Vielä yksi juttu...
Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Päällyksen kuva: Larry Rostant. Päällyksen typografia: Kai Toivonen. Sidottu, kansipaperi.
"Myrsky oli selvästi laantunut, ja jossakin kaukana kukkuloiden takana jyrisevä ukkonen kuulosti yhtä vaisulta kuin mies, joka on myöntänyt hävinneensä väittelyn ja sanoo sitten kaksikymmentä minuuttia myöhemmin: 'Niin, ja yksi juttu vielä...'" – Douglas Adams
LUE JA NAURA, KUN MAAPALLO JÄLLEEN TUHOTAAN!
Douglas Adamsin (1952–2001) maailmanmenestys Linnunradan käsikirja liftareille toi ilmestyessään raikkaan viestin kaikille scifi-kirjallisuuden ystäville – avaruudesta löytyy myös huumoria! Hilpeästi kotiplaneettamme tuhosta alkanut ja mm. elämän tarkoituksen (vastaus: 42) paljastanut kosminen seikkailu kasvoi lopulta peräti viisi kirjaa käsittäväksi trilogiaksi.
Vielä yksi juttu… on muun muassa Artemis Fowl -kirjoistaan tutun Eoin Colferin kirjoittama jatko-osa alkuperäiselle teossarjalle. Romaani päivittää tietomme Arthur Dentin, Trillianin ja Zaphod Beeblebroxin viimeisimmistä vaiheista, eri puolilla galaksia asustavista kummallisista olennoista ja heidän suosikkijuomistaan. Teetä unohtamatta. Ja niin kauan kuin taivaankannen yllä ei näy vieraalta planeetalta saapunutta avaruusalusta, meillä on aikaa lukea Vielä yksi juttu…
Eoin Colfer
Eoin Colfer (s. 1965) asuu vaimonsa ja kahden poikansa kanssa pienessä Wexfordin kaupungissa Irlannissa. Colferin taipumus mielikuvituksellisten seikkailujen sepittämiseen sai alkunsa hänen kotikaupungissaan, jossa hän kirjoitti näytelmiä jo kouluikäisenä ja innosti luokkatovereitaan sonnustautumaan ryöstelevien viikinkien asuihin. Colfer työskenteli 15 vuotta opettajana kotikaupungissaan ennen ryhtymistään päätoimiseksi kirjailijaksi. Colfer on asunut myös Italiassa, Tunisiassa ja Saudi-Arabiassa.
Artemis Fowlin seikkailuissa on tärkeänä osana keijut ja kääpiöt, jotka ovat Irlannille tyypillistä kansanperinnettä. Colfer on ammentanut siis vanhoista taruista, mutta hänen kirjoistaan löytyy myös scifiaineksia perinteisten fantasiahahmojen lisäksi.
Ennen menestysteostaan Artemis Fowlia (2001) Colfer ehti kirjoittaa useita lasten- ja nuortenkirjoja. Suuri kirjallinen läpimurto koitti Colferille nuori rikollisneron Artemis Fowlin myötä – peräti kolme kustannusyhtiötä oli kiinnostunut kirjan oikeuksista samaan aikaan. Colfer sai tiedon menestyksestään vaimoltaan ollessaan välituntivalvojana koulunsa pihalla. ”Lapset olisivat voineet kiivetä seinille ja hypätä katolta loppuvälitunnin aikana enkä olisi huomannut mitään”, Colfer muisteli tapausta jälkikäteen.
Ensimmäinen Artemis Fowl -kirja sai vuonna 2002 Britanniassa sekä British Book Awardin että WH Smith -palkinnon parhaana lastenkirjana. Colfer vieraili Suomessa vuoden 2013 Helsingin kirjamessuilla. Colferin teoksia on myyty yli 25 miljoonaa kappaletta.
Kirja-arvioita
Colferilla oli kova yritys päästä samaan tasoon Adamsin kanssa. Pinnalta katsoen rakenne on sama; maailma potkii Artur Denttiä päähän ja Linnunradan käsikirja heittää väliin "faktoja". Mahdoin nauraa kerran kirjaa lukiessa, mutta Colferin heitot eivät yleensä ottaen jaksaneet naurattaa. Tarinankuljetuskin on hyvin suoraviivainen ja yksinkertainen verrattuna alkuperäiseen sarjaan. Kirjasta puuttui sellainen hykerryttävä absurdi tarinankerronta johon näemmä vain Adams itse kykeni. Colfer on enemmän elementissään Artemiskirjojen kanssa.
Olin tosi innoissani, kun sain kuulla, että Adamsin kirjoillr on tehty jatkoa. Kirjan luettuani en ollut yhtä hyväntuulinen, sillä kirja oli surkea ja syvältä... No, en vaivaudu sanomaan mistä. Älkää vaivautuko lukemaan. Adams-parka taatusti pyörii haudassaan.