Apina ja Uusikuu
Kansi: Sami Saramäki. Sidottu, kansipaperi.
Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2009, Kuvastaja-palkinnon lyhytlistalla 2009.
Lohduton, eristetty Kaupunki.
Ihmisapina Hanuman ja trenssitakkinen kolmikko.
Salaperäinen Eesau ja suloinen Luna.
Tervetuloa Dystopoliiseen, apinoiden asuttaman kaatopaikan ja aavan meren eristämään kaupunkiin, jossa pätevät omanlaisensa kirjoittamattomat mutta kirjallisuuteen kietoutuneet lait. Yksityisetsivä Hanuman rakastuu, pettyy ja joutuu kohtaamaan sekä menneisyytensä varjot että joukon trenssitakkisia muukalaisia etsiessään syyllisten ohella omaa identiteettiään. Tarvitaan vain yksi toimeksianto, joka muuttaa kaiken.
Apina ja Uusikuu on samaan aikaan surumielinen selonteko kaihoisasta rakkaudesta, savuun verhoutunut veijaridekkari ja fantastinen sukellus surrealistiseen tarinoiden todellisuuteen. Se on myös hienovireinen tieteiskertomus ihmisistä ja apinoista, joiden kohtalo ei ole heidän omissa käsissään.
LL Viivi Hyvönen (s. 1981) julkaisi esikoisteoksensa Etsijä vain 14-vuotiaana vuonna 1995. Hänen toinen fantasiaromaaninsa Mahlaa suonissaan ilmestyi 1999.
”Tulevaisuuden arvoitukselliseen kaupunkiin sijoittuva film noir -sävytteinen taidonnäyte, josta löytyy viitteitä lukemattomiin kirjallisuuden, musiikin ja elokuvan klassikoihin.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati
Viivi Hyvönen
Viivi Hyvönen (s. 1981) on kotoisin Kuopiosta. Hyvönen on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta ja toimii psykiatrina Helsingissä.
Viivi Hyvösen kiinnostus kirjallisuuteen on kummunnut lapsuudesta. Kotona luettiin paljon, ja äiti luki lapsille antiikin taruja. Kun Hyvönen sai joululahjaksi Tarun sormusten herrasta, hän innostui ja keksi, että tarustoja voi luoda itsekin. Hän alkoi keksiä henkilöitä ja kirjoittaa niiden ympärille tarinoita. Hyvönen julkaisi esikoisteoksensa, nuorten fantasiakirjan Etsijä, vain 14-vuotiaana vuonna 1995. Hyvösen toinen fantasiaromaani Mahlaa suonissaan ilmestyi 1999. Vuonna 2008 Hyvönen julkaisi scifistisen noir-dekkarin Apina ja Uusikuu. Kirja oli Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokkaana.
Lista
WSOY:n sarja, jossa julkaistiin 18–30-vuotiaalle yleisölle suunnattuja teoksia vuosina 2006–2009.
Sarja sisältää 2 teosta.
Alasarja Herrasmiesroistot
Alasarja Temeraire
Kirja-arvioita
Yksityisetsivänä työskentelevä ihmisapina saa toimeksiannoksi suojella tangolaulaja Lunaa äärimmäisen vaaralliselta Eesaulta. Sattuuko Eesau olemaan vain jazzin ystävä, vai miksi hän haluaa saada Lunan hengiltä?
Outo mutta kiinnostava lähtöasetelma. Eikä outous Apinassa ja Uusikuussa suinkaan siihen jää. Helpompi vastata kysymykseen, mikä kirjassa ei ole outoa. Siis, tulevaisuuden Helsingin mieleen tuovassa Dystopoliissa gangsterit sotivat pitkin rajalinjoja, jotka on vedetty musiikkimieltymysten mukaan. Päähenkilö Hanuman yrittää pitää haulikonluodit erossa suojatistaan ja samalla saada tolkkua itsestään ja menneisyydestään.
Mielikuvituksellinen, taidokas, erikoinen, hämmentävä ja ihana. Hyvönen on luonut uskottavan karun kaupungin ja joukun häikäilemättömiä kaupunkilaisia, tarinan, joka pitää otteessaan. Hanuman on päähenkilönä erilaisuudestaan, pahoista puolistaan ja vihamielisestä luonteestaan huolimatta (tai ehkä juuri niiden takia) hyvin samaistuttava ja sympaattinen hahmo. Kirjoitustyyli on polveileva ja paikoitellen jopa hieman sekava, mutta tyyli sopii ja kuuluu tähän erikoiseen ja ihmeelliseen kokonaisuuteen. Lukekaa, hyvät ihmiset.
Apinan ja Uudenkuun tyyli ja päähenkilöt ovat varsin kiintoisia, etenkin rakkaustarina on onnistunut. Maailma jää kuitenkin hajanaiseksi ja keinotekoiseksi, kieli rönsyilee, tappeluita ja pituutta on liikaa. Kirjan esinäytös voi vaikuttaa sekavalta. Lukemisen voi aloittaa ensimmäisestä luvusta ja esinäytöksen lukea sopivassa kohtaa ennen loppunäytöstä, kun on saanut enemmän vihjeitä kaupungista.
Yksi kaikkien aikojen lempikirjojani. Tulen lukemaan tämän vielä monta kertaa, sillä en usko että yksi kerta riittää koko rikkaan tarinan ymmärtämiseen. Minulla kesti pitkään tajuta mikä tässä kirjassa oli niin erilaista. Sitten ymmärsin sen: Hyvönen ei missään vaiheessa aliarvioi lukijaa. Mitään ei väännetä rautalangasta, ei selitetä liikaa. Sen sijaan että maailma rakennettaisiin pala palalta lukijan silmien eteen, se onkin jo valmis kaikessa syvyydessään, ja lukija saa nähdä ja kokea sen hahmojen kautta. Olen kuullut valitettavan että toimintaa ja juonenkäänteitä olisi liikaakin. Minusta niitä on juuri sopivasti. En siltikään saanut vaikutelmaa että tapahtumia olisi väkisin ängetty mukaan, vaan tarina on alusta loppuun täydellisen sulavaa ja soljuvaa. Hahmoilla on persoonaa. Jopa vähäpätöiset sivuhahmot ovat valtavan kiinnostavia, ja jättivät toivomaan että heistä olisi kuullut lisää. Hanuman itse on elämää suurempi henkilö. En halua kertoa juonesta yhtään enempää kuin mitä takakannen teksti paljastaa. En tainnut edes lukea sitä, älkää tekään. Kokekaa tarina itse.