Robert E. Howard
Robert Ervin Howard (Yhdysvallat, 1906–1936) tunnetaan Conanin ja monen muun fantasiahahmon luojana. Howard oli erittäin tuottelias kirjailija, vaikka romaaneja hän ei kirjoittanut kuin kaksi. Howardin pääalana olivat lyhyet kertomukset, joita hän sai julkaistuksi eri viihdelehdissä. Niistä kuuluisimpia on Weird Tales, jossa julkaistiin yli 60 Howardin kirjoittamaa tarinaa. Myöhemmin Howardin tarinoita on myyty kirjamuodossa yli 10 miljoonaa kappaletta.
Howard syntyi texasilaisen lääkäriperheen ainoaksi lapseksi. Howard oli jo lapsena erittäin kiinnostunut historiasta ja suuri kirjallisuuden ystävä. Ehdoton suosikkikirjailija oli Jack London. Howard kävi usein elokuvissa, joissa hänen suosikkejaan olivat sellaiset mykkäelokuvien seikkailuklassikot kuin Bagdadin varas, Notre Damen kellonsoittaja ja Robin Hood. Koulun kiusaajia vastaan hän puolustautui alkamalla harrastaa painonnostoa ja nyrkkeilyä. Howard inhosi tiukkoja sääntöjä ja rutiinia, mikä teki koulunkäynnin vastenmieliseksi.
Jo 15-vuotiaana Howard päätti ansaita elantonsa kirjoittamalla ja alkoi lähettää yritelmiään lehtiin. Ensimmäisen novellinsa hän sai julkaistua vuonna 1925. Howard valmistui vuonna 1928 kirjanpitäjäksi ja ehti toimia muun muassa toimittajana, sihteerinä ja pikakirjoittajana ennen ryhtymistään täysipäiväiseksi kirjailijaksi. Fantasian ohella Howard kirjoitti muun muassa kauhua ja historiallisia seikkailuja. Vuonna 1932 hän esitteli maineikkaimman henkilöhahmonsa, Kimmerian Conanin. Howard tutustui Weird Tales -lehden kautta useisiin kirjailijoihin, joiden kanssa hän oli tiiviissä kirjeenvaihdossa. Näitä olivat erityisesti Clark Ashton Smith ja H. P. Lovecraft.
Howardin terveys ei ollut kovinkaan hyvä ja hän kärsi mahdollisesti masennuksesta. Hän pohti itsemurhaa ja antoi ohjeita mitä hänen kirjalliselle jäämistölleen tulisi tehdä. R. E. Howard ampui itsensä kesällä 1936 hänen tuberkuloosia sairastavan äitinsä jouduttua koomaan.
Howard ylpeili kirjoitusnopeudellaan, mutta se näkyi hänen tuotannossaan juonien toisteisuutena. Parhaimmillaan Howardilla oli huikea mielikuvitus ja taito vauhdikkaan seikkailun kuvaamiseen. Sotaretkien kuvauksissa Howardin historiantuntemus pääsee oikeuksiinsa. Vaikka Howard kirjoitti väkivaltafantasiaa, hänen ihmiskuvaustaan voi sanoa raadollisuudessaan realistiseksi. Hän ei jakanut hahmojaan hyviin ja pahoihin. Päähenkilöt ovat kunniallisia jos se sopii heidän etuihinsa. Muille saa valehdella mutta ei omille heimolaisilleen. Maailma on paha, mutta ystävyys korkein arvo.
Conan-tarinoiden aikajärjestys
Dale Rippken mukaan:
Hyborialainen aika (kuvaus Conanin maailmasta, 1936–1938)
Kimmeria (runo, 1932)
Jääjättiläisen tytär (1933)
Jumala maljassa (1932)
Elefantin torni (1933)
Varkaita talossa (1934)
Varjoja kuutamolla (1934)
Musta kolossi (1933)
Mustan rannikon kuningatar (1934)
Pimeän kärsä (fragmentti)
Saalistava varjo (1933)
Noita on syntyvä (1934)
Rautapaholainen (1934)
Mustan ympyrän kansa (1934)
Zamboulan varjot (1935)
Tombalkun rummut (fragmentti)
Kadonneiden naisten laakso (1967)
Paholaisen lampi (1933)
Mustan joen tuolla puolen (1935)
Musta muukalainen (1935, suom. teoksessa Mustan jumalan suudelma, 1993)
Punaiset naulat (1936)
Gwahlurin jalokivet (1935)
Feeniks-lintu miekassa (1932)
Tulipunainen linnoitus (1933)
Lohikäärmeen hetki (romaani, 1935–36)
Muut suomennetut novellit
”Bal-Sagothin jumalat” (1931). Teoksessa Pimeyden linnake, 1991.
”Musta kivi” (1931). Teoksessa Musta kivi, 1995.
”Intiaanihauta” (1932). Teoksessa Outoja tarinoita 5, 1993.
”Madon laakso” (1934). Portti 1/1990.
”Verenpunainen niitty” (1934). Portti 4/1993.
”Musta Canaan” (1936). Teoksessa Outoja tarinoita 4, 1992.
”Kuoleman musta hurtta” (1936). Teoksessa Weird Tales, 1992.
”Älä minulle hautaa kaiva” (1937). Teoksessa Kauhupokkari 1, 1991.
”Kyyhkyt helvetistä” (1938). Teoksessa Outoja tarinoita 1, 1990.
Lähteitä
Markku Sadelehto: Howard ja barbaari. Portti 1/1990.
Petri Hiltunen, Matti Tanska & Anssi Makkonen: Dark Valley: R. E. Howard -Marvin. Marvin 4/1992.
Ulkomaisia fantasiakirjailijoita. Toimittanut Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2003.
Minulle selvisi eilen, että Howardin suomentaminen jatkuu! Oppian-kustantamo julkaisee helmikuussa kokoelman Conan ja merirosvot. Kääntäjä on Tuomas Kilpi ja kirja pehmytkantinen.
Barbaarisoturi Conan on fantasiakirjallisuuden tunnetuimpia hahmoja, jonka vaiheita on seurattu myös elokuvissa ja sarjakuvissa. Robert E. Howardin luoma Conan on uljas miekkasankari, joka nujertaa niin yliluonnolliset hirviöt kuin kierot ihmisetkin. Conan ja merirosvot sisältää Howardin aiemmin suomentamattomia tarinoita, joissa pohjoisen perukoilta kotoisin oleva Conan seikkailee aivan uusissa maisemissa.Olisi kiva saada sisällysluettelo, sillä tietääkseni vain yksi Howardin Conan-novelli on suomentamatta: The God in the Bowl. Howardilta toki julkaistiin 60-luvulla neljä keskeneräiseksi jäänyttä Conan-kertomusta plus keskeneräinen Wolves Beyond the Border, joka sijoittuu Conanin maailmaan, vaikka kimmerialainen ei tarinassa esiinny. Näitä ei ole suomennettu. Novellit kirjoittivat valmiiksi L. Sprague de Camp ja Lin Carter. Myöhemmin kertomukset on julkaistu myös alkuperäisessä, keskeneräisessä muodossa.
Ehkä Conan ja merirosvot -kokoelmassa nähdään (The God in the Bowlin ohella) nämä viisi novellia muiden kirjailijoiden viimeisteleminä. Vaikea uskoa, että keskeneräisten tarinoiden julkaisu olisi taloudellisesti järkevää. Ainoastaan Howardin fanit olisivat tyytyväisiä tällaiseen ratkaisuun. Wikipedian perusteella yksi viidestä on pelkkä juonirunko. Minä kyllä ottaisin mieluummin puhtaasti Howardin kynästä olevat versiot. Olen yhden lukenut, Wolves Beyond the Borderin.
Yksi mahdollinen novelli kokoelmaan on Rautapaholainen (The Devil in Iron). Tämä Howardin Conan-tarina on kyllä suomennettu, mutta se on julkaistu ainoastaan Tähtivaeltaja-lehdessä 4/1991. Ei siis koskaan kirjamuodossa.
Ainoa hyllystäni löytyvä Conan-kirja on Mustan rannikon kuningatar, joka sisältää yhdeksän novellia. Muut barbaariaiheiset suomennokset pitänee metsästää divareista, ovathan edelliset kokoelmat peräisin jostain 90-luvun alusta. Tämä uusi kirja on oikein hyvä uutinen, taidan ostaa sen heti tuoreeltaan.
AstoretheinAinoa hyllystäni löytyvä Conan-kirja on Mustan rannikon kuningatar, joka sisältää yhdeksän novellia. Muut barbaariaiheiset suomennokset pitänee metsästää divareista, ovathan edelliset kokoelmat peräisin jostain 90-luvun alusta.Mustan rannikon kuningatar ja muita Conan-kertomuksia -kokoelman julkaisu kahdeksan vuotta sitten oli hieno teko Jalavalta. Mutta minua häiritsee kovasti se, että teoksen väitetään sisältävän Howardin parhaat Conan-tarinat, vaikka siitä puuttuu Mustan joen tuolla puolen. Tämä kun on mielestäni Conan-kertomuksista se kaikkein paras. Tarkka järjestys on tietenkin makuasia, mutta Musta joki nostetaan aina viiden parhaan joukkoon. Kaiken lisäksi Mustan rannikon kuningattareen valittiin heikompia ja vähemmän tunnettuja novelleja kuten Varkaita talossa.
AstoretheinOlen lukenut Howardilta kauhunovellin nimeltä Kyyhkyt helvetistä, mutta muuten hänen Conaniin liittymätön tuotantonsa on minulle tuntematonta. Solomon Kane on kirjailijan toinen tunnettu hahmo, mutta hänen tarinoitaan ei tietääkseni ole suomennettu.Suosittelen vahvasti kahden FreakyMiken linkittämän kokoelman lukemista, tai ainakin Solomon Kaneen tutustumista. Joidenkin mielestä hän on vielä Conania parempi hahmo. Kane-novelleista erityisesti Yön siivet on jäänyt mieleen. Pidän myös kuningas Kallista ja Bran Mak Mornista, jälkimmäisestä kertova Maan madot teki aikoinaan vaikutuksen. Howardilla on monia onnistuneita kauhu/fantasia/seikkailutarinoita, joissa ei ole tunnetuimpia päähenkilöitä. Mainitaan vaikka Musta kivi (samannimisessä antologiassa), Musta Canaan (Outoja tarinoita 4) ja Madon laakso (Portti 1/1990).
Rautapaholainen (The Devil in Iron)Aavistelin sisältöä oikein. Pimeän kärsä ja Tombalkun rummut jäivät Howardilta kesken. Kustantamon sivustolla ei kerrota, onko kyseessä muiden kirjailijoiden viimeistelemät versiot, vai alkuperäiset keskeneräiset tarinat. Jää nähtäväksi...
Hämärän Xuthal (Xuthal of the Dusk)
Jumala maljassa (The God in the Bowl)
Pimeän kärsä (The Snout in the Dark)
Tombalkun rummut (Drums of Tombalku)
EDIT: Huomasin, että Hämärän Xuthal on itse asiassa sama tarina kuin kokoelmasta Conan Cimmerialainen tuttu Saalistava varjo (The Slithering Shadow). Kertomus tunnetaan myös tällä vaihtoehtoisella nimellä.
Kokonaisuutena hyviä tarinoita mutta pari ärsyttävää puutetta:
1. Fragmenteissa ei ole mitään toimittajan kommentteja ja ne jäävät täysin kesken. Kaipaisin niiden oheen lyhyen kuvauksen miten tarinan on tarkoitus jatkua Howardin muistiinpanojen/ kirjoitusten perusteella.
2. Yksi tarinoista lähtee mysteeristä liikkeelle ja aluksi näyttää lupaavalta mutta loppuratkaisu on saman kaavan mukainen kuin muissakin tarinoissa. Jäin ihmettelemään miksi Howard ei tämän tarinan kohdalla yrittänyt omaperäisempää loppuratkaisua?
WuntvorYleisemmällä tasolla Howardin tarinoiden heikoin puoli on kaavamaisuus, Conan ratkaisee melkein kaikki ongelmat kirveella/ miekalla / muulla aseella jopa silloin kuin siihen ei ole mitään loogista perustetta. Toisin sanoen muutaman tarinan luettuaan kaikki seuraavat Conan tarinat ovat enemmän tai vähemmän toistoa mikä on harmillista koska hän ei missään tapauksessa ole pelkkä kirvesmurhaaja!Conanin väkivaltaisuus johtuu tietenkin siitä, että hän on barbaari. Rauhanomainen ongelmanratkaisu sopii sivistyneelle diplomaatille, mutta ei alkukantaiselle berserkille. Conan ei ole tyhmä tai kunniaton paskiainen, mutta kirvesmurhaaja kuvaa hahmon luonnetta oikein hyvin. Siinä olet oikeassa, että Conan-tarinat ovat hyvin kaavamaisia ja sen takia ne toimivatkin parhaiten harvakseltaan luettuna.
En oikein näe Conania mitenkään psykologisesti tai antropologisesti tarkkana kuvana "barbaari"kulttuurin edustajasta, vaan lähinnä Conan on cowboy barbaarin vaatteissa. (Eikä varmaan myöskään psykologisesti autenttinen lehmipoika, vaan enenmmänkin lännentarinoiden arkkityyppi.) Uransa loppua kohtihan Howard alkoi siirtyä weird tale -genrestä enemmän historialliseen seikkailuun ja lännentarinoihin, mikä alkoi näkyä viimeisissä Conan-tarinoissakin.
Henkilökohtaisesti pidän yleisesti ottaen enemmän muista Howardin hahmoista ja tarinoista – kauhuun kallellaan olevista eritoten. Pitäisikin ottaa projektiksi lukea joitain niistä uudestaan ja samalla täydentää puuttuvilla, joita en ole lukenut.
Vanhalla foorumilla kymmenen vuotta sitten kirjoitin Howard ketjussa:
(Huomasin, että ei ole enää missään linkkiä vanhoihin arkistoihin
[10.6.2009 - klikkaa]
Aloitin lukemaan tämän topicin innoittamana loppuja Howardin suomennoksia, joita en ollut vielä lukenut. Luin kokoelmat Kadotuksen kuilu ja Yön kuninkaat ja ihmettelen itseäni, että näinkin pitkään on mennyt, että niihin ”ehdin” tarttua. Olen iloinen, että nyt sain ne viimeinkin luettua. Aikaisemmin olin lukenut eri antologioissa ja lehdissä julkaistut REHin novellit 90 luvun aikana ja Conan tarinat luin 8 vuotta sitten. Luin Conanit kronologisessa järjestyksessä, jotta sain kuvan henkilön kehityksestä. 21stä tarinasta yksi on lukematta, se suomentamaton The God in the Bowl. Osa tarinoista on oikein hyviä, mutta joukossa on keskivertojakin. Pidin eniten seuraavista kertomuksista: Rosvoja talossa, Mustan rannikon kuningatar, Noita on syntyvä, Zamboulan varjot ja Tulipunainen linnoitus.
Kaikki lukemani Solomon Kane tarinat on erittäin hyviä, mutta mainittakoon erikseen Pääkallokuu, joka on kielellisesti värikäs ja tarina on mukaansatempaava ja siinä on REHille tyypillinen hyvä tunnelma. Yön siivet on myös huikea. Kane on heltymätön pahuuden vihaaja, raivostuu silmittömästi vääryydestä ja jahtaa periksiantamattomasti väärämielisiä ja taistelee pimeyden voimia vastaan. Persoonallisuus ei ole kuitenkaan niin yksiselitteinen. Hän on niin helläsydäminen, että pahoittelee jopa listimiensä pahiksien kohtaloa ja huolimatta pahan vihasta hän myöntyy poppamiehen apuun, jonka taiat on ”itse Saatanasta”. Kane tarinoissa on vahva tunnelma, mustan viidakon rumpujen kuminan ja nuotion rätinän miltei kuulee lukiessa näitä tarinoita.
Kuningas Kall on inhimmillinen ja lempeä ja tylsistynyt valtansa tuomiin velvollisuuksiin - politikointiin ja kaipaa nuoruuden aikaista toimintaa. Vähän höpsönkin kuvan olen hänestä saanut. Conanissa ja Kallissa on paljon samoja piirteitä, mutta eroavaisuuksiakin on. Conan on naisten mies siinä missä Kall ei ole ja Conan on käytökseltään karskimpi kuin Kall. Taustat herroilla on samankaltaiset – ainakin kumpikin taisi olla merirosvo, rosvojoukon päällikkö ja kuningas.
Paras suomennetuista Kall tarinoista mielestäni on Varjojen valtakunta. Siinä esiintyy REHin taruston käärmeihmiset, joilla on oma historia ja tarinoita käärmekansasta on monia eri aikakausilta. Erityisesti minua kiehtoo juuri tuo tarusto. Loistavia on muun muassa Maan madot Bram Mak Mornin ajalta ja villinlännen maisemissa tapahtuva kauhutarina Kadotettujen laakso, jonka kuvittelisin olevan viimeinen käärmekansasta kertova tarina kronologisessa järjestyksessä. Aiheeseen liittyvät Madon laakso ja Musta kivi pitää vielä lukea uudelleen, koska viime kerrasta on jo yli 10 vuotta. Locecraft on saanut idean Cthulhu taruston käärmeihmisiin juuri noista REHin käärmeihmisistä.
HPL on lyönyt myös leimansa moniin REHin tarinoihin. HPL:n vaikutus näkyy hyvässä tarinassa Hiljaisuuden kallo. Siinä Kuningas Kall karkoittaa ”Kirkuvan hiljaisuuden ultrakosmiseen kadotuksen kuiluun". Fraasi on aikatavalla lovecraftimainen ja lisäksi tarinassa esiintyy mies nimeltä Kuthulos. Solomon Kane tarinassa Askeleita hautaholvissa on myös Lovecraftin henkeä.
Tämän jälkeen olen lukenut englanniksi loput Solomon Kane tarinat ja Zambebwein kuu kokoelman, josta pidin paljon. Zambebwein kuusta olin myös jotain raapustanut vanhalle foorumille. Voisin sen näin 9 vuoden jälkeen tallettaa Kirja arvioihin
The novel shares similar elements with the John Carter of Mars series by Edgar Rice Burroughs.
FiktiiviAjattelisi, että pelkistä kirvesmurhaajista koostuva yhteiskunta ei ole kovin vakaa tai pitkäikäinen. Luulisi siis, että Conanin maailmassa olisi myös barbaareja, jotka eivät ratkaise kaikkia ongelmia kirveellä. (Ehkä siksi Conan-tarinoissa ei seikkaillakaan Kimmeriassa eikä edes juuri kuvailla sitä.)Todellisuudessahan on ollut erilaisia soturiyhteiskuntia, joissa jopa "mieheksi tulon" edellytys saattoi olla jonkinlainen uroteko jotain vihollisryhmittymää vastaan. Ryhmän sisäisesti tietenkin täytyy olla jonkinlainen koodeksi, jolla yhteenotot vältetään - tai vihollisryhmä hoitelee varsin pian hengiltä moisen yhteistyöhön kykenemättömän ryhmän. (Jos teillä ei ole muutakaan tekemistä, voitte kuunnella tunnin kun Lindybeige-setä jorisee tunnettuun, hieman epäkoherenttiin tapaansa tuon tyyppisestä elämästä tuon tyyppisessä yhteisössä: The White Headhunter)
Olenkin jo pitempään väittänyt, että DC:n tallissa asustava lehmipoika Jonah Hex (joka ei kumminkaan ainakaan noissa klassikkotarinoissaan mitä lepakkomiehiä tapaa, tietysti jo aikakausisyistäkin) on selvä Conanin sukulainen, lyhyissä pulppitarinoissa vaeltava yksinäinen susi, jonka kumppaneille käy usein hullusti.
Sama kustantaja näytti julkaisseen aikaisemmin pääasiassa sanakirjoja, runoutta ja muuta ihan eri tyyppistä kirjallisuutta.
Robert E. Howard tunnetaan parhaiten barbaarisoturi Conanin luojana, mutta hänen tuotantoonsa kuuluu paljon muutakin vahvaa fantasiaa. Kultaisen kallon kirous sisältää aiemmin suomentamattomia Howardin novelleja, joissa seikkailee Valusian kuningas Kall. Hurjat hirviöt ja yliluonnolliset viholliset uhkaavat kuningasta, joka ratsastaa taisteluun miekka heiluen ja punaiset tappajat vierellään.En ole vielä ehtinyt lukea Almuricia.
Kokoelma sisältää tarinat Kadonnut rotu, Hyeena, Kuoleman kammottava kosketus, Olento katolla, Mies maassa, Vainoava sormus, Kuolleet muistavat, Asshurbanipalin liekki, Kelly Manaajamies, Dermodin surma, Unen kobra, Rauhattomat vedet, Sorkkajalkainen olento, Casonetton viimeinen laulu ja Pedon varjo. Lisäksi mukana on toimittajan esipuhe ja kauhukirjailija H. P. Lovecraftin muistokirjoitus ystävästään Robert E. Howardista.Edellisen viestin kirjoittamisen jälkeen olen lukenut Almuricin ja Kultaisen kallon kirouksen. Pidin molemmista, ja annoin kirjoille tietokannassa arvosanaksi kolme ja puoli tähteä. Huomasin, että kaikilla kolmella Oppianin Howard-suomennoksilla on melko alhainen keskiarvo. Eivät ole iskeneet Risingin käyttäjiin? Kultaisen kallon kirous jää heikoimpana kahteen ja puoleen tähteen.
Koska kokoelman kukin tarina on myös itsenäinen tuotos, samat kuvailut Solomon Kanen ulkoisesta olemuksesta, luonteenlaadusta ja taistelutaidoista toistuvat tarinasta toiseen, mikä oli paikoin vähän puisevaa. Ja olihan se hiukka koomistakin. Esimerkiksi maininta, kuinka sankarimme “kulki varjoisalla polulla kuin tumma haamu” (yhdistettynä kaikkeen muuhun kuvailuun...), sai minut ajattelemaan, ettei tarvittaisiin kuin sininen (tai purppuranpunainen) kalsaripuku ja Kane olisi ihan Mustanaamio.
Eija kirjoitti: Kane tarinoissa on vahva tunnelma, mustan viidakon rumpujen kuminan ja nuotion rätinän miltei kuulee lukiessa näitä tarinoita.Yleisesti pidin Howardin kuvailevasta kirjoitustyylistä, oli tosiaan hyvin elämyksellistä luettavaa. Kirjailija tuntui tehneen parhaansa, että sai kuvailtua kaiken Kanen seikkailullaan kohtaaman kurjuuden, synkkyyden ja väkivallan mahdollisimman perusteellisesti. Välillä tapahtumia pysähdyttiin kauhistelemaan oikein antaumuksella silloinkin, kun asia olisi ollut lukijalle jo vähemmästäkin selvä. (Mutta mieluummin överit kuin vajarit, lienee Howard ajatellut…) Esimerkiksi taistelukohtauksia kuvaillaan parhaimmillaan paneutuneesti, kuten Kanen taistellessa vampyyrejä vastaan niin että kuului “heiluvan musketinperän rytinä ja luiden pirstoutuminen”.
Eija kirjoitti: Kaikki lukemani Solomon Kane tarinat on erittäin hyviä, mutta mainittakoon erikseen Pääkallokuu, joka on kielellisesti värikäs ja tarina on mukaansatempaava ja siinä on REHille tyypillinen hyvä tunnelma. Yön siivet on myös huikea.Minun suosikkini oli juurikin tuo “Siivet yössä.” Siinä oli jännittävä ja yllättävä juoni ja sitä vaikuttavaa kuvausta kuten “tähdistä tippuva verisade”. Kanen hetkellisen mielipuolisuuden puuskaa kuvailevassa kohtauksessa mielestäni myös hienosti sekoittui, puhuiko teksti enää ulkoisen tarinamaailman kauheuksista vaiko ihmismielen sisäisistä hirviöistä ja ahdingosta: [Spoileri - klikkaa]
Eija kirjoitti: Kane on heltymätön pahuuden vihaaja, raivostuu silmittömästi vääryydestä ja jahtaa periksiantamattomasti väärämielisiä ja taistelee pimeyden voimia vastaan. Persoonallisuus ei ole kuitenkaan niin yksiselitteinen.Vaikka tarinoissa päästiin tutustumaan kaikenlaisiin tämän maailman ja kenties toistenkin ulottuvuuksien mysteereihin, pidin siitä, että tarinat toimivat samalla tutustumisena Kanen erikoislaatuiseen mielenmaisemaan. Pidin siitä, että tarinoissa myös kyseenalaistettiin sankarin tarkoitusperiä, joista hän itsekään ei tuntunut olevan aina kovin hyvin perillä. Ajaako häntä eteenpäin jonkin korkeamman voiman ylevä johdatus vaiko sittenkin jokin muinainen, alkukantainen vaisto tai vietti: “Seikkailu! Elämänsä vaarantamisen ja taistelun himo! Hengästyttävien, tiukkojen tilanteiden tuottama jännitys!” Ja kyllä, tunnistin myös itseni kyseisen kirjan lukijana tuosta.
Tässä kohdin ehkä aiheellista mainita, että jos joku painiskelee synkkien ajatusten kanssa, on niihin saatavissa apua. Esimerkiksi MIELI ry:n kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111. Muita netissä ja puhelimitse tukea antavia tahoja löytyy esimerkiksi tuon sivun kautta: https://www.tuntuu.fi/apua .
Minulla on omassa hyllyssä Mustan rannikon kuningatar ja muita Conan-kertomuksia sekä tämän vuoden kirjamessuilta ostettu Pedon varjo. Kanen seikkailut tuntuivat pituudeltaan mukavan mittaisilta lukea, vaikken novelleja kovin useasti luekaan (tai ehkä juuri siksi, vaihtelua), joten tulee ehkä noihin muihinkin joskus talven mittaan tartuttua. Myös Solomon Kane -elokuva kiinnostaisi nähdä.
Olin yllättynyt, että useat tarinoista sijoittuivat Afrikkaan. Tai oikeastaan kirjailijan luomaan mielikuvitus-Afrikkaan, jonne oli sepittänyt sisältöä kulloisenkin tarinansa tarpeisiin: “Afrikka, musta manner, varjojen ja kauhujen, noituuden ja taikuuden maa, jonne kaikki pahat olennot oli karkotettu läntisen maailman kasvavan valon tieltä!” Nykylukijana sain myös jonkin verran naureskella omalle vaivaantuneisuudelleni, kun epäkorrekti Kane seikkaili tuossa pimeyden voimien hallitsemassa ja verenhimoisten asukkien kansoittamassa paikassa. (Oli helpotus, kun Solomon-setä saatiin pois Afrikasta, jottei laukonut enää enempää asiattomia kommentteja paikallisista. … mutta sitten hän meni sinne takaisin! Viidakko kutsuu, orjarannikolta itään, töttöröö! Voi hyvä tavaton.Howard ei itse tainnut ainakaan olla mikään uskonkiihkoilija, joten siltä osin kyse on henkilöhahmon rakentamisesta. Myöskään Howardin elinaikana Amerikassa Afrikkaan ei taidettu myöskään enää suhtautua ihan kuvatulla tavalla, vaan Kanen näkemykset vastaavat paremminkin Afrikan valloituksen ajan käsityksiä Afrikasta "pimeänä maanosana", jonne eurooppalaisten lähetyssaarnaajien ja kolonialistien on tuotava sivistyksen valo. (Mikä itse asiassa saattaa tehdä näistä ajatuksista Kane-tarinoissa hieman anakronistisia, koska Kane seikkaili Afrikassa pari-kolmesataa vuotta ennen kiivainta siirtomaa-aikaa...)) En lukiessa osannut sanoa, missä määrin kyse oli Howardin ja aikalaistensa käsityksistä ja missä määrin Solomon Kanen aikalaisten oletetuista asenteista eli henkilöhahmon rakentamisesta.
Tokihan rasistiset käsitykset afrikkalaisista olivat Howardin aikanakin yleisiä ja ne vähän särähtävät nykylukijan korvaan joissakin Conan-tarinoissakin. Mutta tulkitsisin, että Kane-tarinoissa kyse on enemmänkin ajankuvan rakentamisesta.
Olisi ollut mukava lukea monipuolisemminkin Kanen seikkailuja. Tarinoissa viitataan aiempiin seikkailuihin, joista suuresta osasta ei silti ole kirjoitettu omaa kertomusta. Pelkiksi maininnoiksi jäävät esimerkiksi Kanen seikkailut merillä, kaleeriorjaksi joutuminen ja aika inkvisition vankina. Ei myöskään tarkemmin avattu, mitä olivat ne harharetket ja “kunniattomat polut”, joiden vuoksi Kane nyt koki jonkinlaista synnillisyyttä ja vaaroja uhmaamalla etsi pelastusta sielulleen. Kokoelman keskeneräiset tarinat muistuttavat mieleen, että Howardin elämä ja siten kirjallinen ura päättyi nuorella iällä. Ei voi tietenkään olettaa, että fiktiivinen henkilöhahmo muistuttaisi luojaansa, mutta tulin silti lukiessa miettineeksi, että jos olettaisi Kanen kuvastaneen kirjailijaa itseään, olisiko jotenkin voinut aavistella sellaisen henkilön olevan vaarassa tappaa itsensä, jos kohtaa kyllin suuria vastoinkäymisiä. (Tällainen, rentouttava lukuharrastus...Howardin tunnetuimpien hahmojen mielenmaisemassa on jonkinlainen synkkämielisyyden pohjavire (eikä aina niin pohjallakaan). Tästä tietysti voisi vetää yhtäläisyyksiä Howardin omaan elämään ja sen päättymiseen. Minusta ei vaikuta siltä, että Howard olisi tarkoituksella tehnyt hahmojaan omiksi kuvikseen, mutta jotain kirjailijan ajatusmaailmasta niihin lienee välittynyt.)
Toisaalta olisi ehkä mielekkäämpää miettiä, mikä saa Solomon Kanen jaksamaan ja jatkamaan seikkailusta toiseen. Kane esimerkiksi kokee pystyvänsä auttamaan muita, vaikkei siinä toki aina onnistu. Hän myös uskoo elämällään olevan jotain merkitystä ja tarkoitus silloinkin, kun se on hänelle itselleen epäselvä. Jos ei muuta, niin fyysinen tekeminen ja vaikkapa nyt pitkien matkojen käveleminen voivat myös auttaa. Ja tiukan paikan tullen mahtava juju-ystävä, johon voi jollain maagisella keinolla ottaa yhteyttä pitkänkin matkan päästä.Howardin hahmoilla on tässä suhteessa erilaiset toimintamallit: Conan lähtee ryyppäämään ja ryöstelemään, Kane ristiretkelle pahuuden voimia vastaan ja Kall pakenee puuduttavia valtiollisia velvollisuuksiaan taistelun ja muinaisten mysteerien pyörteisiin. Kallilla ja Kanella on yhteistä se, että molemmilla on useammassa tarinassa esiintyviä ystäviä tai liittolaisia apunaan, Conan on enemmäkin yksinäinen susi. Mutta kaikille kolmelle toiminta on tapa käsitellä eksistentiaalista ahdistusta. Conanilla synkät mietteet ovat lähinnä taustalla, Kanen ja Kallin tapauksissa enemmän pinnalla ja hahmoja määrittäviä.