Risingshadow

Keskiyön kirjasto
Dracula (Keskiyön kirjasto) - Bram Stoker
★ 7.80 / 193

Alkuteos ilmestynyt 1897.

1. laitos: Kammottava kreivi. Nide Oy, 1952. Lyhentäen suomentanut Risto Kalliomaa.
2. laitos: Otava, 1977. Lyhentämättömästä alkuperäisteoksesta suomentanut sekä johdannolla ja huomautuksilla varustanut Jarkko Laine. Kannen piirros: Matti Louhi. Sidottu.
5. painos: Otava, 2007. Keskiyön kirjasto. Sidottu, kansipaperi.
6. painos: Otava, 2007. Seven. Nidottu.
7. painos: Otava, 2010. Otavan klassikot. Lisäpainos 2023. Nidottu.

Vampyyrikirjallisuuden raamattu

Kreivi Draculan linnaa Transsilvaniassa asuttavat elävät kuolleet ja vartioivat kuun kelmeässä valossa ulvovat sudet, yön lapset. Kun vampyyrimonarkki matkustaa terrorisoimaan Lontoon asukkaita, hän joutuu taisteluun hyvän voimia vastaan. Kreivi jättää jälkeensä vertahyytävää kauhua, mutta myös lumoihinsa joutuneita ihmisparkoja.

Vuonna 1897 ilmestynyt Dracula on klassinen kauhuromaani ja kaikkien vampyyrikirjojen äiti, josta on tehty lukuisia elokuvaversioita.

Adlibris: tarkista saatavuus

Kauhu1800-lukuGoottilainen kauhuElokuvaTV-sarjaVampyyrit
Julkaistu: 1952 (Nide)
Alkuperäinen nimi: Dracula
Kirja-arviot ja kommentit (6)

Kirjan tilaus

Arvosanani kirjalle
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Omassa pääkirjahyllyssäni

Käyttäjät lukeneet myös

Dorian Grayn muotokuva (Keskiyön kirjasto)
★ 7.72 / 134
Humiseva harju
★ 7.50 / 55
Carmilla ja muita kertomuksia (Savukeitaan kauhuklassikot #1)
★ 7.42 / 12
Tohtori Jekyll ja herra Hyde (Keskiyön kirjasto)
★ 7.06 / 87
Kun Maa kirkui ja muita epätavallisia tarinoita (Fan-sarja)
★ 6.96 / 26
Keltainen kuningas (Basam Books klassikko)
★ 6.22 / 14
Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit
★ 6.04 / 33

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Kirjoita vieraana tai kirjaudu sisään.
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!

Bram Stoker

Abraham ”Bram” Stoker (1847–1912) oli irlantilaissyntyinen kirjailija, joka tunnetaan kauhuromaanin Dracula (1897) kirjoittajana.

Stoker syntyi Clontarfissa, rannikkokylässä lähellä Dublinia. Lapsena hän oli sairaalloinen, eikä pystynyt ennen kahdeksatta ikävuottaan kävelemään tai seisomaan itse. Kuusitoistavuotiaana, aloittaessaan Trinity Collegessa Dublinissa, hänestä tuli kuitenkin jalkapallotähti. Hänet valittiin myöhemmin yliopistonsa parhaaksi urheilijaksi. Stoker opiskeli aluksi matematiikkaa, mutta toimi myös filosofisessa seurassa. Hän innostui myös näyttelemisestä.

Stoker halusi kirjailijaksi, mutta seurasi isänsä jalanjälkiä aloittaessaan työn viranhaltijana vuonna 1870. Hän myös työskenteli palkatta teatteriarvostelijana. Stoker kirjoitti arvosteluja ja novelleja vuoteen 1878 saakka. Tuolloin hänelle tarjottiin Lontoon Lyceum-teatterin talousvastaavan työtä. Samana vuonna hän meni naimisiin Florence Balcomben kanssa.

Stokerin nosti maineeseen romaani Dracula, joka julkaistiin 1897. Stokeria kiinnostivat Itä-Euroopan historia ja kansantarut. Sana Dracula tulee romanian kielestä: Dracul merkitsee paholaista tai lohikäärmettä. Sanan loppuun liitetty -a tarkoittaa jonkin poikaa. Stoker löysi vampyyrinsa nimen ilmeisesti Valakian ja Moldovan historiaa käsittelevästä kirjasta.

Teatterialalla toimiessaan Stoker oli päässyt tekemisiin ajan kirjallisuusvaikuttajien kanssa. Hänen ystäviinsä kuului muun muassa Joseph Sheridan Le Fanu, joka oli saanut suosiota kauhutarinoillaan. Le Fanun vuonna 1872 ilmestynyt kokoelma sisälsi vampyyrinovellin Carmilla, joka toimi innoituksena Draculan nimihahmolle. Stoker tunsi myös Arthur Conan Doylen ja voi olettaa, että Sherlock Holmesin menetelmillä on ollut vaikutusta vampyyrinmetsästäjä Van Helsingin hahmoon.

Stoker valitsi kreivi Draculan laivan rantautumispaikaksi Whitbyn sataman, jossa Stoker oli viettänut runsaasti aikaansa. Kohtaus sai vaikutteita myös tositarinasta. Laiva upposi rannikon edustalla ja sen lastina olleet ruumisarkut huuhtoutuivat mereen. Paikalliset asukkaat löysivät rannalta mätänemistilassa olevia ruumiita. Myöhemmin Whitbyssä on järjestetty goottien marrasyö-juhlia.

Vampyyrikirjailijana Stokeria ja Le Fanua edelsi J. M. Rymer, joka tunnettiin halpojen jatkokertomusten suoltajana. Rymer kirjoitti 1840-luvulla kertomuksia Sir Francis Varney -nimisestä vampyyristä sekä sarjamurhaaja Sweeney Toddista. Näillä kertomuksilla on yhtäläisyyksiä Draculan kanssa. Öisen ikkunan taakse ilmestyvä kalpea, palavasilmäinen vampyyri, sängyssä avuttomana makaava uhri ja aamulla puremajälkiä ihmettelevät omaiset esiintyivät yksityiskohtina jo Varneyn tarinassa.

Draculan kerronta perustuu raportointiin kirjeissä ja päiväkirjoissa. Tämä on antanut myöhemmin mahdollisuuksia erilaisille tulkinnoille elokuvissa, teatterissa, televisiossa, sarjakuvissa ja kirjoissa.

Stokerin romaani kuuluu viktoriaaniseen kirjallisuuteen, jossa tärkeässä osassa olivat kunniallisten arvojen sekä Britannian ja länsimaiden mahdin esitteleminen. Draculan alkuperä on sijoitettu itä-Eurooppaan, eikä Draculaa päästetä liian ylivertaiseksi sankareihin nähden. Myös sukupuoliroolit ovat perinteiset: nykyaikaista naista edustava Lucy joutuu Draculan pauloihin.

Yhdysvaltain kauhukirjailijoiden yhdistys jakaa vuosittain Bram Stoker -palkintoja parhaille kauhukirjoille.

Kirjallisuutta

Ulkomaisia kauhukirjailijoita. Toimittaneet Jukka Halme ja Juri Nummelin. BTJ Kirjastopalvelu, 2005.

Linkkejä

Outi Hakola: Dracula ja ristiriitainen seksuaalisuus. Minna.fi, helmikuu 2009. (PDF)
Dracula. Perkeleen periskooppi 29.9.2004.
Markku Soikkeli: Dracula. Kiiltomato.net 11.7.2007.
Juri Nummelin: Draculan vieras ja muita kertomuksia. Helsingin sanomat 6.2.2012.
Matti Komulainen: Draculan vieras ja muita kertomuksia. Turun sanomat 12.3.2012.
Lauri Timonen: Draculan vieras ja muita kertomuksia. Satakunnan kansa 9.2.2012.
Juri Nummelin: Draculan vieras ja muita kertomuksia. Pulp-lehti 24.2.2012.

Lähteet: Wikipedia. – Juha Ågren: Viktoriaaninen kauhukirjallisuus: Lyhyt oppimäärä. Tähtivaeltaja 4/2010.

Keskiyön kirjasto

”Keskiyön kirjasto vie pimeyden ytimeen. Yhteensä kaksitoista kauhun ja pahuuden klassikkoa uuteen, upeaan ulkoasuun pakattuina. Käsitteeksi muodostuneita, laadukkaita kulttikirjoja nuorille ja aikuisille. Sarjan tarkoituksena on nostaa esiin kauhukirjallisuuden klassikoita, jotka kaikki kyllä tuntevat, mutta jotka ovat vielä monelta lukematta. Sarja innostaa myös nuoria kauhun ystäviä tarttumaan teoksiin.”

Suunnitellun kahdentoista sijasta kirjoja julkaistiin vain yhdeksän.

Keskiyön kirjasto sisältää tällä hetkellä 9 kirjaa.

Tohtori Jekyll ja herra Hyde (Keskiyön kirjasto)
★ 7.06 / 87
Baskervillen koira (Keskiyön kirjasto)
★ 7.54 / 64
Dorian Grayn muotokuva (Keskiyön kirjasto)
★ 7.72 / 134
Sudenmorsian: Hiidenmaalainen tarina (Keskiyön kirjasto)
★ 7.88 / 111
Dracula (Keskiyön kirjasto)
★ 7.80 / 193
Kärpästen herra (Keskiyön kirjasto)
★ 7.20 / 186
Frankenstein (Keskiyön kirjasto)
★ 7.16 / 123
Muodonmuutos & Rangaistussiirtolassa (Keskiyön kirjasto)
★ 6.90 / 33
Nahka ja muita novelleja (Keskiyön kirjasto)
★ 7.36 / 20

08.07.2025
Bill avatar
Bill
Kirjoja 163, Arviot 54
★★★★★★★★★★ 10 / 10

Luin Jarkko Laineen v. 1977 suomennoksena. Pitkä tarina, pokkarina 560 sivua. Mielenkiintoinen kerrontatapa, joka perustuu kirjeisiin, muistiinpanoihin, päiväkirjamerkintöihin ja lehtileikkeisiin. Erinomainen käännös. Sujuvaa, kuvailevaa kerrontaa. Vahva eroottinen vire.

05.02.2018
Cliffer666 avatar
Cliffer666
Kirjoja 41, Arviot 41
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Yleisesti klassikon aseman saavuttaneita teoksia arvioitaessa on aina enemmän tai vähemmän tulenaroilla poluilla, oli sitten kyseessä mikä taiteenlaji hyvänsä. Epäilemättä tässäkin tapauksessa on kyse yleisesti klassikoksi tunnustetusta merkkipaalusta, tarkemmin määriteltynä vampyyrikirjallisuuden sellaisesta, mutta myös yleisesti kauhukirjallisuuden. Olisi kai epätarkoituksenmukaista ruveta selostamaan juonesta sen enempää (kun en muutenkaan arvioissani pahemmin käsittele sitä), joten keskitytään puhtaasti kirjan herättämiin tuntemuksiin. Heti ensimmäiseksi huomio kiinnittyy proosalliseen ilmaisuun, josta käy hyvin vahvasti ilmi romaani kirjoitusajankohta - myöhäisviktoriaaninen aikakausi ja "ajan henki". Erityisen räikeästi kiinnitin itse huomiota naisen asemaan ja ennen kaikkea sen heikkoon verrattavuuteen miehiin nähden. "Mutta kuinka Mina-rouva voisi kestää sellaista, kun se meiltä maailmaa nähneillä miehilläkin ottaa koville" jne. Jotenkin tuohon tapaan, en nyt muista sanatarkasti enkä jaksa alkaa selaamaan, mutta pointti varmaan menee perille. Ratkaisu, jossa koko teoksen kerrontatyyli on jaettu päähenkilöidensä päiväkirjakirjamerkintöjen muotoon, on eittämättä mielenkiintoinen. Verkas kerrontatahti myös saattaa kenties tuntua ajoittain puuduttavalta joidenkin lukijoiden mieleen, mutta minua se ei haitannut missään kohdin. Kuvaukset luonnosta ja maisemista tekivät erityisen suuren vaikutuksen allekirjoittaneeseen, aivan kuin olisi ollut itse henkilökohtaisesti ollut keskellä Karpaattien jylhää vuoristoa. Juuri romaanin ensimmäinen jakso onkin ehkä kaikkein voimmakkaimmin tunteita herättävää ja tunnelmaltaan kirjan parasta antia. Ajan romantiikka ja seksuaalisuus luovat osaltaan tunnusomaisen latauksensa. Jos minulta kysytään, on tämä ehdottomasti klassikkostatuksensa ansainnut, ei vain maineellaan vaan myös kerronnallisilla avuillaan ja erityisellä tunnelmaltaan. Romaani on laadultaan varsin mainio, muttei missään nimessä täydellinen. Joka tapauksessa ainakin minä nautin useaan otteeseen kirjan ainutlaatuisesta tunnelmasta, enkä voi olla suosittelematta sitä, mutta pitää myös osata asennoitua ja henkisesti oikein valmistautua kohtaamaan kirjan omanlaisensa tyyli, jota kuvailin arvion alussa.

13.06.2015
Mirelle avatar
Mirelle
Kirjoja 76, Arviot 35, Viestit 57
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Kirja ja sen henkilöt olivat hyvin keksittyjä, varsinkin kreivi Dracula. Pidin kirjasta ja luin sen nopeasti, vaikka se on aika raskasta vanhanaikaista tekstiä. Suosittelen kaikille, tämähän on klassikko!

30.05.2014
Kirassiina avatar
Kirassiina
Kirjoja 392, Arviot 19, Viestit 8
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Ajattelin lukea vampyyri-kirjallisuuden raamatun kuten takakannen teksti sanoo. Petyin pahasti. Kirja on ehkä hieno ja tarina on hyvä, mutta kirja ei pidä otteessan ja luin kirjan loppuun puolipakolla, koska toivoin vielä jotain ravistavaa tai pelottavaa. Tästä kirjasta jäi mieleen vain punaiset silmät, jotka vannon nähneeni yhtenä iltana kun luin kirjaa. Kirjoittamani perusteella minua voisi pitää nuorena, joka ei ymmärrä klassikoita. Olen kyllä lukenut muita klassikoita ja tykännyt niistä, tätä kirjaa en vain ymmärrä.

06.08.2012
Tapsa avatar
Tapsa
Kirjoja 155, Arviot 7, Viestit 252
★★★★★★★★★★ 10 / 10

Mikäli mielit aloittaa klassikoiden lukemisen, et voisi aloittaa paljon paremmin kuin Draculalla. Useimpiin nykyromaaneihin verrattuna se on hidastempoinen eivätkä tapahtumat kovin järisyttäviä, mutta sisältää kuitenkin meitä uuden vuosituhannen asukkejakin kiinnostavaa materiaalia, ja on vaikka Austeniin tai Brontëen verrattuna toiminnallinen. Dracula sisältää traagisia ihmiskohtaloita, yliluonnollisia voimia, silkkaa kauhua ja – niille, jotka siitä pitävät – runsaasti viktoriaanista patsastelua. Romaanin alku Draculan linnassa on hyvin voimakas ja mieleenpainuva jakso, ja sitä seuraa hidas intensiteetin kasvattaminen, jossa rauhallinen englantilainen idylli muuttuu karmaisevaksi painajaiseksi. Draculan naiskuva on aikakaudelle tyypillisesti varsin puritaaninen, mutta siinä leikitellään seksuaalisillakin ajatuksilla muutaman mutkan kautta ja annetaan naishenkilöille muutakin tekemistä kuin miesten pelastamiksi tulo (vaikka harrastavat he sitäkin). Miehet itse ovat enimmäkseen tylsän ritarillisia, joskin rikkaita ja komeita, mutta heidänkin joukostaan löytyy moniulotteisempia hahmoja: vitsikäs mystikko Van Helsing sekä mieleltään murtunut luopio Renfield.

03.08.2008
Varjolehti avatar
Varjolehti
Kirjoja 124, Arviot 56
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Huolimatta juonen hitaudesta ja tarpeettomasta edestakaisin säntäilystä Draculassa on samanlaista myyttisen alkulähteen tenhoa kuin Sormusten herrassakin. Kaikkien Hollywood-versioiden ja Stephenie Meyereiden keskeltä olisi itse kunkin ehkä tarpeellista palata takaisin Transylvaniaan ja selvittää, miltä alkuperäinen vampyyri näyttää ja mitä pelkää. Karpaattien maisemia kuvaillaan tekstissä todella viehättävästi, ja kirjan alku ja loppu ovat jännittävää, täysiveristä kauhuromantiikkaa. Keskellä vain on välillä turhankin tasaista. Tekstiä elävöittää kuitenkin halki kirjan erilaiset kertovat äänet, eri hahmojen päiväkirjoista ja muista ”dokumenteista” kokoonkursittu muoto. Sinänsä kiinnostavan formaatin ongelmana on kylläkin väistämätön toisto (jokainen ahdistunut päiväkirjan pitäjä toivoo ”Jumalan varjelusta” vuoron perään) ja ajoittainen ajatuskulujen sekavuus. Lisäksi ne hahmot, jotka eivät pidä päiväkirjaa, jäävät ikävän litteiksi. Suosittelen kirjaa moniäänisen kerronan ja vanhan kauhun ystäville sekä kaikille niille, joita kiinnostaa nykykulttuurissakin tiheästi esiintyvän vampyyrikuvaston taustat. Uusi Keskiyön kirjaston painos on paitsi tyylikkään näköinen myös runsailla selityksillä varustettu.

Seuraa meitä: Uutiskirje | Facebook | X | Mastodon | RSS | English Site
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2026 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja