Keskiyön lapset
Alkuteos ilmestynyt 1981. Suomentanut Arto Häilä. Kannen kuva: Pekka Loiri.
1. painos: Aikamme kertojia. WSOY, 1982. Sidottu, kansipaperi.
5. painos: Best Seller. WSOY, 1994. Nidottu.
6. painos: WSOY:n klassikot. WSOY, 2010. Sidottu.
Booker-palkinto 1981.
Saleem Sinai -niminen poika putkahtaa maailmaan täsmälleen Intian itsenäistymisen hetkellä – keskiyöllä 15. elokuuta 1947. Saleemin elämästä ei muutenkaan ihmeellisiä käänteitä puutu: hän pystyy lukemaan ajatuksia ja kommunikoimaan vaivatta eri puolilla Intiaa asuvien muiden keskiyön lasten kanssa. Hänelle tarjoutuu myös suuria tehtäviä, kuten kaksoisvakoojan rooli Intian ja Pakistanin välisessä sodassa…
Salman Rushdien läpimurtoromaani vuodelta 1981 on monella tasolla symbolinen, huimaa fabulointia ja terävää poliittista satiiria suoltava eeppinen taideteos – sekä mielikuvituksellinen raportti meidän päiviemme Intiasta että humoristinen perhesaaga. García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyyteen ja Grassin Peltirumpuun verrattu romaani nosti Rushdien aikamme merkittävimpien kertojien joukkoon.
Keskiyön lasten kiitetystä käännöksestä vastaa Arto Häilä.
Salman Rushdie
Salman Rushdie (s. 1947) on kashmirilais-englantilainen kirjailija. Hän syntyi Bombayssa (Mumbai) ja opiskeli historiaa Cambridgen yliopistossa. Rushdie on tullut tunnetuksi Intian ja sen kansojen kuvaajana. Rushdie nousi kirjailijana kuuluisuuteen teoksellaan Keskiyön lapset (1981).
Vuonna 1988 ilmestynyt Saatanalliset säkeet kertoo todellisuuteen viitaten terroristi-iskusta lentokoneessa. Teoksen vuoksi Rushdie joutui vainon kohteeksi ja sai jopa kuolemantuomion. Iranin uskonnollinen johtaja Ajatolla Khomeini julisti kaikille islamilaisille käskyn surmata Rushdie jumalanpilkasta. Fundamentalistimuslimien eri maissa järjestämät mielenosoitukset antoivat tukensa tappokehotuksille. Iran perui virallisesti Rushdielle sälyttämänsä fatwan vasta vuonna 1998.
Rushdie on muun muassa brittiläisen Royal Society of Literaturen jäsen ja hänellä on Ranskan kulttuuriministeriön antama Commandeur des Arts et des Lettres'n kunnia-arvo. Vuonna 1996 Rushdie sai Euroopan Unionin myöntämän Aristeion-palkinnon elämäntyöstään. Keskiyön lapset valittiin kaikkien aikojen parhaaksi Booker-palkituksi kirjaksi. Shalimar, ilveilijä oli vuonna 2005 Whitbread-palkintoehdokkaana. Vuonna 2007 Englannin kuningatar myönsi Rushdielle aatelisarvon. Vuonna 2008 Times-lehti valitsi Rushdien 50 parhaan toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 13.