Maailmanlopun ravintola
Alkuteos ilmestynyt 1980. Suomentanut Jukka Saarikivi.
Päällys: Heikki Kalliomaa. 5. painos 2001. Nidottu.
Tapaamme jälleen viattoman maan asukin Arthur Dentin avaruuden uskomattomissa tapahtumissa. Vogonit ovat tuhonneet maan, Arthur ja Tricia McMillan ovat jääneet henkiin Kultasydän-avaruusalukselle. Linnunradan ex-presidentti Beeblebrox yrittää selvittää, kuka on todellinen hallitsija kaiken takana, tuntematon, joka pitää kaikkia lankoja käsissään. Seuraa sekalaisia aikahyppyjä ja seikkailuja. Sankarimme käyvät mm. Maailmanlopun ravintolassa.
Maailmanlopun ravintola on tuttua Adamsia: kirja pursuaa verbaalista ilotulitusta ja häijyä pilailua scifin ja vähän vakavammankin tulevaisuuden pohdiskelun kustannuksella.
Douglas Adams
Douglas Adams (Britannia, 1952–2001) oli kuuluisa humoristinen tieteiskirjailija. Hänen läpimurtonsa tapahtui kuunnelmana alkaneella kirjasarjalla Linnunradan käsikirja liftareille, jota myytiin hänen elinaikanaan 14 miljoonaa kappaletta.
Adams opiskeli Cambridgen yliopistossa pääaineenaan englanninkielinen kirjallisuus. Eniten häntä kuitenkin kiinnosti näytteleminen ja kirjoittaminen. Adams myös liftasi Euroopassa. Kertomansa mukaan hän oli tällaisella matkallaan saanut erään opaskirjan nimestä ajatuksen teoksesta nimeltä Linnunradan käsikirja liftareille. Myöhemmin Adams ei kuitenkaan ollut enää varma, mistä hän oikein oli saanut ajatuksen. Vuonna 1974 Adams lähti yliopistosta aikeenaan luoda ura komediakirjoittajana. Alku ei ollut kovin menestyksekäs ja Adams ansaitsi elantonsa sekalaisilla töillä. Vuosikymmenen lopulla Adams kirjoitti BBC:lle menestyksekkään scifi-komediansa. Linnunradan käsikirja liftareille (1979) pilkkaa avaruusseikkailujen kliseitä ja suuria paljastuksia kaikkeuden luonteesta. Kirjan todellisuudessa toteutuvat pikemminkin epätodennäköisyydet kuin lainalaisuudet. Kirjasarjan edetessä Adamsin huumori tummenee. Neljäs kirja Terve, ja kiitos kaloista (1984) käsittelee rakkautta ja kuolemaa muistuttaen jo enemmän valtavirran kirjallisuutta. Dirk Gentlyn holistinen etsivätoimisto (1987) ja Sielun pitkä pimeä teehetki (1988) yhdistävät komediaa, etsiväparodiaa ja spekulatiivista fiktiota. Linnunrata-sarjan pariin Adams palasi sarjan viidennessä teoksessa Enimmäkseen harmiton (1992), joka on myös sävyltään vakavahko.
Kirja-arvioita
Zaphod on aivan mahtava tyyppi! Ryytynyt mutta tyylikäs suhtautuminen naurettaviin vastoinkäymisiin... ja lukija miettii vain että mitä hittoa nyt vielä?!?