Kohtalo
Alkuteos ilmestynyt 2013. Suomentanut Einari Aaltonen. Sidottu, kansipaperi. Like-pokkari 2016.
Mitä tekisit, jos ihmiskunnan kohtalo lepäisi sinun käsissäsi?
Ja tekemäsi valinnat voisivat johtaa yhtä hyvin pelastukseen kuin tuhoon.
Maapallon ilma on niin saastunutta, että ihmiset ovat jo usean sukupolven ajan eläneet valtavissa maanalaisissa siiloissa. Maan päälle ajetaan vain sääntöjen rikkojat ja rikolliset. Hierarkkisessa ja tarkasti säännellyssä maanalaisessa yhteiskunnassa kytee kuitenkin kapinahenki.
"Viimeinen osa vahvistaa Siilon saagan statuksen modernina mestariteoksena." – Sunday Express
"Tarinankertojana Howey on yksityiskohtainen." – Kaleva
Hugh Howey
Hugh Howey (s. 1975) on yhdysvaltalainen kirjailija, joka asuu Floridassa vaimonsa kanssa. Keskeytettyään fysiikan opintonsa hän päätti matkustella maailmalla. Matkalla syntyi ajatus romaanista, ja Howey sai ensimmäisen kirjansa valmiiksi vuonna 2009. Miehen seitsemäs kirja Siilo nousi nopeasti suosituksi teokseksi. Howeyn kirjoja on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty lähes 40 kielelle.
Kirja-arvioita
Kirja päättää trilogian onnistuneesti jatkaen siitä mihin jäätiin. Juonenkäänteitä on riittävästi. Teos sai itseni kiinnostumaan paljon. Luin kirjan loppuun myöhäään yöllä, koska oli niin kiinnostavaa luettavaa.
Trilogia saa hyvän lopun. Mielessäni kävi vaihtoehtoja mahdollisesta päätöksestä mutta ohi meni, hyvä niin. Suosittelen.
Kohtalossa siilo-saagan tarina jatkuu siitä, mihin ensimmäinen osa jäi, eli Jules pääsee taas ääneen. Mukana on myös toisessa osassa tavattu vanhan maailman mies, Donald. Jules on nyt siilon 18 pormestari ja pystyy käyttämään valtaansa omien pyrkimystensä oikeuttajana. Puhdistustuomionsa aikana hän löysi alas ajetun naapurisiilon, siilon 17. Hän haluaa pelastaa siellä tapaamansa selviytyjät, Jimmyn ja lapset.
Osalle siilolaisista Julesin tarina tuntuu liian uskomattomalta ja tämän kiihkeä halu kaivaa tunneli siilojen välille jumalanpilkalta. Puhumattakaan ulkomaailmassa tehdyistä kokeista, joilla Jules yrittää selvittää, mikä maailmassa on vialla. Jopa Julesin läheiset ystävät pohtivat, onko nainen täysin järjissään.
Toinen osa Siirros keskittyi enemmän historiaan - tapahtumiin, jotka johtivat ensimmäisessä osassa Siilossa esitettyyn tilanteeseen. Kohtalo jatkaa Siilon tarinaa eteenpäin. Kerronnassa käytetään cliffhangerimaisia tyylikeinoja, joiden avulla vedotaan lukijan tunteisiin ja ylläpidetään jännitystä. Kirja (sarja) on viihdyttävä, vaikka (tai siksi koska) juonessa on amerikkalainen tusina katastrofielokuvamainen maku. Hyvä/paha vastakkainasettelu on melko silmiinpistävää. Tarina ei ole kovin uskottavasti kerrottu myöskään. Juonessa on joitain aukkoja tai epäjohdonmukaisuuksia, jotka eivät ole järkevästi selitettävissä. Lisäksi juoneen on otettu mukaan joitain kokonaisuuden kannalta merkityksettömiä irrallisia tapahtumia, joiden tarkoituksena on ehkä ollut jännityksen lisääminen, mutta lähinnä ne pitkittivät vain tarinaa suotta. Kirja on helppolukuinen, eikä sitä lukiessa rasitu polla. Jupinoista huolimatta Kohtalo on melko hyvä päätöskirja melko tasalaatuiselle sarjalle. Tuoreudellaan Siilo oli sarjan paras osa ja Siirros oli piirun verran parempi kuin Kohtalo.
Uskomattoman upea päätös trilogialle. Tapahtumia riitti ja yllättäviä käänteitäkin oli riittämiin. Jäin kaipaamaan kirjan henkilöitä ja vieläkin mietin, että mitenkähän heidän tarinansa mahtaisi jatkua.