Saatanalliset säkeet
Alkuteos ilmestynyt 1988. Suomentanut Arto Häilä. Sidottu, kansipaperi. Uusintapainos: WSOY, 2010. Nidottu.
Intialaissyntyisen brittikirjailijan, Salman Rushdien (s. 1947) teos Saatanalliset säkeet alkaa vauhdikkaasti siitä, kun lentokone räjähtää ja Gibreel Farishta putoaa 29002 jalan korkeudesta halki taivaan kohti Englannin kanaalia.
Alunperin tämä kohuttu romaani julkaistiin Englannissa 26.9.1988. Saman vuoden lokakuussa se kiellettiin kirjailijan synnyinmaassa Intiassa ja heti perään myös Pakistanissa, Saudi-Arabiassa ja Etelä-Afrikassa.
Salman Rushdien pitkä ajojahti alkoi jo kolmetoista vuotta sitten. Ajatollah Ruhollah Khomeini määräsi Rushdien murhattavaksi 14.2.1989, koska islamilaisen maailman silloinen hengellinen johtaja katsoi, että Saatanalliset säkeet pilkkasi Muhammedia ja islamia.
Saatanalliset säkeet on muodostunut koko maailmanlaajuisen sananvapautta käsittelevän keskustelun merkittäväksi kulmakiveksi. Kirja on saanut Whitbread-kirjallisuuspalkinnon ja ollut myös Booker-ehdokkaana.
Salman Rushdie
Salman Rushdie (s. 1947) on kashmirilais-englantilainen kirjailija. Hän syntyi Bombayssa (Mumbai) ja opiskeli historiaa Cambridgen yliopistossa. Rushdie on tullut tunnetuksi Intian ja sen kansojen kuvaajana. Rushdie nousi kirjailijana kuuluisuuteen teoksellaan Keskiyön lapset (1981).
Vuonna 1988 ilmestynyt Saatanalliset säkeet kertoo todellisuuteen viitaten terroristi-iskusta lentokoneessa. Teoksen vuoksi Rushdie joutui vainon kohteeksi ja sai jopa kuolemantuomion. Iranin uskonnollinen johtaja Ajatolla Khomeini julisti kaikille islamilaisille käskyn surmata Rushdie jumalanpilkasta. Fundamentalistimuslimien eri maissa järjestämät mielenosoitukset antoivat tukensa tappokehotuksille. Iran perui virallisesti Rushdielle sälyttämänsä fatwan vasta vuonna 1998.
Rushdie on muun muassa brittiläisen Royal Society of Literaturen jäsen ja hänellä on Ranskan kulttuuriministeriön antama Commandeur des Arts et des Lettres'n kunnia-arvo. Vuonna 1996 Rushdie sai Euroopan Unionin myöntämän Aristeion-palkinnon elämäntyöstään. Keskiyön lapset valittiin kaikkien aikojen parhaaksi Booker-palkituksi kirjaksi. Shalimar, ilveilijä oli vuonna 2005 Whitbread-palkintoehdokkaana. Vuonna 2007 Englannin kuningatar myönsi Rushdielle aatelisarvon. Vuonna 2008 Times-lehti valitsi Rushdien 50 parhaan toisen maailmansodan jälkeisen brittikirjailijan listan sijalle 13.