vaikka se ei ehkä ole ihan sitä mitä haettiin. Se on kuitenkin romaani ja sen alaotsikko on Rakkaustarina, joten close enough. Teos kuvaa 80-luvulla pinnalle nousseen taiteilijan Jean-Michel Basquiatin ja tämän tyttöystävän myrskyisää suhdetta.

43/50