Elämä, maailmankaikkeus – ja kaikki
Alkuteos ilmestynyt 1982. Suomentanut Jukka Saarikivi. Päällys: Heikki Kalliomaa. 9. painos 2004. Nidottu.
Kolmannen kerran Linnunradalle!!!
Douglas Adamsin (1952–2001) läpimurto oli Linnunradan käsikirja liftareille, josta on vuosien mittaan tullut todellinen kulttikirja. Sen myötä lukijat tutustuivat hurjaan verbalistiin, joka teki häpeämättömän häijyä parodiaa scifikirjoista.
Maailmanlopun ravintola oli jatkoa käsikirjalle, ja nyt saamme jo kolmannen kerran lukea viattoman maan asukin Arthur Dentin uskomattomista seikkailuista avaruudessa. Elämä, maailmankaikkeus – ja kaikki. Se on vaatimaton kirjan nimi. Ilmeisesti Adams selvittää nyt kaiken nimen edellyttämällä vakavuudella… tai sitten ei. Onhan Adamsia verrattu Kurt Vonnegutiin, Lewis Carroliin ja Jonathan Swiftiin!
Douglas Adams
Douglas Adams (Britannia, 1952–2001) oli kuuluisa humoristinen tieteiskirjailija. Hänen läpimurtonsa tapahtui kuunnelmana alkaneella kirjasarjalla Linnunradan käsikirja liftareille, jota myytiin hänen elinaikanaan 14 miljoonaa kappaletta.
Adams opiskeli Cambridgen yliopistossa pääaineenaan englanninkielinen kirjallisuus. Eniten häntä kuitenkin kiinnosti näytteleminen ja kirjoittaminen. Adams myös liftasi Euroopassa. Kertomansa mukaan hän oli tällaisella matkallaan saanut erään opaskirjan nimestä ajatuksen teoksesta nimeltä Linnunradan käsikirja liftareille. Myöhemmin Adams ei kuitenkaan ollut enää varma, mistä hän oikein oli saanut ajatuksen. Vuonna 1974 Adams lähti yliopistosta aikeenaan luoda ura komediakirjoittajana. Alku ei ollut kovin menestyksekäs ja Adams ansaitsi elantonsa sekalaisilla töillä. Vuosikymmenen lopulla Adams kirjoitti BBC:lle menestyksekkään scifi-komediansa. Linnunradan käsikirja liftareille (1979) pilkkaa avaruusseikkailujen kliseitä ja suuria paljastuksia kaikkeuden luonteesta. Kirjan todellisuudessa toteutuvat pikemminkin epätodennäköisyydet kuin lainalaisuudet. Kirjasarjan edetessä Adamsin huumori tummenee. Neljäs kirja Terve, ja kiitos kaloista (1984) käsittelee rakkautta ja kuolemaa muistuttaen jo enemmän valtavirran kirjallisuutta. Dirk Gentlyn holistinen etsivätoimisto (1987) ja Sielun pitkä pimeä teehetki (1988) yhdistävät komediaa, etsiväparodiaa ja spekulatiivista fiktiota. Linnunrata-sarjan pariin Adams palasi sarjan viidennessä teoksessa Enimmäkseen harmiton (1992), joka on myös sävyltään vakavahko.
Kirja-arvioita
Taas kerran mahtavaa. Ei voisi oikeastaan överimmäksi mennä, mutta millä tyylillä. Kyllä Adams osaa. Kaikki mukaan viettämään kansainvälistä pyyhepäivää! Minä merkitsin sen jo kalenteriin!