Harmin tiellä
Alkuteos ilmestynyt 1993. Suomentanut Leena Peltonen. Kansi: Eeva Louhio. Sidottu, kansipaperi.
BSFA-palkintoehdokas 1994.
Entä jos Dickens olisi kirjoittanut avaruusoopperan?
Sophie Farthing asuu Itäsatamassa isänsä ja kissansa kanssa muusta maailmasta tietämättä kunnes eräänä päivänä hän törmää muukalaiseen, joka saattaa tietää jotakin hänen äidistään...
Sophie livahtaa salamatkustajaksi avaruuslaivaan, ja siitä alkaa nuoren naisen uskomaton odysseia, joka vie hänet Kuuhun, Lontoon satamakortteleihin, Marsin keisarin hautajaisiin ja villien ja alkukantaisten enkelten pariin erämaahan.
Harmin tiellä on arvostetun englantilaisen tieteiskirjailijan Colin Greenlandin tunnetuimpia teoksia. Se yhdistää viktoriaanisen veijaritarinan ja perinteisen seikkailuromaanin elementtejä tieteiskirjallisuuteen tavalla, joka saa lukijan ihmettelemään miksei kukaan ole tehnyt sitä aikaisemmin.
Harmin tiellä on tieteiskirja, jonka avaruusalukset ovat purjelaivoja tervantuoksuineen ja natisevine takiloineen ja avaruusolennot fauneja ja enkeleitä, ja eetterissä purjehtivat miehet rautaa.
Colin Greenland
Colin Greenland (s. 1954) on englantilainen kirjailija ja kirjallisuudentutkija. Hän asuu Cambridgessa yhdessä puolisonsa, kirjailija ja kustannustoimittaja Susanna Clarken kanssa. Harmin tiellä (1993) sijoittuu eräänlaiseen vaihtoehtoiseen todellisuuteen, jossa vallitsee viktoriaanisen ajan todellisuus- ja yhteiskuntakäsitys.
Kirjallisuutta
Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 2. Toimittaneet Toni Jerrman ja Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2004.
Linkkejä
Eija Elo: Harmin tiellä. Aikakone 1/1996.
Tommi Aitio: Harmin tiellä. Helsingin sanomat 6.2.1997.
Sari Peltoniemi: Harmin tiellä. Kalaksikukko 5.7.2004.
Kirja-arvioita
Greenlandin luoma scifimiljöö on kekseliäs ja mielenkiintoinen, ja samalla myös koko kirjan kantava voima. Avaruudessa liikutaan vanhanaikaisilla purjelaivoilla ja avaruusolennot ovat enkeleitä ja fauneja - kiehtova sekoitus 1800-luvun viktoriaanista maailmankuvaa ja avaruusseikkailua. Kerronta ei ole kovin verevää ja eläytyvää vaan entiajan tyyliin hivenen puisevaa, mutta kuitenkin mukava lisä kirjan tunnelmaan. Juoni on aika simppeli: Sophie, päähenkilö, karkaa isänsä luota ja lähtee kiertämään aurinkokuntaa. Matkalla käydään niin savuisessa, harmaassa Lontoossa kuin ranskalaisten valloittamassa Marsissa saakka. Juoni on suora ja yllätyksetön, mikä kylläkin sopii sinällään kirjan tavoittelemaan tyyliin. Henkilöhahmot ovat hyvin rakennettuja, vaikkakaan eivät millään lailla mieleenpainuvia ja räväköitä. Kirjasta jäi kielenpäähän hieman hillitty, valjuhko vaikutelma. Mutta kaikenlaiset kylmät ja teräksiset cyberpunk-ympäristöt ja suippokorvien asuttamat keskimaat Greenlandin maailma päihittää mennen tullen.