1985 | Taru Sormusten herrasta |
★ 10 |
näytä arvioTämä on ehdoton lempikirjani, ja mielestäni todella ansainnut asemansa fantasiakirjallisuuden klassikkona. Ensimmäistä kertaa, kun luin tämän kymmenvuotiaana, olin sitä mieltä, että jotkut matkakuvaukset olivat hieman pitkäveteisiä, mutta kuitenkin olen lukenut tämän uudestaan ja uudestaan ja ihastunut joka kerta entistä enemmän. Luin edellisen arvostelun tästä kirjasta, ja olen arvostelijan kanssa monesta asiasta eri mieltä: mielestäni dialogi on varsin hyvää ja pidän siinä välillä näkyvästä huumoristakin. Vaikka aihe on varsin vakava, sitä ei käsitellä koko ajan niin hitsin vakavasti. Aihehan on varsin perinteinen: hyvän ja pahan kamppailu, mutta olen aina ollut sitä mieltä, että TSH:n hahmot eivät ole pelkkiä pintaraapaisuja ja mustavalkoisia. Mm. Frodossa, Boromirissa ja Klonkussa näkyvät hyvän ja pahan kamppailu todella hyvin. Mitä Sauroniin tulee, hänhän on tietysti aika läpeensä paha kirjassa, mutta muistaakseni hänen taustastaan on kerrottu on tarkemmin Silmarillionissa. Siitä, kun olen lukenut tuon em. kirjan on kuitenkin sen verran aikaa, etten viitsi laittaa tähän, mitä muistaakseni siitä kerrotaan.
Mielestäni on todella piristävää, ettei tässä kirjassa edetä koko ajan suorapiirteisesti loppuratkaisua kohti vaan kerrotaan mm. juuri Tom Bombadilista, joka kuuluu suosikkihahmoihini. Olen lukenut varsin monia fantasiateoksia, mutta kuitenkin TSH on säilyttänyt mielessäni paikkansa ehdottomana ykkösenä.